Uran 14:s kausi ja ennätyspisteet – Tapparan Nurmi loistovireessä

Ennätysvireessä. Teemu Nurmi laukoi eilen kauden 19. maalinsa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Piste-ennätys uran 14:nnellä pääsarjakaudella on kova juttu missä tahansa lajissa tai sarjassa. Sitä se on myös jääkiekkoilun SM-liigassa.

Viikonloppuna 32-vuotiaaksi varttunut Teemu Nurmi sirklasi ensimmäiset piirtonsa liigajäillä kaudella 2003–04. Silloin 32 ottelua tuottivat tilastoihin merkinnän 2+2. Tällä kaudella kasassa on jo 18 maalia, millä Nurmi sivuaa yhden kauden maaliennätystään. Kokonaispistemäärä noussee runkosarjan loppukierroksilla uudelle kymmenluvulle, jo nykyinen 39 on kokeneen laitahyökkääjän uran ennätyslukema.

– Ei se nyt mikään yllätys ole ollut. Pisteitä tulee välillä paremmin, joskus niitä ei tule, vaikka pelaisi hyvinkin, Nurmi puntaroi Tapparan kairattua Jukureista niukan, mutta ansaitun 2–1-kotivoiton.

Seitsemän edellistä kautta Lukossa hyökännyt Nurmi houkuteltiin takaisin kasvattajaseuraansa nimenomaan ylivoiman täsmäaseeksi. Ja sellainen hän on tänä syksynä Tapparassa myös ollut.

– Meillä on ollut ylivoimassa koko kauden monenlaisia vaihtoehtoja, ja ylivoimaa pelaamassa sellaisia äiijiä, jotka haluavat tehdä tulosta, Nurmi taustoittaa.

Juuri iloinen – ja tappavan tehokas – ylivoimapeli on antanut mausteensa tämän kauden Tapparalle. Ylivoimaprosentti hipoo 30:a, tiistaina Jukureita vastaan yv-prosentti oli 50. Neljä mikkeliläisjäähyä tuottivat Tapparalle kaksi ylivoimaosumaa.

Kristian Kuuselan paluun jälkeen Nurmen otteissa on ollut nähtävissä, jos mahdollista, vielä alkukautta enemmän määrätietoisuutta.

– En nyt osaa sitä sanoa, vaikuttiko Krissen tulo mitenkään. Toisaalta kyllä tuntuu, että oma peli on mennyt eteenpäin. Hienoa, että joukkueessa on laajutta, Nurmi kiittelee.

Nurmen lisäksi myös Jani Lajunen (1+1) onnistui ohittamaan jukurivahti Sami Rajaniemen pakkopelipyörityksen päätteeksi. 

Nurmen tämän kauden ennätystehoista yli puolet on syntynyt ylivoimalla. Tiistain jälkeen kasassa on 10+12 yv-pistettä. Koko kertymä on nyt 18+21=39. 

Eilen Nurmen lavassa oli ainekset kahdenkympin rajapyykin ylittämiseenkin, mutta pieni aikailu sotki aikeet. Koko Liigan maalipörssin kärkinimi Veli-Matti Savinainen ei hakenut väkisin kauden 30:tta osumaansa, vaan tarjoili kiekon kelpo paikkaan Nurmelle, kun Jukurit jahtasi tasoitusta kuudella kenttäpelaajalla.

Nurmen seitsemän Rauman-kauden parhaat sesongit tuottivat 38, 37 ja 36 pistettä eli tähänastisten liigavuosien parhaat tehot. Nyt nakutetut 39 täppää uran 14:nnellä liigakaudella ovat kova juttu.

Tasakentällisin paluumuuttajan pelipaikka löytyy alaketjuista, mutta vajaata vastaan Nurmi saa jatkuvasti vastuuta. Eilenkin Nurmi oli tutulla paikallaan ykkösylivoiman neljäntenä hyökkääjänä maajoukkuemiesten eli Lajusen, Henrik Haapalan ja Savinaisen koostumuksessa. Erikoistilanteissa esiintyvän – ja loistavan – viisikon ainoa varsinainen puolustaja on Valtteri Kemiläinen.

Haapala oli eilenkin mukana kirvesrintojen molemmissa maaleissa. Kahdella syöttöpisteellään hän vankisti otettaan kisassa pistepörssin voitosta. Tapparan joukkueen osalta runkosarjan voitto on enää viimeistä sinettiä vaille valmis. 

Sen jälkeen alkavat pudotuspelit, joissa Tapparan kaataminen neljä kertaa ottelusarjassa on kiven- tai luultavasti jopa ylikova urakka mille tahansa joukkueelle. Nurmi näki neljänä edelliskeväänä Lukon paidassa liiankin läheltä kirvesrintojen kovuuden.

Nyt kun Nurmi on sisällä kärkijoukkueessa, menestyskaavan salaisuus on kenties auennut hieman toisesta kulmasta. Mikä se vahvuus on?

– Sitkeys. Maltamme tehdä tätä juttua, alkaa ottelu sitten hyvin tai huonosti. Hyvän ja huonon illan välinen ero ei ole iso.