Tuplakuu nousi Kuopiossa - "Meillä on ihan kaikki, mitä mestaruus vaatii"

KalPa raivasi tiensä SM-liigan finaaleihin 26 vuoden tauon jälkeen. Niiralan kotimontussa otellaan seuraavan kerran toisessa loppuottelussa ensi torstaina. Puolustava mestari Tappara isännöi ensimmäistä taistelua tiistaina. Kuva: Europhoto

Kuopiossa odotettiin edes voitettua pudotuspelisarjaa kuin kuuta nousevaa, saatika sitten finaalipaikkaa.
Huhtikuun 15. päivänä armon vuonna 2017 se kuu vihdoin nousi ja oikein tuplakuu olikin. KalPa dominoi jälleen ylileveää kotikaukaloaan, jonka niksejä JYP ei missään vaiheessa välieräsarjaa saanut haltuunsa.

5-1 loppulukemat siivittivät kilpinutut seuran historian toiseen finaalisarjaan. Edellisestä ennätti vierähtää 26 vuotta.

- Ei pelkkä finaalipaikka ole vielä meille mikään kovin kova juttu. Syksyllä vähän vitsilläkin puhuttiin mestaruudesta, mutta kyllä se on tässä matkan varrella muuttunut ihan selkeästi tavoitteeksi, kultakypärä Jaakko Rissanen tuumasi finaalipaikan ratkettua.

- Mutta mahtava juttu, totta kai. Kova nälkä jää silti finaalisarjaan, hän lisäsi.

KalPan kausi on moneen kertaan lyönyt kiekkokansan ällikällä.

- Isoin asia on hyvät pelaajat, Rissanen pamautti.

- Potentiaalia oli paljon ja se realisoitui. Moni meni tällä kaudella isoja askeleita eteen päin ja pystyi pelaamaan koko ajan korkeimmalla tasollaan. Ja me pelataan hyvin yhdessä, meitä vastaan ei varmasti ole kiva pelata, hän totesi.

Ensi tiistaista lähtien KalPan mittarina toimii viidennen kerran peräkkäin finaaleissa pelaava Tappara.

- En osaa kyllä kovin paljon sanoa Tapparasta mitään. Me lähdetään pelaamaan sitä meidän omaa peliä ja se riittää, 31 kiekkoa tänään pysäyttänyt maalivahti Eero Kilpeläinen sanoi.

Hetken finaalipaikasta kuitenkin tohtii nauttia, ainakin jos uskomme ottelun tuikitärkeän avausmaalin iskenyttä Tommi Jokista. Ja miksi emme uskoisi?

- Nyt voisi olla ihan rauhallisesti vähän aikaa kotona. Kiva pikku illallinen siinä vaimon kanssa ja jos vaikka lasillisen ottaisi punkkua, suunnitteli Jokinen.

Syntyjään savolainen hänkin, kuten Rissanen ja Kilpeläinenkin. Ja moni muu kilpipaita. KalPan kiskoivat finaaliin ennen muuta oman kylän pojat.

- Tiistaina jatketaan. Tuolla kopissa on ihan kaikki, mitä mestaruuden voittamiseen vaaditaan, Jokinen ilmoitti.

Kun finaalit on päksitty pakettiin, ollaan Kuopiossa jännän äärellä. Moni tämän joukkueen avainpelaaja vaihtaa maisemaa, niin tekee myös päävalmentaja Pekka Virta sekä urheilujohtaja/maalivahtivalmentaja Kimmo Kapanen. Niiralan montun leveä laatikko kavennetaan liigan "normaalimittoihin" 28-metriä leveäksi. Pelaajahankinnoissa sisään näyttäisi olevan tulossa riskimpaa ukkoa.

Moni asia siis muuttuu. Onko KalPasta nousemaan liigan suurten tai keskisuurten joukkoon? Luomaan jatkumo, jossa se on vähintään neljän sakissa harva se kevät?

Tämän kysymyksen keskushenkilö on ensi kaudella päävalmentajaksi nouseva pääomistaja Sami Kapanen, jonka merkitys KalPan mallia 2016-17 väkevämmälle peli-ilmeelle on ollut jo mittaamaton.