Kausiennakko: Vaikeasti voitettava Ässät

Matti Kuparinen on Ässien kapteenina tärkeässä roolissa joukkueessa. Silti hänen pelaamiseensa liittyy kysymysmerkkejä. Kuva: Juhani Liuhala

Porin Ässät ei tule olemaan yhdellekään vastustajalle pelkkä suupala. Tästä pitää huolen valmentaja Jyrki Ahon pelitapa. Jopa viime kauden lopun lähinnä junioreista koostunut Espoon Blues oli Ahon alaisuudessa yleensä pistetaistelussa loppuun asti, eikä murskatappioita nähty kuin muutama. Tämä jatkunee paremman materiaalin Ässissäkin. Samaan hengenvetoon voi toki sanoa, ettei Ässät tule olemaan valtava ennakkosuosikki missään pelissä. Suurin osa kohtaamisista tullee olemaan vääntöjä, missä yhden maalin ero ratkaisee voittajan. Harjoituspeleissä Ässät voitti seitsemästä kokopitkästä pelistään peräti kuusi. Neljä niistä tuli yhden maalin erolla.

"Ellei yksikään heistä ota kaivattua loikkaa, voi Ässät olla vaikeuksissa"

Ässien maalivahtitilanne on hyvä. Joukkueessa on lähtökohtaiseksi kaksi veskaria, joista kumpainenkin voi realistisesti ottaa ykköstorjujan vastuun. Andreas Bernard ja Ari Ahonen ovat liigaan tasainen ja laadukas kaksikko, johon kokonaisuus tuskin kaatuu.

Puolustuksessa Ässillä riittää vaihtoehtoja, mutta laatu ei ole määrän tasolla. Ainoastaan Niko Peltola ja Jyri Marttinen ovat varmuudella kokoonpanossa aina terveenä ollessaan. Potentiaalia löytyy kuitenkin muualtakin. Esimerkiksi Valtteri Viljanen, Jere Seppälä ja Juho Tommila ovat kaikki mahdollisia yllättäjiä. Isokin kehitysharppaus voi tulla keneltä tahansa, mutta minkäänlaista varmuutta asiasta ei ole. Ellei yksikään heistä ota kaivattua loikkaa, voi Ässät olla vaikeuksissa.

"Potentiaalia on, mutta realisoituuko se"

Ässien hyökkäyksessä Jarno Kärki tulee olemaan avainasemassa. Viime kaudella hyvin laitahyökkääjänä pelannut Kärki oli kahdessa pelaamassaan harjoituspelissä keskushyökkääjä. Patapaitojen keskushyökkääjien taso on yleisesti tasapaksu, eikä selvää ykkösketjun johtajaa joukossa ole. Ei ainakaan, ellei juuri Kärki kyseistä roolia ota. Mikäli niin käy, on porilaisten laiturikalusto puolestaan määrällisesti sekä laadullisesti turhan kapea. Sama analyysi pätee hyökkäyksessä kuin puolustuksessakin; potentiaalia on, mutta realisoituuko se? Charles Bertrand on etukäteisanalyyseissa joukkueen ainoa huippuhyökkääjä. Kärki, Niko Ojamäki, Ville Korhonen ja Arttu Ruotsalainen ovat seuraavana jonossa.

Ässien pelaaminen tulee kulminoitumaan siihen, kuinka hyvin pelaajat pystyvät noudattamaan Ahon sitoutumista vaativaa systeemiä. Realistinen oletus nykymateriaalilla ovat sijat 8-12. Pudotuspelien ulkopuolelle jääminen olisi silti Porissa iso pettymys.

Läpimurto: Arttu Ruotsalainen

Hyökkääjä oli jo varsinkin viime kauden loppupuolella parhaimmillaan hyvä pelaaja. Nyt edessä on iso kehitysloikka eteenpäin. Voi olla korkeallakin pistepörssissä, koska saanee runsaasti vastuuta ylivoimalla. Luova ja yllätysvalmis pelaaja.

Kivijalka: Jyri Marttinen

Viidennen kautensa Porissa aloittava puolustaja teki sopimuksen Ässien kanssa vasta syyskuussa, mutta siitä huolimatta hän on valtava palanen joukkueessa. Kokenut sekä monipuolinen Marttinen auttaa ryhmää kaikissa ottelun vaiheissa. Pelaa isoja minuutteja joka ilta.

Uhkakuva: Matti Kuparisen terveystilanne

Joukkueen kapteenin viime kausi oli vaikea. Pystyy takuulla parantamaan, mutta täyttä varmuutta asiasta ei ole. Liikkuminen on liigatasolle verkkaista, mikä on iso miinus. Oli harjoituskaudella ykkösketjun keskushyökkääjä, mutta pystyykö iskemään kauden aikana riittävästi pisteitä tulosroolissa?