Kiekkostudio – ​​​​​​​Ikävät asiat eivät katoa sillä, että niistä ei puhuta

Suomi-kiekon kokonaiskuva ei ole koskaan niin kirkas, eikä milloinkaan niin synkkä kuin jonkin yhden yksittäisen turnauksen tulos osoittaa – ei edes parin-kolmen viikkoa sitten nähdyn nuorten MM-kisakatastrofin jälkeen.

Viime kalenterivuosi alkoi parhaalla mahdollisella tavalla, kun Jukka Jalosen Nuoret Leijonat voittivat MM-kultaa ja hurmasivat kiekkokansan lisäksi muutakin urheiluyleisöä. Vain vuosi myöhemmin osa maailmanmestaripelaajista oli näkemässä ja kokemassa asteikon toista ääripäätä. Paikka ensi vuoden kisoissa varmistui vasta karsintojen jälkeen.

Kiekkostudio sai studiovieraaksi analyytikko Juha Juujärven. Tuloksena on analyysia vähän muustakin kuin mönkään menneestä MM-kisaprojektista, mutta missään nimessä U20-ristelijän karilleajoa ei voi lakaista maton alle ja olla kuin mitään ei olisi sattunut. 

Ikävät asiat eivät katoa sillä, että niistä ei puhuta.

Jos analyysi jää vajaaksi, myös seuraavan valmennusryhmän lähtökohdat kapean kaukalon kisoihin jäävät heikoiksi.

– Meillä on edelleen tarvetta analyysille. Kilpa- ja huippu-urheilussa pitää olla tarvetta  jatkuvaan analyysiin ja arviointiin. 

Suomi-kiekkoa on jo vuosia – itse asiassa vuosikymmeniä – leimannut se, että korjausliikkeet ovat äkkinäisiä ja rajuja. Jos laiva on kallellaan johonkin suuntaan, kaikki miehet ryntäävät kannella toiselle laidalle ja kas, hetken päästä alus kyntääkin yhä kallellaan, ainoastaan toinen kylki alempana.

– Se on totta. Teemme pelitavallisestikin aika voimakkaita keikauksia, Juujärvi myöntää.

Katso video!