Tuleeko kohuttu pääomistaja ollenkaan ylimääräiseen yhtiökokoukseen?

"Legendaarinen Tampereen Ilves ajatui 1990-luvun alkuvuosina miljoonavelkoihin ja putoamiskurimukseen. Konkurssi kolkutti jo ovella, ja liigapaikka oli liipasimella.

Suomen menestyksekkäimmälle jääkiekkoseuralle olisi käynyt köpelösti ilman ulkopuolista tukea.

Ilves pelastui tuhon partaalta, kun huippupelaaja Mikko Mäkelä sai houkuteltua amerikkalaisen miljonäärin Vincent Manngardin avukseen."


Näin kirjoitti Jääkiekkolehti joulukuussa 1997. Mäkelä ja Manngard olivat ottaneet Ilveksen ohjat käsiinsä kuitenkin jo neljä vuotta aiemmin, syksyllä 1993. Mäkelä astui julkisesti esiin keväällä 1994, Manngard säilyi mysteerinä hieman pidempään. Salaperäisen New Yorkin miljonäärin henkilöllisyys paljastui vasta yli vuotta myöhemmin, marraskuussa 1995.

Mikko Mäkelä ja Ilves olivat aiheet, jotka kuohuttivat Tampereella miltei koko 1990-luvun. NHL:stä palannut Mäkelä sai syyttä suotta petturin maineen valittuaan keväällä 1991 Ilveksen sijaan seurakseen TPS:n. Tilanne kärjistyi entisestään, kun tupsukorviin palanneet Risto Jalo, Raimo Summanen ja Ville Siren hyökkäsivät julkisuudessa kovin sanoin kaveriaan vastaan.


Jos viiime viikkoina saadut merkit pitävät paikkansa, valta vaihtuu nyt runsaan 23 "Vinnie-vuoden" jälkeen. Nyt myös näyttää siltä, että Manngard häipyy Ilveksestä yhtä utuisesti ja vähin äänin kuin hän aikoinaan seuraan tuli.

Kiekkoareenan tietojen mukaan Manngard ei ole tänään tulossa edes paikalle kohua ja suurta mielenkiintoa herättäneeseen ylimääräiseen yhtiökokoukseen.

Se voi toki kuulostaa erikoiselta, onhan hän tällä hetkellä Ilves Hockey Oy:n ainoa hallituksen jäsen. Tiettävästi sopimustekniset asiat eli paperien allekirjoitukset on hoidettu jo valmiiksi.

Niinpä kello 18 alkavassa ylimääräisessä yhtiökokouksessa ei juoda kovin koreasti katettuja jäähyväiskahveja. Tai ainakaan Manngardin pikkutakin rintapieleen ei päästä kiinnittämään iki-ilvesläisyydestä kertovaa seuran pinssiä.

– Velkaa oli entuudestaan muutama miljoona – ja reilut kolme miljoonaa tuli lisää ensimmäisen kauden (1993–94) aikana. Omaa pussia piti kaivaa moneen kertaan, Mäkelä muisteli vuonna 1997.

Manngardin rahoitusosuuden arveltiin tuolloin olleen, siis jo 20 vuotta sitten, kahdeksan miljoonaa markkaa. Jääkiekkolehden sen aikainen toimittaja, Kiekkoareenaan nykyisin kirjoittava Jari Perkiö, kysyi Mäkelältä sangen oleellisen kysymyksen: miten Ilveksen olisi käynyt ilman Manngardia?

– Se olisi tiennyt melko varmasti Ilveksen menoa, Mäkelä vastasi vuonna 1997.

Tänään on se päivä, jonka jälkeen tuo kysymys voidaan jälleen esittää.

Miten Ilveksen käy ilman Manngardia? 

Tietysti kysymyksiä on paljon muitakin: Ketkä kaikki ovat Risto Jalon, Petri Hietasen ja Tuukka Raskin lisäksi uuden Ilveksen taustajoukoissa? Onko Kimi Räikkönenkin mukana? Entä toinen ex-NHL-maalivahti Vesa Toskala?

Entä ketkä kaikki muut kaikkoavat Manngardin lisäksi Ilveksen taustalta.