Tulkki Kantola löysi tehoa KooKoo-kasvateista

Kun valmentaja Tuomas Tuokkola avasi KooKoo-taipaleensa komealla voitolla Mikkelin Kalevankankaalla, oli isossa roolissa kaukalon puolella KooKoon tulkki Kai Kantola, 29.

Kantola laukoi Mikkelissä KooKoon avausmaalin ja sai syöttöpisteen 53. minuutin voitto-osumasta. Ketjussaan Kantolalla oli kaksi pelissä olleista kolmesta KooKoo-kasvatista, sentteri Mikko Virtanen, 22, ja kauden toisen syöttöpisteensä kirjauttanut Sami Tamminen, 19. Sama kolmikko jatkaa yhdessä tänään kouvolalaisten kotipelissä TPS:ää vastaan.

- Syksyllä meillä kaikilla oli vaikeita hetkiä. Minullakin oli suuret odotukset ja niin pois päin, sanailee sujuvaa suomea seitsemänteen liigakauteensa mennessä oppinut Kantola.

"Kun palasin Bowling Greenissä vietettyjen yliopistovuosien jälkeen Suomeen, muistin suomeksi makkaran ja saunan."

Torontolaissyntyisellä Kantolalla on ollut Suomen passi 16-vuotiaasta lähtien, mutta edes vaihto-oppilasvuosi Salpausselän lukiossa Lahdessa ja kausi Kiekkoreippaan B-junioreissa ei vielä pohjustanut elävää kieltä.

- Kun palasin Bowling Greenissä vietettyjen yliopistovuosien jälkeen Suomeen, muistin suomeksi makkaran ja saunan, Kantola hörähtää.

Nyt isänsä puolelta suomalaiset sukujuuret omaava Kantola puhuu kotonaan kahden ja puolen vuoden ikäiselle tyttärelleen Hilmalle sekä viiden kuukauden ikäiselle Otolle englantia. Äidinkielen lapsille opettaa tamperelainen vaimo.

KooKoon kopissa Kantolan kielenkäyttö on varmasti melkoista sekamelskaa, onhan joukkueessa neljä pohjoisamerikkalaista pelaajaa.

- Olen suunnitellut EU-tulkin uraa pelivuosien jälkeen, Kantola virnuilee.

- Joudun kieltämättä selittelemään kanukeillemme ja yhdysvaltalaisille pelaajille kaikenlaista.

Maalinteosta elävä Kantola viimeisteli viime kaudella Bluesia ja Ilvestä edustaessaan 59 ottelussa kahdeksan maalia. Nyt koossa on jo 22 ottelusta tehopisteet 7+6, joilla vauhtiin nihkeän syksyn jälkeen päässyt Kantola on joukkueensa selkeä pörssikakkonen Juha-Pekka Haatajan perässä.

Kantolan taival KooKoossa alkoi kahdella osumalla ensimmäisissä 11 pelissä. Viimeisimmät 11 ottelua ovat tuottaneet viisi täysosumaa.

- Yritän vain tehdä oikeita asioita, vaikka toki nautin aina, kun kiekko on repussa.

- Kotiin en kuitenkaan työasioita vie. Mustelmat ja vaivaisuuteni vaimoni ja lapseni kenties huomaavat, mutta muuten osaan nollata itseni ennen kotioven avaamista, Kantola vakuuttelee.

"Toivotin hänet tervetulleeksi Kouvostoliittoon."

 

Ja mitä Kantola sanoikaan tervetuliaisiksi, kun Tuokkola palasi hänen pomokseen?

- Toivotin hänet tervetulleeksi Kouvostoliittoon. En tiennyt Kouvolasta juuri mitään tänne muuttaessamme, mutta tuon opin jo parissa päivässä!