Uusitalo: Ette te minusta eroon pääse, Ässät on aina rakas seura

Ville Uusitalo päätti pitkän pelaajauransa viime kauteen. Arkistokuva: Esa Urhonen

– Kyllähän Ässät on mulle niin rakas seura, että tulen sitä aina seuraamaan – niin kauan kuin henki pihisee. Olen porilaisille sanonutkin, että ette te minusta tule eroon pääsemään. Tulen pyörimään siellä jatkossakin, patalogoa kahdeksan kautta kantanut Ville Uusitalo sanoo.

Uusitalo päätti pitkän pelaajauransa viime kauteen. Lauantaina numero 52 nousee kuitenkin vielä kertaalleen parrasvaloihin, kun Ässät kunnioittaa pitkäaikaisen kapteeninsa komeaa uraa JYP-ottelun yhteydessä.

– Kun vaimo pääsee perjantaina töistä, suuntaamme koko perheen voimin Poriin, lauantaina nautitaan päivästä ja hyvästä seurasta ja sunnuntaina tullaan takaisin, Espooseen palannut Uusitalo kertoo.

Uusitalo täytti kesällä 37 vuotta, mikä on nykykiekkoilijalle(kin) vähän tai paljon – näkökulmasta riippuen. Ikä itsessään ei ratkaissut lopettamispäätöstä, vaan ratkaisua tehdessä arkirealismi painoi vaakakupissa.

– Ei tullut sellaista tarjousta, että tarttis baarissa kusettaa kavereita ja sanoa, että "kyllä mä olisin voinut neljävitoseksi asti vetää". Ei tullut, ja tähän oli hyvä lopettaa. Piste.

"Tähän oli hyvä lopettaa. Piste."

Koko kesän "Ude" kuitenkin harjoitteli sillä mielellä kuin aiempinakin vuosina, siis tosissaan niin kuin aina.

– Reenasin koko kesän, kävin elokuun ja syyskuun alussa neljästi viikossa jäillä Salmisaaressa ulkomailla pelaavien NHL-, KHL-kiekkoilijoiden tai muualla ulkomailla pelaavien kanssa. Meillä oli hyvät pelit siellä, ja siinä porukassa oli mukava tehdä, mutta olin asettanut itselleni syyskuun takarajaks, Uusitalo taustoittaa.

– Ajatus oli odotella syyskuun loppuun asti ja katsoa, tuleeko jokin hyvä tarjous. Ja kun mitään sellaista sopparia ei tarjottu, joka olisi kiinnostanut, siinä vaiheessa oli helppo laittaa pillit pussiin, puolustaja kertaa.

Urallaan 578 liigaottelua pelannut Uusitalo on nyt muutama viikko myöhemmin edelleen vakaasti sitä mieltä, että ratkaisu oli järkevä.

– Oli, ilman muuta. Ja oli parempi, että tein ratkaisun nyt syksyllä kuin että olisin tehnyt sen heti kauden jälkeen.

Toisin kuin joillakin muilla uransa päättäneillä jääkiekkoilijoilla, Udella ei ole ollut sopeutumisvaikeuksia normiarkeen. Työpaikkakin on jo tiedossa.

"Aloitetaan hommat ja ruvetaan rummuttamaan."

– Ensi viikolla aloitan helsinkiläisessä pankkiiriliikkeessä. Nimike on sijoituspäällikkö, ja työnkuvana myyminen. On muutama tuote, jotka opettelen, sitten aloitetaan hommat ja ruvetaan rummuttamaan, Uusitalo kertoo innostuneena.

Pelaajana Uusitalo oli, jos ei nyt myöhäisherännäinen, niin verraten varttuneena liigatasolle kypsynyt. SM-liigadebyytti nähtiin Jokereissa kaudella 2005–06, jolloin espoolainen oli jo lähempänä 30 ikävuotta kuin 20-vuotissynttäreitä. Uusitalo itse uskoo sopeutumisen työhön olevan sen vuoksi suhteellisen helppoa.

– Olen jo ennenkin ollut normaaleissa töissä, koska tosiaan pääsin Liigaan vähän myöhemmällä iällä. Olen kotoisin yrittäjäperheestä ja mennyt ensimmäisiin kesätöihini 13-vuotiaana. Missään vaiheessa ei siis ole ollut edes mielessä, että pelien loputtua istuisin vain kotona ja kiskoisin "brenkkua", hän hymähtää.

"Olen jo ennenkin ollut normaaleissa töissä, koska pääsin Liigaan vähän myöhemmällä iällä." 

– Tarkoitus on tehdä töitä, urheilla, olla yhdessä vaimon, lapsien ja ystävien kanssa eli elää ihan niin kuin tähänkin asti. Vaimo on juristi ja lapset 2- ja 4-vuotiaita eli kyllä minua kotona tarvitaan. Perhe edellä tässä mennään, se on omissa arvoissani korkealla. Enkä missään nimessä sano, että se on ainoa oikea tie, mutta mulla se menee noin, Uusitalo sanoo.

Ihan stressitöntä perusarkea tulevat kuukaudet eivät välttämättä ole. Uusitalon perheelle on valmistumassa Espooseen omakotitalo. 

– Itse asiassa rakennamme nyt kahta taloa. Tai siis niin, että vaimon sisko rakentaa miehensä kanssa viereen lohkotulle tontille. Heille tämä on kolmas talo, se helpottaa. Kilpailuttaminen on ollut iso asia, ollaan käyty ja juostu siellä ja täällä.

Rakennusprojekti on hyvällä mallillaan

– Kyllähän siitä hyötyä on, että kaksi talotyömaata rinnakkain. Tehtiin kahdet perustukset samaan aikaan, ja kun tulee ikkunoita, niin niitä tulee kerralla kahteen rakennukseen ja kun tulee kattomies, niin tulee molemmille, Uusitalo kuvailee.

– Tontin reunassa on kyltti, jossa on aikatauluna 6/2017 eli sitä juhannussaunaan pääsemistä tässä syvästi toivon.

Uusitalon Ässäuran TOP3 

  1. "Kyllä mä sen 2013 mestaruuden ykköseksi nostan. Se on tässä se pääpotti ja ykkösasia."
  2. "Panen paljon arvoa sille, että mulle annettiin mahdollisuus ottaa iso ruutu – ja pystyin sen myös ottamaan. Oli aika iso mahdollisuus päästä rakentamaan organisaatiota ja häsläämään kaikenlaista. Siinä on Porissa tehty aika iso duuni."
  3. "Jos olet kahdeksan vuotta samassa organisaatiossa, niin kyllähän siinä oli kaikenlaista. Sekin on jälkikäteen ajatellen magee juttu, että näin myös sen toisen puolen. Siihen aikaan mahtuivat molemmat ääripäät: liigakarsinta ja mestaruus. Siitä jää rikas muisto, että pääsin näkemään sen koko kirjon

Ville Uusitalon ilta ja Ässät–JYP-liigaottelu Isomäki Areenassa lauantaina kello 17.