U16-lupaukset maalintekokurssille – Selänne Akatemian maalinteko-opit osaksi leijonapolkua

Tottuneita tehomiehiä. Kapteenit Teemu Selänne ja Pavel Datsjuk kättelemässä ennen Suomi–Venäjän välistä puolivälieräottelua. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Suomen maajoukkueet ovat olleet viime vuosina vastustajiaan huonompia maalinteon tehokkuudessa. Tämän heikkouden kehittämiseksi tarvitaan kulttuurin muutos.

Näillä sanoilla Jääkiekkoliitto perustelee monivuotista yhteistyösopimustaan Teemu Selänne Akatemian kanssa.

Sopimus on yhtenä osana kulttuurin muutosta ja maalinteon opettamista. Yhteistyösopimuksen myötä leijonalegenda Teemu Selänteen maalinteko-opit tulevat osaksi leijonapolkua.

– Suomi-kiekon vahvuus on 50 ensimmäistä metriä. Nyt energiaa pitää suunnata entistä enemmän myös siihen, mitä tapahtuu hyökkäyksissä viimeisten 10 metrin matkalla. Siihen, että ymmärretään, miten maalivahti pelaa kenttäpelaajia vastaan ja miten kiekollisen ja kiekottoman pelaajan pitää toimia. En usko, että maailmasta löytyy montaa parempaa tämän alan spesialistia kuin Teemu, Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja Rauli Urama sanoo.

Suomi-kiekon huippuvaiheen painopiste tulevalle kaudelle 2017–18 on nimenomaan maalinteko. Teema oli esillä myös pari viikkoa sitten Future Olympic Lions -leirillä, jossa tulevaisuuden A-maajoukkuepelaajat hioivat maalintekotaitojaan. Lue Kiekkoareenan FOL-leirijuttu tästä.

 Jääkiekkoliitto ja Selänne Akatemia ovat sopineet, että alle 16-vuotiaiden maajoukkueen top 20 -hyökkääjät osallistuvat jatkossakin aina elokuussa Selänne Akatemian tapahtumaan.

"Suomi-kiekon vahvuus on 50 ensimmäistä metriä. Nyt energiaa pitää suunnata entistä enemmän myös siihen, mitä tapahtuu hyökkäyksissä viimeisten 10 metrin matkalla."

Yhteistyön ensimmäinen askel oli Selänne Akatemian kautta aikojen ensimmäinen tapahtuma elokuussa 2016, jolloin vuonna 2001 syntyneet alle 16-vuotiaiden maajoukkueen hyökkääjät opiskelivat neljä päivää Selänteen johdolla maalintekoa.

– Se oli todella onnistunut tapahtuma. Olemme iloisia siitä, että yksi maailman kaikkien aikojen parhaista maalintekijöistä haluaa osallistua jatkossakin nuorten pelaajiemme opettamiseen. Iso kiitos siitä Teemulle, Urama perustelee.

Selänne kiittää liittoa oikeista linjauksista.

– On tärkeää, että tiedostetaan suurimmat heikkoudet. Ja tehdään töitä niiden eteen. Maalinteko oli minulle kaikki kaikessa, ja nyt intohimoni on siirtynyt sen opettamiseen, Selänne sanoo.

"Maalinteko oli minulle kaikki kaikessa, ja nyt intohimoni on siirtynyt sen opettamiseen."

Prosessi on sama kuin viime vuonna. Alle 16-vuotiaiden maajoukkueen valmennusjohto valitsi ensin pelaajat Pohjola-leiriltä leijonapolun ensimmäiseen maajoukkueryhmään. Tämän jälkeen valmennusjohto valitsee ikäluokan 20 parasta hyökkääjää, jotka pääsevät Selänne Akatemian oppiin elokuussa. Tällä kertaa vuorossa on 2002-ikäluokka.

Selänne Akatemiassa keskitytään vain ja ainoastaan maalintekoon ja sen tukitoimiin. Selänne painottaa sitä, että kulttuuri ei muutu yhdessä kaudessa.

– Se on pitkä tie. Maalintekoon pitää oikeasti kiinnittää huomiota jokaisessa harjoituksessa. Tarvitaan paljon toistoja ja parempaa arvostusta maalintekoa ja maalintekijöitä kohtaan, Selänne sanoo.

Selänne Akatemia on parhaillaan koolla suljetussa tapahtumassa Espoon Metro Areenassa, kun Selänne esikuntineen vetää jatkokurssia päättyneen kauden alle 16-vuotiaiden maajoukkueen hyökkääjille, joista suurin osa on samoja pelaajia kuin viime elokuun tapahtumassa.

– Halusimme järjestää tällaisen jatko-osan, koska saimme pojilta niin hyvää palautetta viime elokuun tapahtumasta. Pojat halusivat tätä, ja minä halusin tätä. Kaikki ovat hienoja poikia, ja jokaisella on valtava nälkä maalintekoon, Selänne sanoo.

Tästä on kyse...

TEEMU SELÄNNE AKATEMIA

Jääkiekkoilija Teemu Selänteen perustama jääkiekkoakatemia. Aloitti toimintansa Espoossa kesällä 2016. Nyt käynnissä on "jatkokurssi" päättyneen kauden U16-pelaajille.

Akatemiassa keskitytään maalinteon opetteluun ja maalinteon tukitoimiin.

Kesällä 2016 Teemun poika Eetu Selänne toimi yhtenä Teemu Selänne Akatemian valmentajista. Muina valmentajina toimivat Petro Koivunen, Keijo Säilynoja ja Esa Pirnes. 

Ensimmäiset oppilaat ovat Suomen alle 16-vuotiaiden maajoukkueen hyökkääjiä sekä Selänteen nuorin poika Leevi Selänne. Valinnat teki Jääkiekkoliitto.

Kesän 2016 leirillä mukana olivat Leevi Aaltonen KalPa, Henri Nikkanen JYP, Antti Saarela Lukko, Patrik Puistola Tappara, Mikko Petman SaiPa, Rasmus Lahnaviik Jokerit, Kaapo Kakko TPS, Rasmus Elo Lukko, Wiljami Myllylä JYP, Aleksi Käyrä JYP, Aku Räty Kärpät, Tomas Totro Jokerit, Veeti Miettinen Blues, Aapo Kaskinen TPS, Joona Kiviniemi Kärpät, Miika Herrala HIFK, Aleksi Friman KJT, Arttu Tuomaala Kärpät ja Leevi Selänne Anaheim Ducks.