Urama nostaa kättä pystyyn virheen merkiksi

Rauli Urama veti alle 20-vuotiaiden MM-kisojen jälkeen henkeä ja palasi töihin keskiviikkona. Kuva: Juha Sinisalo

Rauli Urama päätti oman mediahiljaisuutensa torstaina kello 18.27, jolloin hän soitti itse tämän jutun kirjoittajalle.

Urama kertoi halunneensa vetää henkeä alle 20-vuotiaiden MM-kisojen jälkeen ja miettiä asioita rauhassa.

Keskiviikkona hän oli palannut töihin ja käynyt Jyväskylässä seuraamassa JYP-Akatemian ja Espoo Unitedin välistä Mestis-ottelua.

Samalla hän oli vaihtanut ajatuksia kisajoukkueeseen kuuluneiden maalivahtien Veini Vehviläisen ja Markus Ruusun kanssa.

Torstaina Urama ajeli Keski-Suomesta tuttuihin Rauman maisemiin.

Puhelun aluksi hän ilmoittaa, ettei ole halukas kommentoimaan varsinaista valmennustiimin vaihtamista nuorten MM-kisoissa.

Hänen mukaansa siitä puhuminen kuuluu Jääkiekkoliiton toimitusjohtajalle Matti Nurmiselle ja puheenjohtajalle Harri Nummelalle.

Koska Urama on Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja, häneltä voisi normaalioloissa kommentointia odottaa.

Nyt asetelma on kuitenkin poikkeuksellinen, koska Urama oli itse valmennustiimin jäsen.

Ei se mitään, hänen mielipiteensä monesta muustakin asiasta kiinnostaa ja moni kysymys odottaa vastaustaan.

Voidaan lähteä liikkeelle siitä, miten Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtajasta eli nuorisomaajoukkueiden valmentajien esimiehestä tuli alaisensa eli alle 20-vuotiaiden maajoukkueen valmentajan Jukka Rautakorven alainen.

– Se tapahtui sillä tavalla, että Jukka kysyi mahdollisuutta siihen. Se tehtiin ihan sen historian takia, mikä meillä oli Raumalta, Urama toteaa.

Hän oli samanlaisessa apuvalmentajan roolissa, kun Rautakorpi valmensi Lukkoa. Urama seurasi aikanaan Rautakorpea myös Tapparaan.

Asetelma herätti kuitenkin kummastusta ja epäonnistuneen MM-turnauksen jälkeen myös arvostelua.

– Se oli lähtökohta, että mä en ole siellä hänen esimiehensä. Se oli se paini, jonka itse kävin, Urama painottaa.

Oliko ratkaisu oikea? Siihen Urama pystyy nyt rehellisesti vastaamaan.

Ei ollut.

– Ei sen kuulu mennä näin. Tästä pestistä ei enää mennä tuohon pestiin. Se tuli ihan selväksi, Urama toteaa.

Jos Urama olisi ollut Montrealissa vain omassa työroolissaan, hänellä olisi mahdollisuus auttaa joukkuetta toisella tavalla.

– Tätä voi soveltaa isommassakin kuvassa suomalaiseen jääkiekkoon. Monessa suomalaisessa seurassa valmennuspäällikkö myös valmentaa jotain joukkuetta. Nyt voin omalla esimerkilläni näyttää, että näin ei vaan voi toimia.

Juuri Uraman kaksoisrooli oli asia, josta Jääkiekkoliiton entinen puheenjohtaja Kalervo Kummola ensimmäiseksi älähti.

– Hän oli ihan oikeassa. Hänen pystyi kokemuksellaan osoittamaan, että noin ei kuulu toimia. Kättä ylös virheen merkiksi, näistä opitaan.

Vaikka varsinainen MM-turnaus epäonnistui, Urama ei koe rooliaan nuorten maajoukkueen apuvalmentajana täysin epäonnistuneena.

Hän eli koko valmistautumisprosessin ajan joukkueen arkea ja näki asioita käytännön tasolta.

– Suomi-kiekko sai sieltä paljon. Kun olin kentällä, asioita tarttui. Se on iso etu tulevaisuutta varten, Urama tietää.

– Sain paljon tietoa maajoukkuetapahtumien järjestämisestä. Kenttätason toiminnasta saatiin paljon. Sitten tämä olisi ollut ihan lottovoitto, jos vielä olisimme saaneet menestystä.

Hän mainitsee esimerkkinä nuorisomaajoukkueiden leiritykset. Ne on yleensä viety Helsinkiin, ja siksi ne on usein pidetty huonoissa olosuhteissa.

– Tein päätöksen, että pitemmät leirit pidetään tästä eteenpäin Vierumäellä tai sitten lähdetään suoraan ulkomaille, Urama kertoo

– Tämä on siis yksi pieni asia, mutta tuollaisista se oppi koostuu. Se oli loistava paikka viedä asioita eteenpäin. Tästä projektista saatiin paljon, mutta eivät ne tänään näy.

Uraman nimi puolestaan on näkynyt mediassa vuoden alkupäivinä. Hänen tulevaisuutensa ja mahdollisuutensa jatkaa varsinaista työtään ovat olleet keskusteluiden ja juttujen aiheina.

– Se keskustelu on ollut oikeutettua. Mun täytyy nyt omalla tekemiselläni todistaa, että hallitsen työni yhtä hyvin kuin ennen niitä neljää peliä, Urama toteaa.

– Toivon myös, että ihmiset osaavat erottaa asiat. Joka tapauksessa mun pitää nyt tehdä työni hyvin.