TPS sai heti kliseisen pudotuspelisankarin

Turun pudotuspelikevään avauksessa soivat selvät sävelet. TPS oli valmis pelaamaan, ja viime viikolla jo verrytellyt HIFK jäi tasaisen vahvasti jyränneen turkulaisryhmän jalkoihin sitä selvemmin mitä pidemmälle ottelu eteni.

Hyökkäyspään loukkaantumisista kärsineen Palloseuran kohtalonkysymykseksi on nostettu se, löytyykö TPS:n rivistöstä riittävästi ratkaisijoita pelien koventuessa. Koska kevät on tuhkimotarinoiden aikaa, mustavalkoiset saivat heti playoffs-avauksessa kliseisesti sankarin kokemattomien pelaajien joukosta ja työmiesosastolta.

Patrik Virralta (1+1) vahvaa panosta osattiin jo odottaa runkosarjan läpimurron jälkeen, mutta illan ratkaisuosuman niittasi uransa ensimmäisessä pudotuspeliottelussa TPS:n kolmosketjun nuori laitahyökkääjä Teemu Väyrynen.

– Vähän oli kyllä perhosia vatsassa ennen matsia, mutta näitä pelejä varten on koko kauden harjoiteltu. Pääsin heti ensimmäisistä vaihdoista alkaen hyvin peliin sisään, Väyrynen arvioi iltapuhdettaan.

Joensuulaislähtöinen hyökkääjä osui runkosarjassa vähillä peliminuuteilla kertaalleen, mutta kun liigauran avausosuma oli tehtynä hän ei suotta ujostellut tilaisuutensa koittaessa. HIFK sai mahdollisuuden nousta ylivoimalla tasoihin kolmannen erän alussa, mutta Virran kaksiminuuttista ehti kulua vain 16 sekuntia ennen kuin isännät olivat siirtyneet kahden maalin johtoon.

Jonne Virtanen vapautti vauhdikkaan alivoimaparinsa läpiajoon ja Väyrynen viimeisteli ratkaisevan maalin kylmästi rystynostolla ohi Kevin Lankisen. Pelkistetyn näyttävä harhautus ei tullut sankarin mukaan aivan tyhjästä.

– Oli sitä vähän mietitty, sinne pistetään jatkossakin. Virtasen Jonnen kanssa on treenien jälkeen näitä harjoiteltu, TPS-sankari paljasti.

Kovalla itseluottamuksella kotijäällään rynnistänyt TPS ei ollut puolivälieräsarjan avauksessa kokeneiden nimimiestensä varassa, vaan mustavalkoiset olivat HIFK;ta edellä laajalla rintamalla. Teemu Väyrynen lunasti kohtuullisen siivun peliaikaa ennakkoluulottomin ottein ja merkintä maalisarakkeessa osoitti vastuun ansaituksi.

Työjuhta tuskin odottaa nousevansa tehopörssien kärkisijoille, hän kuitenkin tiedostaa tarpeen jakaa kuormaa, mikäli TPS haluaa menestyä toden teolla.

– Kyllä siitä on puhuttu, että onnistumisia pitää nyt saada alemmistakin ketjuista. Meillä on neljä tasaista kenttää, ja ennen kaikkea sitä on korostettu, että pitää pystyä pelaamaan koko joukkueella 60 minuuttia.

HIFK ei yksittäisiä väläytyksiä lukuun ottamatta saanut kovin merkittäviä asioita aikaiseksi. Ottelun loppusekunneilla vierasjoukkue yritti hakea hämmennystä kovin ottein, mutta painiväännöissäkin oli jaossa lähinnä epäonnistumisia. TPS-leirissä uhittelut kuitattiin olankohautuksella.

– Nojoo, se kuuluu peliin, että yritetään saada vastustajasta yliotetta kaikin tavoin. Pidetään vaan oma hermokontrolli, niin kaveri turhautuu vielä enemmän. Heille tulee varmasti paineita, kun jatketaan samaan malliin Helsingissä, Väyrynen summasi.