Zaborsky: Olympiakisat eivät kiinnosta, maajoukkueura on ohi

Ensi kertaa Tapparan logo rinnassa. Tomas Zaborsky on pelannut SM-liigassa aiemmin Ässissä ja HIFK:ssa. Viiden kauden aikana on syntynyt toistasataa (109) runkosarjamaalia ja yli 200 tehopistettä. Kuva: JP Mikola

– Moro, moro. Mitä kuuluu? kysyy Tomas Zaborsky selvällä suomen kielellä.

Tapparan tähtihankinnan kysymyksen kohteena on naapuriseura Ilveksen päävalmentaja Karri Kivi, jonka vastaus on "ihan oolraittii". Slovakkihyökkääjä ja Kivi oppivat tuntemaan toisensa niiden kolmen kauden aikana, jolloin Zaborsky pelasi Ässissä.

No, niin oppivat myös suomalaiset kiekkoilun seuraajat. 

Mr Z pelasi patapaidassa kausina 2009–12 ja paukutti 151 ottelussa peräti 79 maalia. Verkko venyi niin kovaa tahtia, että KHL-seurojen mielenkiintoa ei voinut välttää. Niinpä Zaborsky hyökkäsi runsaan kauden ruplapalkalla Avangard Omskissa ja ehti kantaa myös Ufan paitaa.

Porin-vuosinaan Zaborsky nousi myös Slovakian maajoukkueeseen. KHL-aikana tuli kutsu myös arvokisoihin, laitahyökkääjä sai tililleen yhdet MM- ja tuli valituksi maansa edustusmiehistöön myös Sotshin olympiaturnaukseen.

Tulevana talvena olisi mahdollista päästä mukaan myös olympiakisoihin, koska ovi Etelä-Korean karkeloihin on lopullisesti suljettu NHL-pelaajilta. Koska Slovakian kultaisen sukupolven pelaajat ovat lyöneet vuorollaan luistimet naulaan, voisi kuvitella, että edustustehtävät siintäisivät selkeinä Zaborskyn mielessä.

Näin ei kuitenkaan ole, vaikka ikää ei ole vasta kuin 29 vuotta.

Zaborsky kuulostaa hyvin määrätietoiselta, kun maajoukkue tulee puheeksi.

– Ei ole tavoite. Olen jo lopettanut maajoukkuepelit, hän napauttaa.

Mutta pitääkö päätöksesi? Eikö luulisi olevan niin, että jos tahti on lähellekään sama kuin aiemmin HIFK:ssa tai Ässissä, niin soittoja ja kyselyjä varmasti tulee?

– Niin varmasti tulee. Niitä on tullut kolme viime kautta. Kerroin kuitenkin jo kolme vuotta sitten, että olen lopettanut maajoukkueessa.

– Sitä päätöstä ei ole mitään syytä muuta. Siinä kuviossa oli liian monta ongelmaa, aina tuli jostakin jotain valittamista, Zaborsky täräyttää.

KHL:n, SHL:n ja SM-liigan lisäksi Zaborsky on ehtinyt pelata urallaan myös Pohjois-Amerikassa. Nuori ja nälkäinen maalinsylkijä saapui aikoinaan Suomeen New Yorkin statuksella. Jutuissa muistettiin aina mainita hänet varannut NHL-seura Rangers. Kapeissa kaukaloissa pelejä ehti kuitenkin kertyä "vain" OHL:ssä sekä kahdessa farmiliigassa eli AHL:ssä ja ECHL:ssä.

Maailman kovimman kiekkoliigan sijaan matka Suomesta jatkui planeetan toiseksi kovimpaan sarjaan KHL:ään.  Alkamassa oleva kuudes liigakausi antaa toki jo pieniä viitteitä, millainen kiekkokulttuuri miellyttää.

– Totta kai miellyttää. Eri maissa kiekko- ja harjoittelukulttuuri vaihtelevat paljon. SM-liigassa otteluja on runkosarjassa 60, mikä antaa mahdollisuuden harjoitella hyvin. Ja Suomessa myös harjoitellaan laadukkaasti.

Niinpä Zaborsky ei kokenut kulttuurishokkia aloittaessaan Tapparan mukana heinäkuun lopussa. Treenitahti ja tekemisen tyyli olivat tiedossa.

– Tiesin, mitä on luvassa. Suomessa pelaajat ovat kunnossa, kun yhteisharjoitukset alkavat, Zaborsky sanoo.

KHL:ssä yhteisharjoitukset alkavat jo heinäkuun alussa ja ovat kokonaiskuormaltaan kovia myös pääkopalle.

– Jos haluaa yksinkertaistaa, niin Venäjällä on paljon määrää, mutta ei laatua. Liigassa on päinvastoin, laatu on tärkeämpää, slovakialainen hymähtää.

– Venäjällä on kahden kuukauden mittainen valmistautumisjakso. Tunteja tehdään todella paljon, treenataan treenaamisen vuoksi. Ei tarvitse edes kärjistää, jos sanoo, että Venäjällä pelaajat tulevat sinne pudottamaan painoa – ja päästäkseen kuntoon. Suomessa kaikki treenaavat omatoimisesti kesällä ja ovat jo kunnossa heti, kun joukkueharjoitukset alkavat, Zaborsky vertaa.

Kunnosta puhuminen on Zaborskylle erityisen tärkeää siksi, että viime kausi oli erittäin rikkonainen.

– Menetin viime vuonna lähes kaikki pelit. Koko viime kausi oli niin vaikea ja henkisesti raskas, että nyt haluan vain pysyä terveenä ja saada ehjän kauden, Zaborsky sanoo sävyllä, joka kertoo hänen olevan tosissaan. 

Vuosina 2014–16 Zaborsky pelasi HIFK:ssa 115 runkosarjapeliä 120 mahdollisesta, mutta ruotsalaisseura Brynäsissä tilille kertyi vain 12 runkosarjakamppailua. Edes kuntoutuminen kevääksi ja pitkälle venynyt play off -urakka ei muuttanut latteaa vaikutelmaa.

– Tiedän, että jos pysyn kunnossa, pystyn tekemään maaleja ja pisteitä ja auttamaan Tapparaa menestymään. Mestaruus on ilman muuta tavoite ja todellakin haluan voittaa. Kahdella viime kaudella tulleet hopeat riittävät, Zaborsky sanoo ja viittaa finaalitappioihin, jotka oli kokemassa HIFK:ssa ja Brynäsissä.

Tampere Cup Hakametsässä 11.–12. elokuuta
Perjantaina klo 16.30 Pelicans–HIFK ja klo 20.00 Ilves—Tappara
Lauantaina klo 14.00 Tappara–HIFK/Pelicans ja klo 18.00 Ilves–HIFK/Pelicans