Ysiviis, never forget – TPS-hyökkääjä vitsaili saumansa koittaneen

Vuoden 1995 MM-kulta on saanut suomalaisessa kiekkotarustossa miltei myyttiset mittasuhteet. Jääkiekkolehti muisteli vuoden 2013 20-vuotisjuhlanumerossaan näin.

Paljon siitä on puhuttu, paljon sitä on muisteltu – ja seuraava tilaisuus nostalgiaan tarjoutuu, kun Aleksi Mäkelän tuorein elokuvaprojekti saapuu joulun jälkeen maaliinsa.

Vuoden 1995 jääkiekon maailmanmestaruusviikonloppuun sijoittuvan 95-nimisen elokuvan kuvaukset alkavat huhtikuussa. Aleksi Mäkelän ohjaama fiktiivinen elokuva sijoittuu finaaliviikonloppuun Suomessa ja Ruotsissa. Elokuva luvataan kertovan "toisiinsa limittyvien tarinoiden kautta siitä, miksi Suomi voitti ja miten se vaikutti koko kansakuntaan".

– Jääkiekon maailmanmestaruuden voittaminen vuonna 1995 on maamme lähihistorian unohtumattomimpia hetkiä. 95 tulee olemaan elokuva paitsi kiekosta, myös kansakunnasta, ja tässä elokuvassa ne liittyvät tiiviisti toisiinsa, elokuvan tuottaja Jarkko Hentula kertoo.

Ytimekkäästi nimetty 95 tulee ensi-iltaan joulukuussa. Elokuva on osa virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa. Käsikirjoittajia on kolme: leffan valmisteluvaiheen Tupu, Hupu ja Lupu -trion muodostavat Joona Tena, Tatiana Elf ja Juha Karvanen.

Tuotantoyhtiö Yellow Film & TV etsii nyt avoimella koekuvaustilaisuudella luistelutaitoisia 18–32-vuotiaita miesnäyttelijöitä – tai elokuvassa esiintymisestä kiinnostuneita miehiä.

Elokuvan koekuvaukset ovat herättäneet sosiaalisessa menossa ansaittua huomiota. Kansanedustaja ja ex-maalivahti Sinuhe Wallinheimo, 44, harmitteli twitterissä liian korkeaa ikäänsä:

"Varmaan hauska projekti! Harmi, kun olen elokuvaan liian vanha. Tosin en oppinut ikinä luistelemaankaan..."

Niin sanotusti oikean ikäisistä ainakin romuluinen TPS-hyökkääjä Jonne Virtanen haistoi tilaisuutensa. 

Monsterimonnille ja muille tiedoksi, että koekuvaukset järjestetään Espoon Metro Areenalla keskiviikkona 15. helmikuuta kello 10.30–16.30.

Kuvauksiin voi ilmoittautua sähköpostilla 13.2. saakka osoitteessa 95@yellowfilm.fi. Viestissä tulee kertoa oma nimi ja syntymäaika. Metro Areenalle tulee ottaa mukaan rennot liikuntavaatteet sekä omat luistimet ja jääkiekkomaila.

Liigapelaajille tiedoksi, että koekuvauspäivänä ottelukalenterissa ei ole pelejä.

Twitterin sanaseppona ja innokkaana ysiviis-miehenä tunnettu Petteri Poukka lupasi – pari vuotta yli-ikäisenäkin – hakea avustajaksi, jos saa suunnitelmilleen "95 tykkäystä". Ja nehän tulivat nopeasti. Perusteluina jalkapallomies käytti 1995 MM-finaalivideokasetin kanssa tekemäänsä maailmanympärysmatkaa.