"Tuulola menee Charan ja Jönssonin edelle"

Tuttu paikka. Ruotsalaispuolustaja Mathias Porseland oppi tuntemaan Rinkelinmäen hallin pelatessaan HPK:ssa kaudet 2010–12. Kuva: Juha Tamminen

Hämeenlinnaan palannut ruotsalaispuolustaja Mathias Porseland, 30, tarttui ilomielin HPK:n tarjoamaan tilaisuuteen.

– Kun olin täällä edellisen kerran, pelasin urani parasta jääkiekkoa, Porseland viittaa kausiin 2010–12.

Göteborgissa kasvanut pakki tehtaili silloin Liigassa 25 ja 29 tehopistettä. Porseland ei ole päässyt vastaaviin lukemiin missään muussa sarjassa.

– Se oli hienoa aikaa. Pelasin molemmilla kausilla Marko Tuulolan rinnalla. Hän auttoi monessa asiassa ja vei minua pelaajana paljon eteenpäin. Vaikka olen päässyt Kenny Jönssonin ja Zdeno Charan rinnalle, Tuulolan kanssa homma sujui vielä hienommin. Siinä on urani paras pakkipari, Porseland suitsuttaa HPK-legendaa.

Porseland tutustui reilun 700 NHL-ottelun Jönssoniin Röglessä (2008–09) ja yli 1400 NHL-pelin Charaan Lev Prahan KHL-joukkueessa (2012–13). Slovakialaisjätti pelasi Tshekissä NHL:n työsulun ajan.

Uusi HPK-pesti tuli ajankohtaiseksi nopealla aikataululla. Kun Porseland kuuli hämeenlinnalaisten kiinnostuksesta viime viikon tiistaina, hän vastasi suoralta kädeltä kyllä.

– Olen onnellinen ja otettu tästä tilaisuudesta.

Porseland on pitänyt kuntoansa yllä itsekseen ja Ruotsin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Hanhals IF:n kanssa.

Hän putosi tyhjän päälle viime kauden jälkeen, kun Brynäsin kanssa ei syntynyt jatkosopimusta.

– Peli ei kulkenut niin kuin olisi pitänyt. Siihen on vaikea sanoa yksiselitteistä syytä. Joskus käy vaan niin, ettei homma toimi jossakin paikassa, Porseland kuvailee.

Vaikka edellisestä visiitistä on aikaa vain neljä ja puoli vuotta, silti HPK:sta löytyi enää vain muutama tuttu henkilö.

– Seurajohto on muuttunut, valmennus on muuttunut, melkein koko joukkue on muuttunut... Pelaajista vain Jaakko Turtiainen ja Otto Paajanen olivat tuttuja edelliskerralta. Toimiston puolelta löytyivät sentään Hannu ja Kati Savolainen, Porseland luettelee.

Edellinen HPK-keikka toi vahvan nosteen Porselandin uralle. Hän siirtyi Hämeenlinnasta Lev Prahaan. Kolme kautta kestänyt KHL-kierros jatkui Admiral Vladivostokissa ja Vitjaz Podolskissa.

– Oli hienoa kokea KHL-maailma ja nähdä Venäjää. Toki matkat olivat todella pitkiä varsinkin silloin, kun pelasin Vladivostokissa. Kun puhutaan Venäjästä, monelle tulee ensimmäiseksi mieleen kauhutarinoita. Minä voin sanoa vilpittömästi, etten törmännyt ylipääsemättömiin ongelmiin, Porseland kuvailee.