Tyhjä kirjekuori kädessä jäälle - Kovanen kummastui jäähyväispelissään

Tommi Kovanen hyvästeli kannattajansa jäähyväispelissä Mikkelissä. Kuva: Eetu Setänen

Tommi Kovanen veti vielä kerran pahan loukkaantumisensa jälkeen pelipaidan päälle. Raumam Boja halusi järjestää puolustajalle jäähyväisottelun.

Se pelattiin Mikkelissä. Vastakkain olivat Kovasen oma joukkue Tommin Boja sekä Rauman Lukko.

Vaikka Kovasen ajatukset seurajohdosta olivat ristiriitaiset, hän halusi vastaansa vanhat pelikaverinsa.

Hyväntekeväisyys oli vahvasti läsnä tapahtumassa. Varoja kerättiin, jotta Kalevankankaan jäähalliin saataisiin joustokaukalo.

Myös Lukko ilmoitti lähtevänsä hyväntekeväisyyteen. Kovanen kirjoittaa puhelusta, jonka Lukon toimitusjohtaja soitti hänelle pelipäivän aamuna.

Hän halusi varmistaa, että pelin aikana kuulutettava tieto Lukon hyväntekeväisyyteen lahjoittamasta summasta olisi varmasti oikea. Kovanen kirjoitti summan varmuuden vuoksi paperille. Mutta:

”Toimitusjohtaja lisäsi vielä lopuksi, että kirjekuori, jonka hän pelissä minulle ojentaisi, olisi kuulutettavasta summasta huolimatta kuitenkin tyhjä. Hän perusteli sen sillä, että koska joukkueelle tulisi pelimatkasta niin paljon kuluja, ei shekkejä hyväntekeväisyyteen lahjoitettaisi ollenkaan.”

”Miehen näkemys hyväntekeväisyydestä oli mielestäni vähintäänkin kummallinen. Lukko kuittaisi hänen mukaansa bensakuluillaan nyt tuon tuhansien eurojen summan, jonka hän pyysi vielä erikseen kuuluttamaan yleisölle lahjoituksena”.

”Toimitusjohtaja tarkoitti varmasti sisimmässään hyvää, ajattelevainen mies kun pohjimmiltaan oli, mutta ulospäin se ei tällä tavalla toimittuna ainakaan minulle täysin välittynyt. Miksi kuuluttaa ääneen asioita, joita ei ollut olemassa?"

Niin kummalliselta kuin se ehkä kuulostaakin, Kovanen halusi omaan joukkueeseensa myös Tommi Huhtalan, joka taklauksellaan oli puolustajan aivovamman aiheuttanut. Hän ajatteli, että se olisi anteeksiannon merkki.

Kovanen ajatteli, että miehet olivat jo tapahtuneen yläpuolella. Hän oli itse soittanut Huhtalalle, koska koki, että tilanne piti selvittää. Huhtala ei ollut koskaan soittanut edes anteeksipyyntöä.

Pari viikkoa tuon puhelun jälkeen Kovasta pyydettiin mukaan Ylen Urheiluviikonloppuun. Paikalla olisi myös Huhtala.

Kovanen otti mukaan pelipaidan, johon oli painettu Huhtalan nimi ja numero. Hän aikoi antaa sen televisiolähetyksen lopussa.

Hieman ennen perille saapumistaan Kovanen sai puhelun. Ylen toimittaja ilmoitti, ettei Huhtala tulisikaan paikalle.

Hän oli perunut osallistumisensa perhesyihin vedoten.

”Ymmärsin kyllä, että odottamattomia asioita tapahtui ja suunnitelmat muuttuivat, mutta jotenkin en uskonut enää sattumiin tässä tarinassa. Tämä tragedia ei tahtonut loppua millään, vaikka kuinka olisin halunnut.”