Ulkoilmaottelut – paluu jääkiekkoilun juurille sopii pelaajille

Ilveksen Tapio Laakso ja Aleksi Mustonen testaavat, miten laukaus lähtee ulkojäällä. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Ilveksen Aleksi Mustonen sai kunnian rouhaista ensimmäiset luistimenpiirrot Sorsapuiston ulkojäällä. Mustonen oli aavistuksen nopeampi kuin seurakaveri Tapio Laakso, joka kiristi maanantaina Ulkojäät 2016 -tapahtuman tiedotustilaisuudessa luistimensa nauhat toisena ennen Tapparan Pekka Saravoa ja Jan-Mikael Järvistä.

– Oikein toivoisin, että taivaalta tulisi lunta ja välillä kolattaisiin kenttää, niin että saataisin oikea pihapelifiilis, Tappara-puolustaja Pekka Saravo hymähtää.

Sorsapuiston läpinäkyvään kaukaloon maanantaina tutustuneet liigakiekkoilijat ovat harvinasen yksimielisiä siitä, että taivasalla pelattava ottelu on piristys keskellä harmaata syksyä ja alkutalvea.  

Saravo, jos kuka, oli oikea mies olemaan paikalla Tampereen tuoreimmankin ulkoilmaottelun ennakkotilaisuudessa. Tapparan rutinoitunut peruspakki oli näet – siis tamperelaisittain nääs – se pelaaja, joka iski Tampereen edellisen ulkoilmaottelun ainoan maalin.

Tappara voitti Saravon osumalla kaudella 2013–14 Ratinassa pelatun ottelun. Samalla Saravo oli sen ottelun kaksinkertainen juhlakalu, sillä hän pelasi tuolloin uransa 500:nnen runkosarjaottelun.

Virallisen ilmoituksen mukaan Ratinan ottelua oli katsomassa 15 062 silmäparia, mutta todellisuudessa väkeä oli betonilehtereillä paljon vähemmän jo pormestarin pudottaman avauskiekon aikaan. Kun ottelu kaiken lisäksi keskeytyi yli kolmeksi vartiksi jään kunnostuksen vuoksi, noin 3 000 katsojaa vaihtoi tuolloin illanviettopaikkaa. Ei ihme, että katsomossa oli tyhjiä istuimia.

Jääntekomurheiden yhdeksi syyksi osoittautui pleksien huurtumista ehkäisevä jäänestoaine. Se valui laitaa pitkin jäälle ja sulatti pelialustaa. Lisäksi jään alla olleet tukijalustat pääsivät taklattaessa liiikkumaan ja möyhentämään jäätä. 

Tapparan Pekka Saravo on ainoa aktiivipelaaja, joka on onnistunut maalinteossa ulkona pelatussa Tampereen paikallispelissä. Osuma näki päivänvalon Ratinassa kaudella 2013–14. Edellinen paikallispeli oli pelattu ulkona vuonna 1964. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Saravo ei panisi pahitteeksi, vaikka ulkoilmaottelu avaisi jälleen maalihanan.

– Kyllä se mulle kävisi, että tekisin myös nyt. Alkukauden olen metsästänyt maalia, mutta vielä ei ole tullut, 23 ottelua tehoin 0+3 luutinut puolustaja virnistää.

Tällä kertaa kokemuksista on otettu oppia, ja jään on luvattu kestävän myös plusasteita. Vaikka kaikki liput eivät menisi kaupaksi, tyhjiä istuimia ei löydy yhtään.

Miten se on mahdollista? Kaikki paikat ovat seisomapaikkoja.

Entä mikä on ollut lippujen menekki tähän mennessä?

– Vielä on matkaa tavoitteeseen eli 20 000 myytyyn lippuun. Uskomme kuitenkin, että saamme loppukirin aikaiseksi. On hyvin mahdollista, että saamme 13 000 katsojaa eli tuvan täyteen perjantain (16.12.) Tappara-otteluun, Ilveksen yhteyspäällikkö Lasse Fihl kertoo.

Samaan täyttöasteeseen uskoi myös Ilveksen toimitusjohtaja Esa Honkalehto, joka esitteli järjestelyjä ja hevosenkengänmuotoisen katsomon sijantia Kiekkoareenan Kiekkostudiossa lauantaina.

Tämänkertaisen tapahtuman etuna on se, että Sorspuiston stadionia ei rakenneta vain yhtä ottelua varten. Tampereen perjantain derbyn lisäksi Ilves kohtaa tapahtuman toisena päivänä eli lauantaina 17. joulukuuta samassa läpinäkyvässä kaukalossa HIFK:n.

Se on tuttu vastustaja Ilveksen Mustoselle, joka on kohdannut IFK:n ulkona

– Pelasimme aikoinaan C-nuorten SM-sarjassa ulkoilmaottelun. Paikkana oli Käpylän urheilupuisto. Ei se mikään perinne ole, mutta upea tapahtuma se oli, Mustonen muistelee.

Kenties paras tuntuma Sorsapuistoon on Tapparan Jan-Mikael Järvisellä, joka on viilettänyt hiekan päälle jäädytetyllä kentällä nuorempana väsyksiin asti. Perustamperelainen arvostaa Sorsapuistossa pelaamisen korkealle.

– Ratina ei niinkään olisi sytyttänyt samalla lailla kuin tämä Sorsapuisto, missä on tullut pelattua nuorempana paljonkin. Tupit jalassa tultiin ja lämmintä mehua juotiin, Järvinen muistelee.

Varsinais-Suomesta lähtöisin oleva Ilveksen kapteeni Tapio Laakso osaa antaa tapahtumalle sen vaatiman erikoisarvon, vaikka itse kenttä ei ole lapsuuden ulkohöntsyistä tuttu.

–  Onhan tuo aikamoinen piristys tähän syksyyn ja ainutlaatuinen tapahtuma. Tietysti, kun pisteistä pelataan ja kyseessä sarjaottelu, niin ei se pelkkä elämys ole, mutta täytyy muistaa myös nauttia, Laakso hymähtää.

Ulkojäät 2016 -tapahtuman tiedotustilaisuudessa oli edustus myös HIFK:sta. Niklas Bäckström tyytyi astelemaan jäällä kengät jalassa, maalivahdinluistimet olivat tarkoituksella jätettu Stadiin ja HIFK:n pukukoppiin Nordenskiöldinkadulle. Täyttä varmuutta kymmenen kauden NHL-veteraanin osallistumisesta ei vielä saatu.

– Vielä on vähän liian aikaista sanoa, olenko pelikunnossa. Toivottavasti pääsisin mukaan. Sen voi kyllä sanoa, että tapahtumasta tulee hieno, sairaslistalla oleva IFK-vahti Niklas Bäckström puntaroi.

Ilveksen Tapio Laakso ja HIFK:n Niklas Bäckström esittelevät varta vasten ulkoilmaottelua varten teetettyjä pelipaitoja. Kummankin paidan raidoitukset eroavat normaaleista paidoista. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Läpinäkyvä kaukalo ja tekojää ovat jo valmiit, sen sijaan katsomorakennelmat, ravintolateltat ja muut megatapahtuman vaatimat tykötarpeet saadaan kaukalon laitamille tarkkaan mietityn aikataulun mukaisesti. Maanantaina paikalle oli saatu putkikatsomot molemmille pitkille sivuille ja sosiaalitiloja pääosan esittäjille.

– Tämä viikko menee vielä katsomon rakentamisessa. Pelien aikaiset pukukopit pelaajille ja tuomaristolle tulevat katsomon alle, tapahtumatuottaja Jussi Santalahti kertoo.

– Keskiviikkona ja torstaina maalataan viivat jäähän, perjantaina ja ensi maanantaina on kenttämainosten vuoro. Sitten tämä alkaa jo näyttää pelijäältä, Santalahti sanoo.