Urama kohua herättäneestä linjauksesta: "Sellaista kieltoa ei ole"

Rauli Urama perustelee kohua herättänyttä päätöstä. Kuva: Juha Sinisalo
Rauli Urama perustelee kohua herättänyttä päätöstä. Kuva: Juha Sinisalo

Tiistai-iltana sosiaalisessa mediassa levisi turkulaislähtöisen puolustaja Ruben Rafkinin tieto, että 2002-syntyneiden ikäluokasta alkaen ikäkausimaajoukkueisiin ei jatkossa kutsuttaisi lainkaan ulkomailla pelaavia jääkiekkoilijoita.

Kiekkoareena tavoitti Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja Rauli Uraman, jonka mukaan tällaista ehdotonta kieltoa ei ole.

- Sellaista kieltoa ei ole. Kysymys on siitä, että se koskee vain U16-maajoukkuetta. Ei sitä vanhempia, Urama selventää.

- Meille erittäin tärkeä asia on seurayhteistyö, joka perustuu palautejärjestelmään. Ennen tapahtumaa meidän valmentaja menee seuraan, ja käy valmentajan tai valmennuspäällikön ja pelaajan kanssa läpi mitä kehitetään tulevassa tapahtumassa. Tapahtuman jälkeen hän menee takaisin seuraan, ja käy läpi sen tapahtuman. Myös tapahtumien välissä pelaajaa seurataan, ja katsotaan toteutuvatko ne tavoitteet, jotka on asetettu. Ja koko ajan ollaan yhteydessä seuravalmentajaan, Urama taustoittaa liiton toimintatapoja.

Nämä käytännöt ovat voimassa kaikissa ikäluokissa.

- Nyt me lisäämme tätä U16-vaiheessa niin, että myös seuravalmentaja ikäluokasta kutsutaan mukaan maajoukkuetapahtumaan yhdeksi johtoryhmän jäseneksi, jolloin hän näkee omat pelaajansa siinä maajoukkueympäristössä, ja saa samalla itse kokea, mikä on kansainvälisen pelin vaatimustaso. Tämäkin tapahtuu kaikissa ikäryhmissä.

Alle 16-vuotiaiden maajoukkue pelaa kauden aikana kolme turnausta, mikä Uraman mukaan johtaa uuteen käytäntöön, jossa ulkomailta ei pelaajia valita mukaan.

- Niitä turnauksia on niin vähän, että kutsumme niihin vain Suomessa pelaavat pelaajat ja C-junnuvalmentajat mukaan.

2002-syntyneiden ikäluokassa TPS:stä ennen päättynyttä kautta Yhdysvaltoihin siirtynyt Rafkin on ainoa ulkomailla pelaava maajoukkueleirityksessä mukana ollut pelaaja.

- Myös Rafkin, jota tämä asia koskee, kutsutaan molemmille kesäleireille, mutta kauden aikana häntä ei kutsuta. Toki hän ei välttämättä pääsisikään, kun siellä Yhdysvalloissa pyörivät heidän omat sarjansakin.

Alle 17-vuotiaiden maajoukkuetta uusi käytäntö ei Uraman mukaan koske, vaan sinne valitaan myös ulkomailla pelaavia pelaajia kuten aiemminkin.

- Pelaajilla on paljon erilaisia syitä valita muitakin sarjoja kuin Suomen sarjat. Me yritämme vahvistaa urheilullisesti meidän järjestelmää, ja pelaajat tekevät itse valintansa, missä he kokevat parhaiten kehittyvänsä. Kaikki suomalaispelaajat ovat meille joka tapauksessa tärkeitä, pelaavat he missä tahansa, Urama päättää.