Yliopiston ja Slovakian kautta Kuopioon - Mathew Maionen erilainen polku ammattilaiseksi

Mathew Maionen erottaa kaukalossa nopeasti muhkeasta parrasta. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto
Mathew Maionen erottaa kaukalossa nopeasti muhkeasta parrasta. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto

KalPaan täksi kaudeksi siirtynyt kanadanitalialainen puolustaja Mathew Maione saa isoa vastuuta KalPan hyökkäyspelistä sen takalinjoilla.

Tiistaina Tapparaa vastaan Maione kellotti yli 20 minuutin peliajan, kun kuopiolaiset hävisivät finaalin revanssissa isännille lukemin 1-0. Voittomaali syntyi Maionen harhautuksen epäonnistuttua hyökkäyssiniviivalla ylivoimalla, mistä Jukka Peltola karkasi läpiajoon.

- Joukkue pelasi hyvin, vain viimeistely uupui. Toteutimme pelitapaamme juuri niin kuin pitikin. Tein pahan virheen, josta vastustaja pääsi tekemään voittomaalin, se harmittaa, Maione sadatteli ottelun jälkeen.

KalPan päävalmentaja Sami Kapasen NHL-kytkökset toivat Maionen Suomeen. Viime kaudella Slovakian Extraligan puolustajien pistepörssin voittanut Maione ei tullut Kuopioon vain tilastoskouttauksen perusteella.

Pidin siitä, miten hän puhui KalPasta ja koko organisaatiosta. Se kuulosti hyvältä ajatukselta urani kannalta.

- Halusin siirtyä urallani eteenpäin Slovakiasta, ja minulla oli muutamia vaihtoehtoja. Sami Kapasen entinen pelikaveri Michal Handzus kehui minulla Samille. Sami teki kotiläksynsä - hän kysyi minusta myös Gary Robertsilta, jonka alaisuudessa harjoittelin kesän. Tapasimme kesällä Torontossa, ja pidin siitä, miten hän puhui KalPasta ja koko organisaatiosta. Se kuulosti hyvältä ajatukselta urani kannalta.

Pienikokoinen 175-senttinen Maione on osoittanut pystyvänsä tekemään pisteitä ammattilaissarjoissa voitettuaan myös farmisarja ECHL:n puolustajien pistepörssin kaudella 2015-16. Hyvin luistelevana puolustajana Liigan tasoinen luistelusarja sopiikin Maionelle hyvin.

- Sekä Liigan että KalPan pelityylit sopivat minulle hyvin. Sami on rohkaissut minua käyttämään nopeuttani ja lähtemään mukaan hyökkäyksiin, mistä olen kiitollinen, koska näin saan pelattua omaa peliäni ja autettua joukkuetta voittamaan myös hyökkäyspään avuillani.

Torontossa kasvanut Maione siirtyi monen muun kiekkolupauksen tavoin 17-vuotiaana Ontarion pääjuniorisarja OHL:ään. Sieltä tie vei kuitenkin hieman epätavallisempaan suuntaan Kanadan yliopistosarjaan.

- Minut varattiin OHL:ään 16-vuotiaana, ja kun pelaa siellä, saa neljän vuoden stipendin myös yliopistoon. Päätin valita sen reitin NHL-unelman tavoittelun sijaan, sillä perheessäni on aina pidetty koulutusta suuressa arvossa, Maione selittää.

- Olen tyytyväinen siihen valintaan. Minulla on nyt yliopistotutkinto, ja pääsin yliopiston jälkeen ensin ECHL:ään ja sieltä Slovakiaan ja tänne pelaamaan ammattilaisena jääkiekkoa.

Usein Kanadan yliopistosarjaa pidetään paikkana, jossa pelaavat lähinnä junioriuran jälkeen jäähdyttelevät pelaajat. Maionen mielestä mielikuva ei pidä paikkaansa.

- Kanadan yliopistosarja on mainettaan parempi paikka pelata. Sieltä on tullut lukemattomia NHL-pelaajia ja vielä enemmän pelaajia alempiin ammattilaissarjoihin.