Unelmana pelaaminen Pohjois-Amerikassa

Miro Karjalainen (oik.) sai tiistaina tuulettaa yhdessä Thomas Nykoppin ja Daniel Grillforsin kanssa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

On hienoa, että on unelmia. Yksi näistä unelmoijista on HIFK:n puolustaja Miro Karjalainen. Hän haluaisi olla niin hyvä, että pääsisi Pohjois-Amerikkaan pelaamaan. Mutta hän suhtautuu realistisesti suunnitelmaansa.

Karjalainen on jättimäinen puolustaja, kun pituutta on peräti 197 senttiä. Hän on Dallasin NHL-varaus vuodelta 2014. Stars varasi hänet silloin viidennellä kierroksella.

Liiga-avaus jäi väliin, kun Karjalainen oli USA:ssa prospect-turnauksessa. Se pidettiin pienessä Traverse City -kaupungissa Michiganin osavaltiossa noin tunnin lennon päässä Detroitista luoteeseen. Leirillä oli kahdeksan joukkuetta ja mukana oli niin varattuja kuin kutsuttuja pelaajia. Dallasin organisaatiosta oli kahdeksan pelaajaa, joista neljä oli viime kaudella seuran AHL-joukkueessa Texas Starsissa.

Leiri kesti yhteensä yhdeksän päivää.

– Se oli hyvä leiri. Meillä on seitsemään puolustajaa, kolme hyökkäysketjua ja maalivahdit. Pelasimme neljä hyvää ja fyysistä ottelua. Olimme viidensiä. Omaan peliini olin tyytyväinen, Karjalainen kertoi.

Tämä oli jo kolmas kerta, kun Karjalainen oli Dallasin varauksen jälkeen USA:ssa niin tutustumassa paikkoihin kuin antamassa näyttöjä. Edellinen oli kehitysleiri heinäkuun alussa Friscossa lähellä Dallasia. Siellä oli peräti 40 pelaajaa, ja kun se ei koskenut Starsin NHL-joukkuetta, niin sinne halukkaita on paljon.

– Lähinnä tutustuimme organisaatioon ja lopuksi pelasimme. Sekin oli erittäin hyvä kokemus. Minä todella tykkään pienessä kaukalossa pelaamisesta.

Karjalainen on niin iso, että entinen NHL olisi ollut hänelle todella sopiva. Hän on puolustuksellinen puolustaja ja ennen olisi riittänyt oman paikan pitäminen ja ”painiminen” maalin edessä. Mutta NHL on muuttunut paljon.

– Se on nopeaa peliä ja menee koko ajan vain nopeammaksi. Pitää liikkua hyvin ja saada nopea avaussyöttö tehtyä.

Muuten hän pitää pelaamisesta kapeassa kaukalossa.

– Peli muuttuu automaattisesti fyysisemäksi kuin täällä. Siellä ei ole aikaa katsella. Pitää vain mennä. Siellä on helpompaa pitää välimatka hyökkääjiin, mutta vaikeampaa, kun kiekko on päädyssä ja sen perään pitää mennä. On tiedettävä etukäteen, mihin sen laittaa.

Pelityylin muuttumiselle Karjalainen ei voi mitään.

– Pitää vain sopeutua tähän tyylin. Ajatukseni Pohjois-Amerikan suhteen eivät ole muuttuneet. Pitää vain tehdä joka päivä töitä. Etenkin minun pitää kehittää luisteluani.

Hänen onnensa on se, ettei NHL:n näkemys koosta ole juurikaan muuttunut. Nyt vain isojenkin pelaajien pitää olla nopeita ja taitavia.

Ensimmäiset askeleet tehdäänkin Helsingissä.

– Ensin yritän murtautua IFK:n kokoonpanoon. Meillä on laaja puolustus, mutta pystyn taistelemaan pelipaikasta. Ensimmäinen tavoitteeni on saada vakituisesti seitsemännen puolustajan paikka.

Kaksi ottelua viidestä kuuden minuutin keskimääräisellä peliajalla ei ole paljon, mutta tasoitusmaali tiistaina KalPaa vastaan oli komea. Sillä HIFK nousi taistelemaan voitosta, jonka lopulta sai Thomas Nykoppin viimeisten sekuntien maalilla.

Dallasin varaus menee umpeen ensi kesänä, mutta se Karjalaisen aikataulua haittaa.

– Pohjois-Amerikka on unelma, mutta ensin täytyy saada pari hyvää kautta Suomessa.

Karjalainen on vasta 20-vuotias, joten aikaa on vielä. Hän on kotoisin Nummelasta, mutta kunnon kiekkoilu alkoi Espoossa. Jokereissa hän oli voittamassa B-nuorten Suomen mestaruutta vuonna 2014, mutta valitsi sitten A:ssa seurakseen HIFK:n.

– Olen aina tykännyt enemmän IFK:sta kuin Jokereista, joten valinta oli aika helppo. Yksi iso syy oli lisäksi se, että Jokerien edustukseen on vaikeampi murtautua kuin IFK:n, hän sanoi.

Loukkaantumiset ovat haitanneet uraa HIFK:n A:ssa, mutta lopulta hän nousi Kollien luottopuolustajien joukkoon. Viime kaudella hän pelasi jo pari liigaotteluakin.

Jos HIFK:n puolustukseen on hankala päästä, niin vielä paljon vaikeampaa on saada pelipaikka NHL:ssä. Väistämättä mieleen tulee toinen HIFK:n isokokoinen puolustaja Mikko Vainonen. Hän on kaksi vuotta Karjalaista vanhempi ja haki NHL-paikkaa Kanadan pääjunioriliigan ja AHL:n kautta. Mutta nyt hän on toista kautta Ässien kokoonpanossa. Vainosella on myös hyvä maajoukkuetausta aina alle 20-vuotiaiden MM-kultaa myöten. Sitä Karjalaisella ei ole.

Mutta unelmien kanssa on niin, että aina joku toteutuu ja joku ei. Jos ei tee kunnon yritystä, niin silloin se ei ainakaan toteudu.