Vanhat kämppäkaverit ensimmäistä kertaa vastakkain kaukalossa

Tässä on kaksi jääkiekkoammattilaista, joilla riittää juttuja toisistaan. Lasse Kukkosella ja Juhamatti Aaltosella on pitkä yhteinen historia eri puolilla Eurooppaa ja Aasiaa.

Kun parivaljakko pelasi KHL:ssä ja edusti kausina 2010–2012 Magnitogorskia, eli he elivät samassa rytmissä yötä ja päivää.

– Vuonna 2011 nukuin samassa huoneessa useammin ”Juhiksen”, kuin oman vaimoni kanssa. Vieraskiertueilla hotelleissa, mutta Magnissa asuimme harjoituskeskuksessa (Basa), joten yhteisiä vuorokausia taisi tulla 180 eli puolet vuodesta, Kukkonen kertoo.

Yhteiselo oli Kukkosen sanoin ”leppoisaa”.

– Katselimme paljon elokuvia...Juhis paljon enemmän kuin minä.

– Olihan sen joskus erikoista herätä yöllä, kun kämppäkaveri katseli läppäriltä Uuno Turhapuroja ja hörötteli itsekseen”, Kukkonen muistaa.

Magnitogorskista kärppäkasvattien tie vei ensin Ruotsiin Rögle BK:n riveihin ja sieltä vielä takaisin Kärppiin syksyllä 2013. Se kausi päättyi Aaltosen unelmamaaliin, jolla Kärpät voitti finaalisarjan game sevenissä Oulussa Tapparan jatkoajalla 1–0.

"He molemmat ovat maailmanmestareita 2011. Kärppämestaruuksia Aaltosella on neljä, Kukkosella kolme."

 

Kaverukset ovat pelanneet samassa joukkueessa yhdessä yhteensä satoja otteluita; Kärpissä, A-maajoukkueessa, MM-kisoissa, Magnitogorskissa, Röglessä, olympialaisissa ..., mutta vasta nyt koittaa ensimmäinen kerta, kun Lasse Kukkonen ja Juhamatti Aaltonen hyppäävät kaukaloon ”toistensa vihollisina”.

Kärpät–HIFK-ottelu pelataan Oulussa tiistaina. Kukkonen puolustaa, Aaltonen hyökkää.

– Vaikea sanoa, tuleeko mitään extraa, koska aiempaa kokemusta eri puolilla pelaamisesta ei ole. Mutta eiköhän siinä käy niin kuin kaikkien muiden hyvien tuttujen kohdalla, että kaukalossa tuttuus unohtuu, kun kilpailuvietti vie voiton. Toivottavasti pääsee ”Juhiksen” ihon alle, ja taistelun tauottua sitten naurattaa, Kukkonen visio.

Kukkonen tiedostaa Aaltosen virtuositeetin, luisteluvoiman ja vaarallisuuden.

– Häneltä pitää ottaa tila ja aika pois sekä pitää irti kiekosta. Pitää kuitenkin muistaa, ettei HIFK ole mikään ”Juhis-show”, vaan siellä on joukkueellinen loistavia pelaajia vastassa. Ottelu on meille hyvä mittari, onhan HIFK tämän kauden suurin mestarisuosikki.

"Toivottavasti Nikke on maalissa, saamme HIFK:n maalille hässäköitä ja pääsee vähän tökkimään."

Aaltosen tavoin HIFK:n riveistä kärppäkatsojille tuttu hahmo on maalivahti Niklas Bäckström, joka nosti Kanada-maljaa Oulussa keväällä 2005. Kausi päättyi neljännessä finaaliottelussa TPS:ää vastaan Ari Vallinin tekemään ikimuistoiseen jatkoaikamaaliin.

Bäckström pelasi Kärpissä vielä pronssikauden 2005–2006, jonka jälkeen hän lähti kymmenen vuotta kestäneelle NHL-kierrokselle Minnesotaan. Silloin Kärpistä lähti myös Kukkonen, jonka osoite oli Chicago Blackhawks.

– Olen iloinen, että olemme hyviä kavereita edelleen. Siinä on muuten viimeisen päälle tiptop-ammattimies, joka on loistava esimerkki kaikille, niin nuorille kuin kokeneillekin. Toivottavasti ”Nikke” on maalissa, saamme HIFK:n maalille hässäköitä ja pääsee vähän tökkimään, Kukkonen suunnittelee.

"Onneksi joukkueessa on niin paljon nuoria pelaajia, että itsekin pysyy nuorekkaana. Mutta kyllähän se on tunnustettava, että pelivuosia on enemmän takana kuin edessä."

Kukkonen on Kärppien kolmanneksi vanhin pelaaja Ilkka Mikkolan, 37, ja Mika Pyörälän, 35, jälkeen. Tarkkaan ottaen Kukkosesta tuli sunnuntaina virallisesti ikämies M35-sarjaan.

Joukkue muisti juhlakaluaan perinteisin seremonioin.

– Whatsapp-ryhmässä tuli kuittailua, mutta ei mitään radikaalia, Kukkonen mutustelee.

Matemaattisesti ajatellen kärppäkapteeni on nyt lähempänä neljääkymmentä kuin kolmeakymmentä ikävuotta.

– Onneksi joukkueessa on niin paljon nuoria pelaajia, että itsekin pysyy nuorekkaana. Mutta kyllähän se on tunnustettava, että pelivuosina on enemmän takana kuin edessä.

Kauden kaksi ensimmäistä liigapeliä ovat tuottaneet Kärppien laariin vain yhden pisteen. Kukkosen johtopäätös on selvä.

– Pelissä on paljon hyvää, mutta meillä on myös paljon töitä edessä. Etenkin viisikkopelin laatua ja tiiviyttä pitää parantaa. Sarja on niin tasainen, ja kaikki joukkueet puolustavat niin sitoutuneesti, että kaksikamppailuissa on pärjättävä, Kukkonen naulaa.

Lasse Kukkonen on Kärppien kapteeni ja suunnannäyttäjä.