TPS tuuletti Pitsiturnauksen finaalissa

Otteluseuranta: Pitsiturnauksen finaali Lukko–TPS 2–4 (1–2, 1–2)

1.erä: Pitsiturnauksen loppuottelu veti Kivikylän Areenan tupaten täyteen. Finaalin arvoisesti Lukon ja TPS:n kannattajatkin ottivat toisistaan mittaa lain sallimissa rajoissa. Rauman Boja pitivät ääntä ja tunnelmaa tutussa sinikeltaisessa kulmassaan, TPS-fanit kävivät kuorosotaansa harjoitushallin kulmauksessa.

TPS:n nuoriso-osasto pelasi vahvan erän. Vasta 18-vuotias Tarmo Reunanen pohjusti tulevan kauden liigapaikkaansa viemällä vieraat Ilkka Pikkaraisen esityöstä tasavajaalla johtoon jo neljän minuutin kohdalla. Reunanen sai nappipassin päädystä B-pisteelle ja tälläsi kiekon suoraan syötöstä voimiensa kyllyydestä Lukon Antti Karjalaisen maalin oikeaan yläkulmaan.

Palloseuran Teemu Lämsän korkeasta mailasta saama 2+2-minuuttinen tuotti Lukon tasoituksen sijaan turkulaisille kahden maalin karkumatkan. Elias Karvonen karkasi alivoimalla läpiajoon Janne Niskalalta ja Steven Seigolta. Räväkästi spurtannut laituri voitti yli puolen kentän mittaisen kilpaluistelun ja laukoi kiekon suorasta luistelusta ja täydestä vauhdista ohi Karjalaisen.

TPS:n viides kakkonen avasi Lukon maalitilin. Markus Kojo katseli jäähypenkiltä, kun Lukon yv-viisikko sahasi TPS-neliön rikki, ja Sami Lähteenmäki siirsi kiekon Aleksandar Georgijevin ohi. Ylivoimapaikan petasivat Joose Antonen ja Aleksi Saarela.

2.erä: Keltaisissa pelannut Lukko loihti tekopaikkoja heti erän alkuun Patrik Virran koukkaamiskakkosen aikana. Kiekko ja pelaajat olivat jatkuvassa liikkeessä Aleksi Saarelan yv-kentällisen pyörittäessä pakkopeliä.

Pitsiperjantain positiivista pelillistä antia oli se, että päivän edetessä kiekollisesti suoritusvarmojen yksilöiden suoritusvarmuus nousi entistä paremmin esille. Jos aamun otteluissa yritys korvaa sommitelmat, nyt pelivälineen hallinta nousi kovan temmon rinnalle.

Yritteliäs TPS iski kakkoserän puolivälissä 1–3, kun Elmeri Eronen osui Jasper Lindstenin ja kiekon anastaneen Pikkaraisen esityöstä. Lukosta ottavana osapuolena oli Peter Tiivolan ketju laitureinaan Ville Vahalahti ja Toni Koivisto. Pakkeina takaiskun aikaan jäällä olivat Seigo ja Niskala.

Kaksieräisen ottelun päätöserää oli jäljellä 2.27, kun Lukko otti aikalisän ja Karjalaisen pois tolppien välissä. Kavennusta haki kuusikko, jossa viime kaudelta tuttujen erikoismiesten (Niskala, Gagnon, Vahalahti ja Koivisto) lisäksi jäällä oli toisena pakkina Seigo ja maskimiehenä ronskiotteinen Ilmari Pitkänen. Erikoistilannetta ei tarvittu kuin 14 sekuntia, kun TPS-pömpelissä pöllysi. Pitkänen teki 2–3 Vahalahden tarjoilusta.

Lukko-vahti Karjalainen käväisi keskialoituksen aikana maalillaan ja spurttasi uudestaan vaihtoon sinikeltaisten saatua kiekon kontrolliinsa. Seuraava osuma syntyi kuitenkin Lukko-verkkoon, kun TPS:n Jani Forsströmin lähettämä purkukiekko lipui läpi kentän tyhjään rysään. Myös osa raumalaisyleisöstä veti 2–4-osumasta johtopäätökset ja poistui parkkipaikalle.

Ratkaisu: Kasitien molemmat finalistit esittivät vuodenaikaan varsin valmista kiekollista peliä. Selväksi myös kävi, että sekä Juha Vuoren valmentama Lukko että Ari-Pekka Selinin vetovastuussa etenevä TPS ovat hoitaneet kesän treenijaksonsa moitteettomasti. Pelaajien liike oli kauttaaltaan korkealla tasolla. Ansionsa väkevään elokuun vireeseen on tietysti myös fysiikkavalmennusta ohjelmoivilla Risto Rosendahlilla ja TPS-kollega Timo Kujasella.