TPS opettelee kunnioittamaan historiaansa

TPS ilmoitti viikko sitten jäädyttävänsä joulun jälkeen takavuosien kestotähtensä Rauli Tammelinin pelinumeron 16. Reaktioita on nähty monenlaisia, mutta kukaan ei ole moittinut, että tällaista tapahtuisi Turussa liian usein. Hallin kattoon olisi varaa nostaa lukuisia muitakin numeroita, korkeintaan kaupungin virkamiehet voivat asettua poikkiteloin valtakunnan avarinta viljasiiloa koristellessa.

Tammelin ei ollut ilmiselvä valinta, ja yllättäneiden jonoa kasvatti erään median esittelemä harhaluulo Saku Koivuun kohdistuvasta kunnianosoituksesta. Pölyn laskeuduttua voi yhtä hyvin argumentoida Tammelinin olevan joko täydellinen tai täysin väärä henkilö tässä kohtaa jäädytysjonoa.

Ja kumpikin kanta on omalla tavallaan oikea. Perusongelma on siinä, että menestyksekkääseen TPS-historiaan mahtuu runsaasti legendoja, eikä heitä ole aiempina vuosikymmeninä juurikaan osattu kunnioittaa. Monesta menneiden vuosikymmenten suosikista olisi pitänyt tehdä kuolematon seurankin osalta jo kauan aikaa sitten.

Rauli Tammelin on tässä ja nyt väärä mies kunnianosoituksen kohteeksi siksi, että pitkän jonon paalupaikalla pitäisi olla Matti Sundelin. ”Suntun” ohittamisen perusteeksi ei kelpaa se, että hänen aikansa olisi ollut jo paljon aikaisemmin. Joskus aiemman seurajohdon virhe on korjattava – ja nyt turkulaisen kiekkohistorian ensimmäinen todellinen tähti on vielä voimissaan vastaanottaakseen julkisen arvostuksen.

Toisaalta Tammelin on juuri nyt täydellinen valinta. Aikana ennen nykyisenlaisia roolipelaajia ”Rinti” oli kahden suunnan hyökkääjän suomalainen prototyyppi ja esimerkillinen TPS-kapteeni. Sundelinin sivuuttamisesta huolimatta hyväksyn itsekin valinnan ilomielin, koska Tammelin oli oman lapsuuteni sankareita joukkueissa, joissa oli huomattavasti häntä räiskyvämpiä turkulaistähtiä.

Nyt kun kunnian päivänsä menettänyt seura pesee jälleen kerran kasvojaan, Tammelin on täydellinen malliesimerkki siitä seuraylpeydestä ja työmoraalista, jota TPS-pukukoppiin yritetään jälleen istuttaa. Numero 16 Turkuhallin päätyseinällä on jatkossa tarpeellinen muistutus aiemmin normaaleina pidetyistä laatustandardeista jokaiselle märkäkorvallekin.

Oli kyse sitten Tammelinista, Sundelinista tai tuoreemmista tähdistä, jääkiekkokulttuurin näkökulmasta arvokkainta on vahvempi signaali. TPS ilmoitti aikovansa jäädyttää lähitulevaisuudessa useamman pelinumeron. Se on painava askel perinteikkäältä seuralta, joka ei aiemmin ole osannut riittävästi arvostaa, hyödyntämisestä puhumattakaan, suuruutensa kivijalan rakentajia. Tässä asiassa riittää toki opittavaa monella suomalaisseuralla.

Seuraava suuri askel Turussa voisi olla se, että joku saisi eripuraisen mustavalkoisen perheen tunnustamaan avoimesti TuTo-taustaisten TPS-legendojen Reijo Leppäsen ja Urpo Ylösen palvelusten arvon. Heti Sundelinin jälkeen siis.