Vahalahti: "En usko, että valmentajan vaihtoon kannattaa turvautua"

Ville Vahalahti ei usko valmentajan vaihdon kannattavan. Kuva: Esa Urhonen

Lukko harjoitteli maanantaina jo tavaksi tulleeseen tyyliin niin, että puolustajat ja hyökkääjät olivat eri aikaan jäällä. Treenejä vetivät valmennustiimistä apuvalmentajat Timo Saarikoski ja Jesse Welling sekä maalivahtivalmentaja Mikael Vuorio. Päävalmentaja Juha Vuori ei ilmestynyt jäälle, mikä sai sosiaalisessa mediassa jo potkuhuhut liikkeelle. Vuori oli kuitenkin paikalla pukukopilla ja on edelleen Lukon valmentaja. 

Kokenut hyökkääjä Ville Vahalahti toivoo, että on jatkossakin. Vaikka Lukko on juuttunut sarjataulukon pohjille kerättyään 19 liigaottelusta vain 14 pistettä, Vahalahti ei usko päävalmentajan vaihtamisen olevan avain parempaan huomiseen.

- Sen verran pitkä ura tässä on takana, että sen varrella on valmentajaakin vaihdettu, parhaalla kaudella kahteenkin kertaan. Ei se yleensä ainakaan siihen kauteen ole ollut ratkaisu. Jälkeenpäin kun ajattelee, niin ei se ole kuin hetkellinen ratkaisu ongelmaan. En usko, että sellaiseen kannattaa turvautua, 39-vuotias laitahyökkääjä toteaa. 

Pitkällä urallaan Vahalahti on nähnyt vieläkin synkempiä tilanteita kuin missä Lukko nyt on. 

- Lähimuistissa on, kuin hävittiin Tepsissä 13 ensimmäistä peliä (syksyllä 2010). Tappiokierre on vaikea tilanne. Tuntuu, että vaikka yrität tehdä mitä, niin se ei vain käänny. Samalla tavalla, kun kaikki menee hyvin, niin on ihan sama mitä teet, kun onnistut.

Tappiokierre on vaikea tilanne. Tuntuu, että vaikka yrität tehdä mitä, niin se ei vain käänny. Samalla tavalla, kun kaikki menee hyvin, niin on ihan sama mitä teet, kun onnistut.

Vahalahden mukaan joukkueen ja valmennuksen välit ovat kunnossa. Joukkue luottaa päävalmentajaansa.

- Koko ajan keskustellaan ja yritetään löytää ratkaisuja, miten saataisiin peli paremmaksi. Juha kuitenkin kuuntelee ja yrittää kaikkensa tehdä, että saataisiin homma toimimaan, vakuuttaa Vahalahti, joka kantaa Lukossa kapteenin C-kirjainta Janne Niskalan ollessa vielä peleistä loukkaantuneena sivussa.

Turhautunut Vuori kävi poikkeuksellisen kuumana median edessä lauantaina, kun Lukko oli hävinnyt 80-vuotisjuhlaottelussaan Tapparalle maalein 4-5. Vuori muun muassa kritisoi pelaajista Valentin Claireaux'ta nimeltä. Siitä Vahalahti ei ollut mielissään.

- Olen kuullut sen vain toisen käden tietona. Siitä asiasta en ole iloinen. En tiedä, menikö tunnekuohu yli, että pääsi vähän sammakko suusta, Vahalahti mietti. 

Vuori kritisoi joukkuettaan myös siitä, että kaikki pelaajat eivät noudattaneet sovittua pelisysteemiä varsinkaan toisessa erässä, jossa Tappara käänsi Lukon 2-0-johdon 2-3-tilanteeksi. Vahalahden mielestä se oli totta.

- Lähdettiin vähän peruuttelemaan ja tuli taas epävarmuuden tunne sieltä esiin. Ehkä mietittiin vähän liikaa, että mitä jos ne tasoittaa. Ne on niitä henkisen puolen asioita, mitkä jokaisen täytyy melkein itse käsitellä miten parhaalla tavalla näkee.

Vahalahden mielestä viimeisin Tappara-peli on hyvä katsaus siihen, miksi Lukko on sarjataulukossa missä on. 

- Kyllähän se tuossa viime pelissä aika karkeasti tuli selville, miksei me voiteta. Ensinnäkin meillä on viiden minuutin jakso joka pelissä, jossa peli voi lähteä ihan käsistä. En tiedä miksi. Vastustaja vaan tulee ja tekee maalit. Siitä joudutaan ehkä takaa-ajoasemaan, mikä on aika tukala paikka varsinkin silloin, kun ei ole hirveästi onnistumisia tullut ja joukkueessa on epävarmuutta.

- Se on aika vaikea oravanpyörä. Se on sellainen negatiivisuuden kierre, joka on vaikea katkaista ja isoin juttu on tuolla henkisellä puolella. Jos me tehdään maali, niin seuraavassa vaihdossa ei vaan saa tulla omiin. Se kuuluu jääkiekon perusjuttuihin: erien loput, erien alut ja maalien jälkeiset vaihdot pitää aina ottaa tarkkaan. Sellaisia virheitä kuin se Tapparan voittomaali on tullut kauden mittaan paljon (Henrik Haapala iski 12 sekuntia Lukon tasoituksen ja aloituksen jälkeen).

Vahalahden mukaan Lukon joukkueessa ymmärretään, että kelkan täytyy kääntyä nopeasti. 

- Jokainen on varmaan katsonut sarjataulukkoa ja tietää, että pisteitä pitää saada. Sehän on selvä, että suunnan on käännyttävä, jos aikoo playoffeihin päästä ja kiirekin on. Pisteitä on pakko ruveta tulemaan, muuten on auttamatta ulkona.

Miten voittoja aletaan napsia, onkin haastavampi kysymys.

- Kun voittoja ei tule, on aina helppoa keksiä vaikka minkänäköisiä syitä. Jonkun mielestä se on tätä ja jonkun mielestä sitä. Jos joku hyvin ne syyt tietäisi, niin se joku olisi tuossa varmaan aika huippukoutsi, Vahalahti puuskahti. 

Vahalahti arveli, että sairastuvan (Aleksi Saarela, Lauri Tukonen) saaminen mukaan talkoisiin auttaisi Lukkoa, mutta myöskään liikaa muihin ei saa katsoa. Toivomalla Lukko ei pudotuspeleihn nouse, vaan tekemällä.

Jos usko loppuu, niin peli on menetetty. Sitä uskoa me emme ole tuolta kopista menettäneet.

- Kun voitettiin Tepsissä mestaruus (2010), silläkin kaudella oli välillä seitsemän ottelun tappioputki. Kun se lähti positiiviseksi, tuli yhtäkkiä seitsemän ottelun voittoputki. Siihen täytyy vaan uskoa, mitä itse tekee. Ei saa haukata liian isoa palasta kakkua, vaan yrittää antaa omaa parasta pienien asioiden kautta joka peliin. Jokaisen pitää vaan yksinkertaisesti uskoa siihen, että pelaan tänään paremmin kuin eilen.

- Jos usko loppuu, niin peli on menetetty. Sitä uskoa me emme ole tuolta kopista menettäneet.