Tuokkola velattoman seuran ruoriin

Perinteisen nopea aikataulu. ”Sunnuntai-iltana tulin kaupunkiin ja sopimuksesta lyötiin kättä päälle", KooKoon tuore päävalmentaja Tuomas Tuokkola sanoo. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Jääkiekkoliigan kellariosaston KooKoo ja Lukko saivat yhtä aikaa tarpeekseen alkukauden rämpimisestä. Seurojen hallitukset nuijivat sunnuntaina päätöksen vastuuvalmentajan vaihtamisesta.

KooKoon aamuvirkumpi tiedottaja ehti julkistamaan asian nopeammin, joten virallisesti kouvolalaisryhmästä tuli kauden ensimmäinen valmentajaa vaihtanut seura.

– Sunnuntai-iltana tulin kaupunkiin ja sopimuksesta lyötiin kättä päälle. Allekirjoituksia ei vielä ole vedetty. Papereissa on niin monta pistettä ja pilkkua, että asianajajat vielä tarkistavat ne, kommentoi Tuomas Tuokkola, 40, KooKoon aamuharjoitukset vedettyään.

Tuokkolan sopimus kattaa myös kauden 2017–18.

KooKoota kolmatta vuotta luotsannut Petri Mattila, 46, pääsi maanantaina tekemään tavallista pidemmän aamulenkin.

– Tämän kauden lopputulos ei ollut mieluinen, mutta eiköhän tämäkin kasvata valmentajana. Nyt saa Valkealan tykkilumilatu yhden aktiivisen käyttäjän lisää. Aamulla jo olin avovaimon kyydissä työmatkalla ja kävelin runsaan tunnin takaisin kotiin, totesi Mattila ruokakaupasta tullessaan.

Mattila työskenteli KooKoossa kahteen otteeseen, joista ensin apuvalmentajana 2010–11. Päättynyt pesti alkoi vuodella Mestiksessä ja huipentui vajaaseen puoleentoista kauteen liigatasolla.

–- Koen vahvuudekseni saada yksiköistä parhaan mahdollisen suorituksen irti. Olen pettynyt lähinnä siihen, ettei se onnistunut tämän kauden joukkueessa. Särkee valmentajan sydämen, kun näkee pelaajien tuskailevan.

Petri Mattilan toinen liigakausi KooKoon peräsimessä jätti saldoksi 21 ottelua ja 20 pistettä, mikä tarkoittaa pistekeskiarvoa 0,95. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Menikö KooKoon avauskausi Liigassa vuosi sitten liiankin hyvin?

– Ei kai niin voi ajatella. Joka tapauksessa sain kokea KooKoossa kaksi hyvin mielenkiintoista projektia. Vuosi Mestiksessä liigapeleihin valmistautuessa ja toisena avauskausi Liigassa. Elämä kuitenkin jatkuu. KooKoossa ovat perusasiat kunnossa ja hyviä pelaajia. Minä voin nyt antaa aikaani kotona, missä muuten on nähty isäntää liiankin vähän.

Mattilan viimeiseksi matkaksi KooKoossa bussissa jäi viikonloppukeikka Vaasaan ja Ouluun. Sport iski voittomaalin ajassa 59.58 ja Kärpät jatkoajalla.

Tiistaina on Tuokkolan vuoro yrittää kartuttaa pistepottia, jonka suuruus on nyt 20 paunaa.

– Pientä hässäkkää on ollut, mutta hyvä reeni saatiin vedettyä. Joukkue vaikuttaa olevan hyvässä kunnossa, kuvaili päätoimiset televisiotyöt tällä erää muutamaan kuukauteen lopettanut Tuokkola maanantaina puoliltapäivin.

Millaisen tavoitteen seurajohto asetti loppukaudeksi?

– Turha niin pitkälle on mennä. Tehdään hommia, että saataisiin pisteitä, että päästäisiin playoffsiin. Aikaa on 39 peliä.

– Ei tätä pestiä kauaa tarvinnut miettiä. KooKoo on valmentajalle hyvä vaihtoehto, koska pöytä on puhdas, historia lyhyt, seura velaton ja halliin mahtuu 6000 ihmistä.

Aiemmin käskyjä KalPassa ja Ilveksessä jakanut Tuokkola aloittaa penkin takana tiistaina vieraspelissä Mikkelin Kalevankankaalla ja jatkaa torstaina kotipelissä TPS:ää vastaan.

– Mikkeliin lähdemme haastajana. Jukurit tuomittiin ennakkoon jumboksi, mutta minä en tuominnut. Sen löytää tv-nauhoilta, Tuokkola hymähti.