Yhden aamujään anatomia – Ilves valmiina lähtemään Poriin

Lyhyestä virsi kaunis. Villi kortti -kierroksen ensimmäisen pelipäivän aamujää ei ole se vuorokausi kiekkovuodesta, jolloin jäällä notkuttaisiin pitkään tai valmentaja pitäisi kolmen vartin monologeja. Kuva: JP Mikola

Nopeaa, terävää, pelinomaista.

Pelipäivän aamujäät sisältävät harvoin puolentoista tunnin tasavauhtisia luistelulenkkejä kaukalossa, mutta playoffeissa kytkin käännetään vielä aiempaakin selvemmin sähäkkyyden puolelle. Parinkymmenen minuutin jäätreenissä ei syleillä koko maailmaa, ei pureta kohta kohdalta sitä kaikkea, mitä kauteen on kymmenen aiemman kuukauden pakattu.

Nopeaa, terävää, pelinomaista. Ja mielellään myös keskittynyttä.

Terävä vihellys pilliin keskeyttää harjoitteen, ja vielä terävämpi viesti kaikuu Hakametsän jäällä. Parin-kolmenkymmenen sekunnin purkauksen sisältö on selkeä.

"Hei, nyt s**tana laiturit hereillä... Pää mukaan nyt!" Karri Kivi keuhkoaa.

Päävalmentajan sanat eivät satavarmasti mene yhteltäkään hallissa olijalta ohi. Viestin sävy uppoaa pelaajille, apuvalmentajille ja huollolle.

Toki jo elekieli kertoo paljon. Kaikki tajuavat, mitä asiaa Kivellä on.

Näitä ohjeita kenenkään ei tarvitse tulkata amerikkalaisvahvistus Jerry D'Amigolle, eikä selittää katsomossa oleville kolmelle ihmiselle. 

Lehtereillä ei tosiaan ole väkeä tungokseksi asti: Yksi median edustaja, yksi katsoja ja yksi punakelta-asuinen moppimies, joka siivoaa tiistai-illan A-nuorten playoff-pelin jälkiä. Siinäkin parissa vastakkain ovat Ilves ja Ässät. 

Totisuus ei silti ole aamun teema. Tosissaan voi olla myös ilman jäpittämistä. 

Kiven sanat uppoavat vastaanottavaiseen maaperään. Vahvaan iskuun päässyt ykkösketju Teemu Rautiainen–Tapio Laakso–Otto Koivula loihtii heti päävalmentajan purkauksen jälkeen mainion maalipaikan, mutta Rautiainen rykäisee rannevetonsa päätyverkkoon. Sähäkkä laitahyökkääjä heittää komposiittinsa korkealle ilmaan, poimii mailan käteensä ja liukuu hymyssä suin vaihtoaitioon.

Jos kiekkoilijoiden fysiikkaharjoittelussa pitää löytää balanssi nopeuden, voiman ja kestävyyden välillä, playoffeissa tasapainoa tarvitaan myös henkisellä puolella.

Vaakakuppien pitää olla yhden suhde yhteen rentouden ja äärimmäisen keskittyneisyyden välillä.

Koko kentän harjoitteen jälkeen maalit työnnetään siniviivoille – siis sangen lähelle toisiaan. On pienpelin vuoro. Ilveksen tämän aamun versio on ollut käytössä myös monilla runkosarjan aamujäillä. Pelataan 2 vs. 2 -peliä, teräviä suunnanmuutoksia ja kamppailua syntyy paljon, samoin tilanteita ja laukauisupaikkoja. 

Maalivahtien eli Antti Lehtosen ja Hannu Toivosen ei tarvitse värjötellä veräjillään toimettomina.

Laituri Rautiainen ehtii juuri liukua omalta pelivuoroltaan kohti kaukalon laitaa, kun ohi ylänurkan suuntautunut veto napsahtaa laituria olkapään seutuville. Katsomoon asti erottaa, että kiekko tekee kipeää, mutta siitä selviää irvistyksellä. Vaaksa niskaan tai takaraivon suuntaan olisi ollut paljon tympeämpi tulos tälle aamujäälle.

Voi olla, että pienpelissä löytyy myös voittaja, mutta pääfokus on silti virittää sekä vihreät että keltaiset iskuun iltaa varten.

Bussi Poriin starttaa Hakametsästä kello 15, kiekko putoaa jäähän Isomäen illassa kello 18.30. Oleellista on, että silloin ei kiristä, purista tai ahdista. 

Nämä pelit ovat jääkiekkoväen parasta aikaa, vai mitä, Karri Kivi?

– O.

– ...Yhdellä kirjaimella... Olen nyt vastauksissani lyhytsanainen. En mä aio nyt aamulla muuta sanoa, Kivi virnistää. 

No, muuta ei juuri nyt tarvita.

Tässä vaiheessa kiekkosesonkia ei kannata palailla runkosarjan alun tunnelmiin, vihkiytyä runkosarjan kvartaalianalyyseihin tai kysellä tämän hetken loukkaantumistilanteesta. On turha tiedustella syvällisiä, puntaroida Poriin paluun nostamia fiiiliksiä tai haihatella Ilveksen ja Tapparan mahdollisista puolivälieristä.

On turha antaa ajatuksen karata.

On turha tiedustella, miltä Kivestä ja muusta Ilves-leiristä mahtaa tuntua torstai-iltana, kun Villi kortti -kierrosta on kaksi kamppailua takana.

On vain tämä playoff-päivä. Tässä ja nyt. 

Ässät–Ilves Porin Isomäki-Areenassa keskiviikkona kello 18.30.
Ilves–Ässät Tampereen Hakametsässä torstaina kello 18.30.