Turun kiekkoväki: "Timonen oli mieletön pallopelilahjakkuus"

Turku oli tärkeä välipysäkki Kimmo Timosen matkalla NHL:ään. Lauantaina paitansa Kuopion jäähallin kattoon saava Timonen pelasi TPS:ssä kaudet 1994–97. Hän kuuluu siihen laajaan pelaajajoukkoon, joka ponnisti valmentajalegenda Vladimir Jursinovin koulusta NHL:ään.

–Ihan ensimmäinen muistoni taitaa olla keväältä 1994. Timonen oli käymässä TPS:n toimistolla, mitä luultavimmin allekirjoittamassa sopimusta ja viimeistelemässä siirtoaan KalPasta, muistelee TPS:n silloinen apuvalmentaja Jukka Koivu.

–Satuimme olemaan ”Jursin” kanssa toimistolla samaan aikaan. Timonen tuli sitten Jursilta kysymään, saisiko hän harjoitusohjelman. Jursinov sanoi vahvalla aksentillaan, että kuule poika, mene vaikka pariksi viikoksi aurinkoon ja katsotaan sitten. Timonen oli ihmeissään, että pitääkö tässä alkaa etelän reissua varata, Koivu nauraa.

Tarkasti poikamaajoukkueita seurannut Koivu oli jo hyvissä ajoin ennen TPS-siirtoa tietoinen Timosen kyvyistä. Mielikuva vain vahvistui, kun TPS kokoontui yhteen ja aloitti harjoittelun kauden 1994–95 alla.

–Me pelasimme varmaan enemmän kuin muu Suomi yhteensä. Jalkapalloa, käsipalloa, koripalloa, mitä tahansa. Niissä peleissä teimme ikään kuin samoja pelillisiä juttuja kuin jääkiekossakin. Sitä kautta pelitapa iskostui joukkueeseen heti alkukaudesta, Koivu taustoittaa.

–Oli laji mikä tahansa, Timonen osoitti mieletöntä pallopeliälykkyyttä. Erityisesti koripallossa hän oli loistava niin teknisesti kuin taktisesti. Hän olikin käsittääkseni pelannut juniorina koripalloa, Koivu muistelee eikä ole väärässä; koripallo kuului nuoren Timosen lajivalikoimaan.

"Kime oli jo nuorena hyväntuulinen. Hän tuli hymy huulilla töihin joka aamu."

Vielä 1990-luvulla puhuttiin nykyistäkin enemmän koon merkityksestä jääkiekossa. Pienikokoinen Timonen varattiin NHL:ään vasta kymmenennellä kierroksella vuonna 1993. Monet luulivat, ettei Timonen näe taalaliigaa kuin televisiosta. Koivu ei yllättynyt siitä, että Timonen otti paikkansa NHL:ssä.

–Rohkeus tekee ”Kimestä” suuren. Hän ei koskaan epäillyt mennä tilanteisiin ja olla röyhkeä, vaikkei ollut kentän raavain mies. Jursin koulu ei muutenkaan ollut nuorille pelaajille helppo paikka, mutta Kimmo oli aina esimerkillinen.

Koivu nostaa esiin vielä anekdootin keväältä 1998.

–Silloin Timonen oli jo lähtenyt meiltä ja voitti mestaruuden HIFK:ssa. Muistelen, että heti mestaruuden jälkeen jossakin haastattelussa hän kiitti erikseen Jursinovia kehityksestään Turun-vuosina – siis HIFK:n pelaajana. Se kertoo Timosesta paljon.

–Koko Timosen perheessä asiat hoidetaan erittäin fiksusti. Jussi Timonen pelasi alaisuudessani TPS:ssä 2000-luvun alussa, eikä homma silloin toiminut. Asiat hoidettiin silti hankalassakin tilanteessa viimeisen päälle tyylikkäästi.

Samaan aikaan Timosen kanssa ensimmäisiä askeliaan ammattilaisurallaan otti Jani Kiviharju. Kiviharju ja Timonen pelasivat yhdessä vain Timosen viimeisellä TPS-kaudella 1996–97, mutta Kiviharju oli samassa TPS:n treeniryhmässä mukana täydet kolme vuotta.

Kiviharju allekirjoittaa Koivun väitteen Timosen pallopelilahjakkuudesta.

–Kime oli nimenomaan lahjakas palloilija. Hän oli hyvä myös kesäisin, kun pelasimme jalkapalloa. Jäätreeneissä ei ollut kyllä kauheasti asiaa mennä hänestä ohi, ”Stouni” naurahtaa.

–Hän oli erinomainen luistelija ja taitava, pieni pakki. Yksi parhaita puolustajavahvistuksia, joita Turussa on koskaan ollut. Kime muodosti Hannu Virran kanssa huikean pakkiparin, Kiviharju muistelee.

Kiviharju tunnetaan kovana tepsiläisen kulttuurin vaalijana, eikä mies tiettävästi pitänyt kynttiläänsä vakan alla edes uransa alkuvuosina. Timosta ei kuitenkaan tarvinnut viedä Kiviharjun mankelin läpi, vaikka mies muualta tulleena Turkuhalliin astelikin.

–Hän oli niitä kavereita, joita ei tarvinnut kouluttaa. Kime oppi heti talon tavoille ja oli johtajatyyppi. Hänhän oli pari viimeistä TPS-kauttaan varakapteenikin, Kiviharju muistuttaa.

TPS:n nykyinen maalivahtivalmentaja Fredrik Norrena pelasi Timosen takana niin kauden 1995–96 TPS:ssä kuin myöhemmin maajoukkueessakin.

–Hän oli äärimmäisen luotettava, hyvä pelinlukija ja hyvä puolustamaan. Yhdellä yhtä vastaan -tilanteissa sieltä ei tultu läpi. Kyllä hänen takanaan oli helppo pelata, Norrena muistelee.

–Kime oli jo nuorena hyväntuulinen. Hän tuli hymy huulilla töihin joka aamu. Samalla hän oli kuitenkin jämäkkä ja määrätietoinen.

Norrenan verkkokalvoille on piirtynyt Timosesta sama hetki kuin monella muullakin suomalaisella kiekkoihmisellä.

–On fantastinen tarina, miten hän nousi vakavan sairastumisen jälkeen ja pääsi täysin ansaitusti nostamaan Stanley Cupin. Se on jäänyt mieleen.

Kiviharju ja Norrena nähdään Timosen juhlallisuuksissa lauantaina paitsi TPS:n vaihtopenkillä, myös jäällä. Kumpikin on mukana ennen liigakamppailua pelattavassa ottelussa, jossa TPS:n alumnit kohtaavat Timosen valitseman tähdistöjoukkueen.

–Kyllä varmasti itseäkin herkistää olla paikalla, kun vanha pelikaveri saa paidan kattoon, Kiviharju summaa.

Koivu harmittelee, ettei pääse itse paikalle todistamaan Timosen suurta hetkeä. Lämpimät terveiset löytävät kuitenkin perille Saku Koivun mukana. Timonen ja Saku Koivu ovat olleet läheisiä ystäviä jo vuosien ajan.