TPS-torjujat "mahtuvat vielä samaan joukkueeseen" – maalivahtiduolle jatkosopimukset

Ahkerasti jatkosopimuksia viime aikoina tehtaillut TPS junttasi kertaheitolla tulevan kauden joukkueensa kivijalan kasaan jatkamalla kummankin tämän kauden maalivahtinsa sopimusta. Sarjan kärkikahinoissa tukevasti mukana oleva Palloseura päätti kesällä luopua kokeneesta Teemu Lassilasta ja lähti kauteen kahden nuoren torjujan kanssa. Ratkaisu on toiminut hienosti kaikin mittarein, sen kunniaksi  Aleksandar Georgijev (kuvassa) solmi kolmen vuoden mittaisen jatkopahvin ja Oskari Setänen jatkaa mustavalkoisten riveissä vähintään vuoden verran.

Kumpikin torjuja vakuuttaa tyytyväisyyttään tilanteeseen. Suulaampi Setänen summaa ratkaisun osuvasti.

– Molemmat ovat osoittaneet, että pystymme voittamaan pelejä, ja varmasti molemmat haluaisivat isompaa roolia. Nyt molemmat saavat olla tavallaan johtavassa roolissa, mutta kummallakin on  tavoitteet vielä korkeammalla. Tämä oli omalta osalta sellainen ratkaisu, että mahdutaan vuosi vielä samaan joukkueeseen, ainakin omasta mielestä. On totta kai mahdollista, että jatkan täällä senkin jälkeen.

– Joskus haluan vielä itsekin niitä kausia, että saan pelata todella paljon, mutta nyt tämä palvelee varmaan meitä molempia, Setänen arvioi.

Pari vuotta nuorempi Georgijev on viimeistään tällä kaudella tehnyt väkevän läpimurron liigatason vakiotorjujaksi. Hänelläkään ei vielä ole kiire isompiin saappaisiin. Ratkaisua helpotti se, että keskinäisestä kilpailusta huolimatta kaksikon yhteistyö toimii moitteetta.

– Yhteistyön jatkaminen tuntuu hyvältä, Oskari on hyvä pari. Jokaiselle menestyvällä joukkueella pitää olla kaksi hyvää maalivahtia ja meillä on sellainen tilanne nyt. Olen tyytyväinen täällä, kaupunki on mukava ja joukkue on hyvä – ei minulla ole mitään syytä vaihtaa seuraa, Georgijev toteaa.

Sopimusten samanaikaisesta julkistamisesta huolimatta kyseessä ei maalivahtikaksikon osalta ollut yhdessä suunniteltu siirto.

– Emme oikeastaan puhuneet asiasta ennakkoon, sain itse asiassa vasta nyt tietää, että hänkin on tehnyt jatkosopimuksen, Georgijev naurahtaa.

Vaikka maalivahdit ovat muita enemmän yksilöurheilijoita joukkueen sisällä, heilläkin on oma tiivis tiiminsä. Kumpikin veräjänvartija nostaa hattua maalivahtivalmentaja Fredrik Norrenalla, joka on koulinut nuorukaisia pitkäjänteisesti. hän on myös pitkälti vastuussa siitä, että kahden kunnianhimoisen yksilön peluutus on toiminut kitkatta.

– Mielestäni systeemi toimii nyt niin hyvin kuin se vain voi toimia. Täytyy antaa siitä kiitokset ”Norrelle”, hän on hienosti hoitanut peluutusta. Molemmilla on pysynyt pelituntuma ja on fiksusti järkeilty sitä, mitä pelejä kukakin pelaa, Setänen järkeilee.

– Tämä kausi on ollut helpompi kaikille, kun on vuosi jo tehty aiemmin hyvää työtä yhdessä. Tällä kaudella kaikki ovat saaneet yhteistyöstä parhaan irti kesäharjoittelusta lähtien. Ja tietysti joukkueen menestys liittyy aina maalivahdin hommaan. Kun joukkue on nostanut profiiliaan, maalivahditkin ovat saaneet siitä osansa, Setänen tuumaa.Myös Georgijev tiedostaa tilanteen edut, vaikka pelaisikin mieluusti enemmän. 

– Enemmän on aina parempi. Jokainen haluaa pelata enemmän, mutta se on lopulta valmentajien päätös. Yritän olla miettimättä sitä ja olen valmiina pelaamaan mahdollisimman hyvin, kun saan tilaisuuden. Olen tyytyväinen pelimäärääni.

Kokematonta kaksikkoa luotsaava Norrena ehti omalla urallaan nähdä monenlaisia kollegoita ja tiukkaa kilpailua peliajasta kultavuosien TPS:n maalin suulla. Hän iloitsee jatkosopimuksista paitsi seuran, myös pelaajien kannalta. Hän uskoo vankasti, että pitkällä aikavälillä tämän hetkinen tilanne hyödyttää kaikkia osapuolia.

– Heillä on kova kilpailu keskenään, mutta viihtyvät toistensa kanssa, heillä on kova kunnioitus toisiaan kohtaan. Seuralle tilanne on erinomainen, ja minusta se hyödyttää pitkällä aikavälillä myös jätkiä itseään. Uskon, että molemmat hyötyvät tilanteesta tässä vaiheessa uraa, ja sen takia halusimme löytää tällaisen ratkaisun, Norrena arvelee.

Maalivahtivalmentaja huomauttaa myös, että tiukka kilpailu ei suinkaan lopu siihen, että nykyinen kaksikko on löytänyt sopuisan rinnakkaiselon. Tuton riveissä lainalla oleva Karolus Kaarlehto on ollut Mestiksen parhaita torjujia tällä kaudella, ensi syksynä torjuntavastuut jaetaan uudestaan.

Tämän kauden esitysten ja seesteisen nykytilanteen osalta Norrena ei halua kunniaa itselleen. Työrauhan ydin on pelaajien hyvä suoritustaso, ja toisaalta selkeä keskinäinen luottamus joukkueen eri tasoilla. Päävalmentaja Ari-Pekka Selin on antanut Norrenalle vastuuta toimivan peluutusrytmin löytämiseksi, ja runkosarjan lopulla kaikki osapuolet ovat tilanteeseen tyytyväisiä. 

– Jotenkin mun työ on helppoa, kun joukkue pärjää ja molemmat molarit ovat pelanneet hyvin. On löydetty hyvä tasapaino, ja mun osalta ”Atulle” kiitos siitä, että olen saanut luottoa vaikuttaa vahvasti peluutuspäätöksiin, Norrena toteaa.

Oskari Setänen vakuuttaa, että työrauha säilyy, vaikka kevään kirkastuessa panokset nousevat, kun peleissä jaossa kultaa ja kunniaa. Kumpi tahansa pelaakaan kauden loppusuoralla enemmän, molemmat voivat tuntea olevansa olennainen osa kokoanisuutta.

– En ole edes niin pitkälle miettinyt. Mutta luulen, että jos hypoteettisesti ajateltuna on kultamitali kaulassa huhtikuun lopussa, varmasti kaikki ovat tyytyväisiä, vaikka olisi pelattu ihan tasan tai toinen olisi pelannut enemmän, Setänen tuumaa.