Virta kaipaa lisää pelaajia - "Istutaan neljä tuntia bussissa, eikä Vahalahti ole enää raikas"

Pekka Virta kaipaa lisää pelaajia käyttöönsä. Hän kuitenkin painottaa, ettei Lukko ole valmistellut pelaajahankintoja. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Janne Keräsen viileä viimeistely sai HIFK:n kotiyleisön jo buuaamaan omilleen.

Punapaitainen kotijoukkue oli esiintynyt kaukalossa railakkaasti, paineistanut ja prässännyt. Ja sitten kesken kaiken keltapaitainen vierasjoukkue käy kääntymässä helsinkiläisten päädyssä ja lyö kiekon kylmästi verkkoon.

Ainakin intohimoisimmilla kannattajilla oli varmasti muistissa, että HIFK ei viime kaudella pystynyt Nordenskiöldinkadulla Lukkoa kukistamaan. Näinkö tässä taas käy?

Ei käynyt.

Ensin Erik Thorell hyödynsi Lukon puolustuksen harhasyötön, sitten huippulupaus Miro Heiskanen taiteili kauden avausosumansa tolppia kilistellen ja lopulta vielä Juhani Tyrväinenkin upotti kiekon raumalaismaaliin.

Alkukaudella kontannut HIFK pystyi korjailemaan osakkeitaan 3-1 (1-1, 1-0, 1-0) -kotivoitolla.

- Meiltä ponneton esitys, Lukon valmentaja Pekka Virta myönsi.

- Mutta pitää muistaa, että me pelaamme samoilla pelaajilla. Heillä on valtava kuorma päällä. Nyt ympäristökin ymmärtää sen.

Lukko pelasi lauantaina kolmannen pelinsä neljään päivään. Kamppailusta kaksi pelattiin vierasjäällä, ja väliin osui kovavauhtinen Kärpät-peli Äijänsuolla.

Samanlaisella rytmityksellä Lukko pelasi myös edeltävällä viikolla. Jo silloin Virta ihmetteli sarjaohjelmaa.

Sekä tällä että viime viikolla raumalaiset pelasivat oman kotipelinsä torstaina, kun edeltävänä päivänä oli ohjelmassa ollut vierasmatsi.

- Eivät nämä pelaajat, jotka tähän asti ovat ylivoimamaaleja paukutelleet, ole mihinkään muuttuneet. En ole missään tapauksessa pettynyt pelaajiin tai heidän työmoraaliinsa, Virta painotti.

- Monilla on sama juttu, en mä sitä sano. Monet pelaavat samoilla pelaajilla.

Tarkoitatko siis, että haluat joukkueeseesi lisää pelaajia?

- Haluan. Totta kai mä haluan. Rotaatio täytyy saada pyörimään, jotta voidaan pelata neljän ketjun jääkiekkoa, Virta vastasi.

- Jos ne eivät tule ulkopuolelta, niiden pitää tulla antosista ja näistä.

Lukko pelasi kaikki viikon neljä peliään samoilla miehillä. Roni Sevänen ja Atte Mäkinen vaihtelivat kuudentena pelaavana puolustajana, mutta samat 12 hyökkääjää pelasivat kaikki pelit.

- Pitää myös ottaa huomioon, miten paljon me olemme istuneet bussissa. Hämeenlinnassa olimme helvetin raikkaita. Sitten istutaan neljä tuntia bussissa matkalla tänne, eikä (Ville) Vahalahti ole enää raikas, Virta heitti.

- Ja täytyy ymmärtää, että ei tässä haukuta ketään eikä uhkailla. Aina pitää löytyä mahdollisuuksia reagoida.

Virta antoi kommenttinsa välittömästi pelin jälkeen. Hän oli luonnollisesti pettynyt, mutta näki kuitenkin myös ison kuvan. Lukko on aloittanut sarjan vahvasti, eivätkä loppuviikon tappiot tulleet huonoille joukkueille.

Lukko on sarjataulukossa neljäntenä, viisi pistettä piikkipaikan vallannutta TPS:ää perässä.

- Me olemme nyt Helsingin hallissa. Ei tämä ole helppo paikka, Virta muistutti.

- Ja pitää muistaa sekin, että me olemme kärkiporukoita tällä hetkellä. Meitä vastaan pelataan myös sen mukaisesti.

HIFK paineisti lujaa, samaan tapaan kuin Pelicans viime viikon torstaina Äijänsuolla, ja raumalaisilla oli vaikeuksia käynnistää omia hyökkäyksiään.

Silti Virta ei lähtenyt muuttamaan pelitapaa. Lukko yritti pelata omaa peliään.

- Muistetaan myös se tosiasia, että me olemme vasta projektin alussa. Tässä on tullut nyt pari voittoa, ja jotkut puhuvat jo mitalista. Meidän pitää nyt löytää paikkoja, jotka vuotavat, Virta muotoili.

Hän selvästi kyseenalaisti omia valintojaan. Valitsiko hän oikeita pelaajia alivoimalle? Kuormittiko hän kokenutta Vahalahtea liikaa?

- Ei tästä silti saa mitään skuuppia. Meillä on kahdeksan peliä ennen taukoa, ja siihen asti mennään todennäköisesti näin. Emme me ole vielä edes valmistelleet mitään, Virta sanoi.

- Mutta me olemme kärkijoukkueita, ja meillä on yksi kärkibudjeteista. Meidän pitää myös oppia tekemään joukkue sen mukaisesti.