Viiden ottelun nollapeliputki herättää ihmetystä - "En olisi itsekään uskonut tuollaiseen putkeen"

Atte Tolvanen on Pohjois-Michiganin yliopiston ykkösvahti. Kuva: Northern Michigan University
Atte Tolvanen on Pohjois-Michiganin yliopiston ykkösvahti. Kuva: Northern Michigan University

Vuodenvaihteen alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Suomen paras pistemies Aapeli Räsäsen ohella oli 17-vuotias Eeli Tolvanen, joka nosti jo edelliskeväänä alle 18-vuotiaiden MM-kisojen maalikuninkuudellaan Tolvasen nimen kiekkoa seuraavan kansan tietoisuuteen.

Eeli ei kuitenkaan ole ainoa NHL:ään tavoitteleva Tolvanen. Hänen isoveljenseä Atte pelaa Pohjois-Michiganin yliopistossa nyt toista kauttaan ja on ollut yksi sarjan parhaista maalivahdeista.

Vihdissä syntynyt ja Bluesin ja Ässien kautta Pohjois-Amerikkaan päätynyt Tolvanen on sen verran tuntematon nimi, että annetaan miehen itsensä esitellä, millainen pelaaja on kyseessä.

- Olen Nummelan Palloseuran ja Bluesin junioreiden kasvatti. B-junnuiässä siirryin Porin Ässiin, jossa pelasin pari vuotta ennen jenkkeihin lähtöä, Tolvanen kertoo.

- Selkein tavoittein ja määrätietoisella työnteolla olen onnistunut raivaamaan tieni eri joukkueissa pelaavaksi maalivahdiksi. Maalivahdiksi en ole nykystandardien mukaan suurikokoinen, mutta sitä puutetta yritän paikata pelinluvulla ja sijoittumisella.

183-senttinen Tolvanen pelasi kaksi kautta NAHL-juniorisarjaa ennen kuin paikka yliopistossa aukesi. Pelaamisen lisäksi myös opiskelut sujuvat.

- Pääaineenani on Business Management. Kouluhommat on mennyt yllättävänkin hyvin, sillä lukion jälkeen opiskelussa oli parin vuoden tauko. Opiskelen nyt toista vuotta Marquetissa. Tämä vuosi on tuonut opiskeluun enemmän haastetta, joten joudun kokoajan tasapainoilemaan opiskelun ja urheilun kanssa.

Tolvanen voitti Ässissä Nuorten SM-liigan vuoden tulokkaan palkinnon ensimmäisellä kaudellaan ja mittautti myös sarjan parhaan torjuntaprosentin. Porin-aikojen torjuntaprosentit Nuorten SM-liigassa, 92,5 ja 92,2, ovat molemmat huippuluokkaa.

Toisen kauden jälkeen oli edessä muutto rapakon taakse.

Tyly kiekkoarki tutuksi heti alusta lähtien

Alunperin Tolvasen piti seurata toisen porilaisen Erik Haluan jalanjäljissä Omahaan, mutta kiekkobisnes iski kyntensä tarinaan heti alusta lähtien.

- Alun perin lähdin USHL:ään Omaha Lancersin organisaatioon, mutta sieltä tuli pre-seasonin jälkeen treidi NAHL:ään. USHL:stä ja Omahasta kuulin Porissa Erik Haulalta ja lisätietoja kaivelin mm. netin kautta.

Sarjasta tai joukkueesta ei ollut tuolloin minkäännäköistä hajua.

Pelaajakauppa ja sitä seurannut muutto toiseen osavaltioon ja sarjaan tulivat Tolvaselle aivan puun takaa.

- NAHL:ään siirtyminen oli hyppy tuntemattomaan. Kun treidi tuli, niin valmentaja otti minut autoonsa ja ajettiin kämpälle, josta vain haettiin tavarat. Vartin kuluttua oltiin jo matkalla Minneapolikseen (pettymys ja elämäni pisimmät 6 tuntia). Sarjasta tai joukkueesta ei ollut tuolloin minkäännäköistä hajua.

Kahden juniorivuoden jälkeen aukesi tie yliopistosarjaan. Peli alkoi kulkea heti alusta asti, mistä osoituksena meriittilistalle kirjattiin valinta sarjan tulokkaiden tähdistökentälliseen.

- Homma lähti hyvin liikkeelle heti yliopistoon tultua, sillä joukkueen ykkösmaalivahti oli vielä toipilaana ja valmentajan oli pakko laittaa minut maaliin. Sen tilaisuuden onnistuin käyttämään ja peliaikaa tuli jo ensimmäisenä vuonna paljon.

183-senttisenä Tolvanen ei ole nykyvahdiksi isokokoinen, mutta kiekot tarttuvat silti kiinni hyvällä prosentilla. Hänen tilastonsa ovat olleet hyvät kaikissa sarjoissa, missä hän on pelannut.

Viimeisen seitsemän vuoden ajalta huonoin torjuntaprosentti on 91,9, mikä kertoo tasaisesta suorittamisesta.

- Aika kivan näköinen tilastohan se on. Torjuntaprosentit ovat hyvät, sillä vastustajat ovat ampuneet suhteellisen paljon maalia kohden eivätkä yksittäiset huonot pelit ole romahduttanut tilastoja. Jokaisen kauden sisällä on kyllä ollut huonompiakin jaksoja, mutta niitä on onneksi seurannut myös paremmat ajat, kuten nyt. Uskon, että huolellinen valmistautuminen jokaiseen peliin on tuonut tasaisuutta ja taso on säilynyt hyvänä.

Uskomaton nollapeliputki nosti mediahuomioon

Puolitoista kautta kestäneellä yliopistourallaan Tolvaselle on kertynyt valintoja muun muassa viikon tulokkaaksi ja viikon maalivahdiksi. Hämmästyttävin saavutus on kuitenkin tuore, sillä Tolvasella on parhaillaan käynnissä peräti viiden ottelun mittainen nollapeliputki.

- Enpä olisi itsekään uskonut tuollaiseen putkeen, sillä tätä ennen nollapeliputkeni ei ole ollut edes kahta ottelua. Meillä oli tosi vaikea alkukausi ja kiekot eivät pomppineet meille ollenkaan, olimme sarjajumboja, Tolvanen kertaa.

- Joulutauko tuli minulle oikeasti tarpeeseen ja sain ajatukset pois jääkiekosta. Uusi alku, tunnollinen harjoittelu ja treenien vetäminen pelinomaisemmin palauttivat uskon onnistumiseen. Tämän lisäksi olemme joukkueena löytäneet yhteisen sävelen, kun olemme lähteneet peleihin puolustuksen kautta. Koko joukkue on taistellut hyvin edessäni blokaten kiekkoja ja siivoten maaliedustan,

Viisi peräkkäistä nollapeliä sivuaa NCAA:n ennätystä. Varsinaiseen minuuteissa mitattavaan nollapeliennätykseen Tolvasella on vielä matkaa noin kahden erän verran.

Tuollainen saavutus nostaa tilastohullussa Pohjois-Amerikassa luonnollisesti myös median kiinnostusta.

Yliopisto on loistava paikka yhdistää huipputason koulu ja jääkiekko.

- Joka päivä viimeaikoina ollut jos jonkinnäköistä media tapahtumaa, mutta ei kuitenkaan häiritsemiseen asti.

Myös pikkuveli Eeli pelaa Yhdysvaltain juniorisarjassa ja aloittanee ensi vuonna opiskelut Boston Collegessa. Veljesten vanhemmat ovat molemmat opettajia. Koulutuksen hankkiminen kiekkouran ohella on siis luonnollista.

- Kotona on aina painotettu, että on hyvä olla varasuunnitelma, jos ura kiekkoilijana ei aukea. Yliopisto on loistava paikka yhdistää huipputason koulu ja jääkiekko. Bonuksena tällä reissulla olen saanut hyvän englannin kielen taidon.

Yliopistosarjat ovat nykyisin yksi suurimmista NHL-pelaajien tuottajista. Hyvät otteet siellä saavatkin NHL:n kykyjenetsijät liikkeelle.

- Ainahan täällä on joku scoutti katsomossa, ja nyt mediahuomion ansiosta ehkä muutama enemmän, mikä tuo lisäpotkua hommiin.

Tavoitteista kysyttäessä vastaus on ytimekäs.

- Totta kai NHL on unelma, mutta hieno asia on myös yliopistotutkinto takataskussa.