Yllätyssentteri keräsi ylistystä - "Hän on soturiluonne"

"Ihan kohtuullisesti pystyin aloituksia kaapimaan ja olihan siinä joku maalipaikkakin", luonnehti Janne Kolehmainen poikkeuksellista iltapuhdettaan. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Kolmen avainhyökkääjän ollessa maajoukkuetehtävissä JYP joutui rukkailemaan keskiviikkoillan kamppailuun ketjujaan uusiksi ja esitteli samalla todellisen yllätyssentterin. Urallaan 633 liigaottelua pelannut Janne Kolehmainen on pelannut niistä ehkä puolenkymmentä sentterinä ja pitkästi yli 620 laidassa.

Kolehmaisen debyytti keskusmiehenä nähtiin pari vuotta sitten KalPassa. Ennen sitä moisesta ei ollut aiempaa kokemusta edes juniorivuosilta.

- Eihän siinä mitään, pitää vaan muistaa puolustaa hyvin. Alussa tuli pari vastahyökkäystä meidän ketjua (laidoilla Tuomas Pihlman ja Joel Sund) vastaan, mutta aika hyvin saatiin ne sitten kuriin, Kolehmainen tuumasi JYPin kellistettyä viime hetkien maaleilla Kärpät 2-0.

- Ihan kohtuullisesti pystyin aloituksia kaapimaan ja olihan siinä joku maalipaikkakin, reilut 14 minuuttia pelannut voimahyökkääjä jatkoi.

Tällaisia nämä alkavat tähän aikaan vuodesta olla.

JYPin päävalmentaja Marko Virtanen kehui työmiestään estottomasti.

- Kole on soturiluonne. Sanoi heti, että selvä, tämä homma hoidetaan, vaikka ei ollut meillä aiemmin sentterinä pelannutkaan, Virtanen totesi.

- Hän on luotettava puolustussuuntaan. Eikä Kolelta eikä ketjultakaan odotettu pelin tuottamista, vaan sitä puolustamista, JYP-käskijä selvitti yhteispainoltaan lähes 300-kiloisen vitjan toimenkuvaa.

Hurrikaanipaitojen ja petonuttujen kauden kolmas kohtaaminen oli todellista taistelua, playoff-luonteinen peli. Ennen kuin puolustaja Sami Niku sooloili komealla maalillaan isäntien 1-0 -voittomaalin, ennätti myös Kärpillä olla paikka poikineen. Ilmaveivin yritys (Mikko Lehtonen), kaksi läpiajoa (Niklas Olausson ja Jari Sailio) sekä kaksi tolppalaukausta (Lehtonen ja Sailio).

- Tällaisia nämä alkavat tähän aikaan vuodesta olla. Kovaa vääntämistä ja veskarit liekeissä molemmissa päissä, Kolehmainen luonnehti.

Eikös me olla aika hyvin vieraissakin pelattu?

JYPin seuraava ottelu on ohjelmassa perjantaina, kun se isännöi Kolehmaisen kasvattajaseuraa, sarjajumbo-SaiPaa. Antti Suomela, Joonas Nättinen ja Jerry Turkulainen jatkavat edelleen maajoukkuetehtävissään, joten "Kole keskelle" komento voi käydä edelleen.

- Mikäs siinä, jos luottoa riittää, mies myhäili.

Alkukaudesta koomaillut JYP nousi voittonsa myötä jo neljänneksi, kun kierroksia on joukkueesta riippuen jäljellä 11-12. Puolivälierien kotietu on siis täysin omissa tassuissa.

- Eikös me olla aika hyvin vieraissakin pelattu, Kolehmainen murjaisi JYPin lauantain syntyneeseen peräkkäisten vierasvoittojen (9) liigaennätykseen viitaten.

- No, ei meidän sitä sentään vältellä tarvitse, mutta eipä olla kyllä uhrattu yhtäkään ajatusta koko asialle.