Jäähän kohdistunut rakkaus

Turkulainen Michael Sundstén on uusi nouseva kyky suomalaisten jääkiekkojournalistien ja alan historioitsijoiden joukossa. Tätä todistaa myös hänen uusin kirjansa Jäähän kohdistunut rakkaus - kiekkosuuruudet kertovat.

Tähän ensimmäiseen osaan hän on koonnut kahdenkymmenen pelaajan tarinan heidän itsensä kertomina. Valinnat ulottuvat niin 1950-luvulta aina nykypäivän tähtiin asti. Ne on tehty pelipaikat huomioiden eli mukana on niin maalivahteja, puolustajia kuin hyökkääjiä. Samoin eri paikkakunnat on otettu mukaan niin, että koko huippukiekkoilun Suomi on katettu.

Kun ensimmäisenä on Matti ”Reukku” Reunamäki ja viimeisenä Aleksander ”Sasha” Barkov jr. ja väliin mahtuvat vaikka Heikki ”Hexi” Riihiranta, Petri ”Pantteri” Skriko ja Lasse ”Lapa” Kukkonen, niin valikoima on todella kattava.

Tämä ei kuitenkaan vielä ole kovinkaan erikoista, mutta sellaiseksi kirjan tekee Sundsténin valitsema käsittelytapa. Hän on antanut pelaajien kertoa tarinansa näiden omalla puheella. Mukana on siten niin pelaajien puhetapa kuin näiden murre tai puhekieli. Tämä on hyvä ratkaisu, vaikka vaatiikin hiukan totuttelua, kun kirjat yleensä ovat kirjakieltä. Mutta tähän käsittelytapaan tämä valinta on hyvä.

Keskimäärin jokaisesta pelaajasta on noin 15 tai 20 sivua, mutta Urpo ”Upi” Ylönen on innostunut puhumaan ja hänestä on peräti 40 sivua. Tämä saattaa tosin olla joidenkin lukijoiden mielestä hiukan liikaakin koosteteoksessa.

Pelaajien kertomuksissa on mitä ihmeellisempiä tarinoita, ja antoisaa nykypolvelle on lukea, millaista entisten tähtipelaajien elämä on lapsuudessa ja nuoruudessa ollut. Etenkin vielä 1950- ja -60-luvuilla ylellisyys oli kaukana. Suoranainen himo lajia ja sen harjoittelemista kohtaan tulee esiin jokaisessa tarinassa, niin vanhoissa kuin uusissa.

Sundsténin kirjoittamat lisäykset täydentävät hyvin kertomuksia. Ne on selkeästi eroteltu ja kirjakielisiä. Mukana ovat niin lyhyet tilasto-osuudet kuin erinomainen kuvitus.

Muuhun kirjallisuuteen tai itse ajat kokeneet saavat samalla hyvän näkemyksen lajin kehittymisestä, mutta muille yleiskuva syntyminen jää hiukan vajaaksi. Siksi olisi toivonut erilisten tekstien antavan paremman kuvan niin pelaajien seurojen kuin maajoukkueen menestyksistä. Niin yleiskäsitys ajasta olisi välittynyt paremmin. Tätä kirjoittaja joutunee miettimään ennen toista osaa. Mutta tästä puutteesta huolimatta Jäähän kohdistunut rakkaus on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Michael Sundstén Jäähän kohdistunut rakkaus - kiekkosuuruudet kertovat. Bazar. 379 sivua.