Berliinin murhenäytelmä – Vehanen järkyttyi, mutta ei aio mennä piiloon

Petri Vehanen edustaa kolmatta kautta kautta Eisbären Berliniä. Kuva: Mathias Renner

Petri Vehasella on menossa kymmenes kokonainen kausi Suomen rajojen ulkopuolelle. Matkalle on mahtunut riemua, mutta myös draamaa.

Jälkimmäisen vuoro oli maanantaina, kun Berliinin joulumarkkinat muuttuivat surun näyttämöksi. Rekka ajoi väkijoukkoon joulumarkkinoilla Breitscheidplatzilla, mikä aiheutti 12 ihmisen kuoleman.

Vehasen viestivälineet alkoivat heti piippailla, ja hän kävikin nopeasti merkitsemässä Facebookiin itsensä turvassa olevaksi.

Rekkaisku tapahtui 11 kilometrin päässä Vehasen kotoa, mutta kuitenkin paikassa, jossa hän periaatteessa olisi voinut olla.

– Kyllähän tämä isku näistä kaikista koetuista eniten tuntuu. Jos sä oot reilun kymmenen kilometrin päässä sieltä, missä tapahtuu, niin kyllähän se eniten koskettaa, Vehanen kertoo puhelimitse kotoaan.

Hän ei silti lähde laittamaan kokemuksiaan riviin, sillä muistoissa on toinenkin iso tragedia.

Liippaa aika läheltä, totesi Vehanen silloin, kun Lokomotiv Jaroslavlin KHL-joukkuetta kuljettanut lentokone tuhoutui ja vei mukanaan koko joukkueen.

– Siellä oli tuttuja ja puolituttuja. Molemmat olivat kamalia tapahtumia.

Todennäköinen terrori-isku ei vaikuttanut Vehasen tiistain kulkuun. Tytöt piti kuskata kouluun, ja hänen edustamallaan Eisbären Berlinillä oli normaaliin tapaan harjoitukset.

Muuten Vehanen oleili kotona, kuten olisi muutenkin tehnyt.

– Sen olen huomannut, että tänään on ollut tosi paljon liikennettä. Onko se sitten joulunalusjuttuja vai eivätkö ihmiset käytä julkisia, Vehanen miettii.

Keskiviikkona on seuraavan pelin vuoro. Silloin Vehasen joukkue kamppailee DEL-pisteistä Schwenninger Wild Wingsiä vastaan.

– Vähän tuli jotain ohjeita kopilla. Terve järki sanelee jo paljon. Ei ihan suurimpiin turistirysiin varmaan kannata nyt pamahtaa, raumalaismaalivahti tietää.

– Veikkaan, että tämän kaupungin katukuvassa tulee näkymään poliiseja enemmän, mutta ei tässä voi piiloonkaan mennä. Kamala tapahtuma, mutta arjen pitää pyöriä.

Vehanen joutui puntaroimaan ja kommentoimaan samoja asioita viimeksi viime vuoden marraskuussa.

Tuolloin terrorismi tunkeutui jalkapallomaailmaan. Ensin Pariisissa Stade de Francen edustalla pommimies räjäytti itsensä Ranskan ja Saksan maaottelun aikana.

Heti perään Hannoverissa ei päästy edes avauspotkuun asti, sillä Saksan ja Hollannin välinen peli peruttiin pommiepäilyjen takia.

Vehanen huomasi silloin, että myös Eisbärenin pelien turvatarkastukset tiukkenivat. Hän myös ymmärsi, että Berliini on todennäköisempi kohde terrori-iskulle kuin Rauma.

– Kai se todennäköistä täällä olikin. Varmasti tämä on todennäköinen kohdekaupunki, ja suunnitelmia on varmasti ollut enemmänkin, Vehanen sanoo.

– Mutta kyllä mä olen täällä viihtynyt. Ajattelen niin, että ei elämä ole elämisen arvoista, jos siitä ei nauti. Vaikka joskus Raumalle muutammekin, varmaan silti vielä ulkomailla joskus käymme. Se on huono mäihä, jos näin käy.

Järkyttynyt Vehanen silti maanantain tapahtumista on.

– Kyllä ihmiset tyhmiä ja hulluja ovat.