"Yhtään pelaajaa en tunne"

Valko-Venäjän maajoukkueen päävalmentaja Kari Heikkilä ennen Euro Hockey Challenge -jääkiekko-ottelua Suomi vs. Valko-Venäjä Raumalla 20. huhtikuuta 2012. Kuva: Martti Kainulainen

Liigassa nähtiin kauden ensimmäiset valmentajapotkut, kun Ilves erotti tiistaina päävalmentajansa Tuomas Tuokkolan. Keskiviikon aamujäät veti jo uusi mies, kun Kari Heikkilä ilmestyi maila kädessä Hakametsän jäälle.

Heikkilä ajoi tiistain aikana omalla autollaan Baltian halki Latviasta Tallinnaan ja jatkoi Helsingistä kotimaisemiin Ylöjärvelle. Muutaman tunnin yöunien jälkeen valmentaja sompaili lumimyräkässä hallille ja tapasi uudet valmentajakollegansa sekä joukkueen.

– Kun Riikassa ilmoitettiin, ettei tarvitse lähteä Moskovaan, fiilistelin ja mietin siinä sitten pari–kolme päivää, millainen elämänmuutos tästä tuli, Heikkilä kertoi tuntemuksistaan.

Dinamo Riikan antamat potkut eivät enää paina.

– Se kuuluu siihen KHL-bisnekseen. Tälläkin kaudella on varmaan puolet valmentajista saanut potkut. Ei siellä paljon edes kulmakarvat heilahda, kun niitä päätöksiä tehdään, Heikkilä hymähti.

Pelaajana Heikkilä on edustanut Suomessa pelkästään Ilvestä.

– Joka ikäluokasta on tullut jonkin värinen mitali tässä Ilveksen organisaatiossa. Kun tausta on tällainen, päätös oli helppo tehdä.

– Tämä yhteydenotto tuli nyt sillä lailla, että se sopi tähän tilanteeseen.

Ilveksen seuraava ottelu on perjantaina. Tamperelaiset matkustavat Helsinkiin HIFK:n vieraaksi. Sitä ennen valmentajan pitää saada nykytilannetta kattavampi näkemys uudesta joukkueestaan.

– Yhtään peliä en ole nähnyt, ainoastaan jotain highlightseja, enkä tunne yhtään pelaajaa. Ainoastaan (Joonas) Vihko pelasi silloin, kun viimeksi valmensin Suomessa, Heikkilä sanoi.

Tehtävänä on hinata Ilvestä pudotuspeleihin. Jo paikka pelkästään pudotuspelien karsintakierroksilla on tiukassa, mutta mahdottomaksi railo ei ole kasvanut. Eroa kymmenentena olevaan Porin Ässiin on kymmenen pistettä, ja otteluja on jäljellä vielä 23.

Millä keinoilla kelkka kääntyy?

– Muutoksen tekeminen kohdistuu enemmän pikku yksityiskohtiin, jotka voisivat auttaa pelaajia ja joukkuetta itseluottamusasiassa. Kun maalin tappioita tulee paljon, totta kai itseluottamus on kovilla, Heikkilä puntaroi.

– Puolustuspeli perustuu aika pitkälti kurinalaisuuteen ja aktiivisuuteen. Hyökkäyspäässä pitää vähentää kiekonmenetyksiä, joista on tehty maaleja omaan verkkoon, Heikkilä linjasi.