TPS:n Selin: "Vuosi sitten olimme vaiheessa"

– Vaikka näitä kauden aloituksia on tullut koettua jo aika monena vuotena, nyt on taas meinannut tulla pieni kulttuurishokki, kun hallilla ollaan koko ajan ja hommiin on päästy toden teolla, TPS:ssä toisen kautensa aloittava Ari-Pekka Selin naurahtaa.

TPS-valmentaja heittäytyy jopa aavistuksen jääkiekkoromanttiseksi pohtiessaan ammattilaiskiekkoilun vuosirytmiä ja arkea.

– Äskenkin, kun oltiin jäällä ja pojat painoivat kaukalossa päästä päähän, niin kyllä siinä taas tajusi, kuinka hieno työ ja ammatti tämä on. Se fiilis tulee heti, että nyt ollaan ytimessä, Selin suitsuttaa.

– Viime kauden joukkue tuli aika paljon valmiiksi annettuja, ja siinä tehtiin myös kompromisseja. Nyt pystyimme rakentamaan paljon selkeämmin.

TPS-luotsi korostaa, että vaikka seura pysyisi samana, valmennustyö on aina sekä jatkumo että startti nollasta

TPS lähtee perjantain Pitsiturnaukseen joukkueella, jossa eivät ole mukana kaikki kokeneet pelaajat. Myös Oskari Setänen saa treenipelien alkuun lepovuoron, vaikka mittarissa ei ole ikävuosia kuin 22. Kuva: Juha Sinisalo

– Aina sitä haetaan vähän myös askelmerkkejä, kun porukka vaihtuu. Vuosi sitten joukkueeseen tuli 12 A-nuorten Suomen mestaria, eikä kukaan oikein tiennyt, mihin he kaikki sijoittuvat ja mihin heidät sijoitetaan. Se oli valtava määrä.

– Vuosi sitten niin moni asia oli vaiheessa, mutta tällä kertaa olemme nuorison kanssa ja muutenkin ainakin samalla viivalla muiden liigajoukkueiden kanssa, Selin sanoo.

Hänen ensimmäinen päävalmentajakautensa tuotti runkosarjassa seitsemännen sijan. Pudotuspelien avauskierroksella Palloseura pudotti Sportin, tunteita nostaneissa puolivälierissä Oulun Kärpät osoittautui liian vahvaksi. Oululaiset etenivät välieriin.

– Nyt nuorison esiinmarssi on hallittu. Meillä on seuran omia lahjakkaita uusia nuoria kaksi: Markus Nurmi ja Tarmo Reunanen sekä Bluesista tullut Teemu Väyrynen, Selin vertaa.

Lisäksi TPS:n nuorisokaartia täydentävät liigatasolla kokemattomat Mestis-siirtyjät Topi Taavitsainen ja Jasper Lindsten. Jo 25-vuotias Taavitsainen laukoi TUTO Hockeyn paidassa 41 pelissä 22 maalia. Kolme vuotta nuorempi Lindsten löi itsensä miesten tasolla läpi nakuttamalla 50 ottelussa lupauksia herättävät 41 (11+30) pistettä.

– He kaksi saavat nyt uuden mahdollisuuden murtautua liigajoukkueeseen, Selin paaluttaa.

Nuorisosta puhuminen on siinäkin mielessä paikallaan, että TPS matkustaa perjantain Pitsiturnaukseen nuorekkaalla joukkueella. Kokeneesta kaartista sivussa ovat Ilkka Heikkinen ja Harri Tikkanen vaivaisina. Eric Perrin palaa omatoimijaksoltaan Suomen Turkuun vasta elokuun loppupuolella, kokeneesta kaartista Tomi Kallio, Henrik Tallinder, Jerry Ahtola ja Tadas Kumeliauskas aloittavat treenipelikauden muuten lepovuorossa.

Osa yleisöstä luonnollisesti pettyy, kun nimekkäät ja tehokkaat ratkaisuhahmot eivät luistele jäälle.

– On selvää, että Pitsiturnaus on paras mahdollisuus antaa nuorille peliminuutteja. Se on hyvä turnaus, ja totta kai kaikki haluavat voittaa, mutta en näe tarvetta, miksi meidän pitäisi tulla kaikkein kovimmalla mahdollisella rosterilla, Selin perustelee.

Tiivisrytminen päivä alkaa TPS:n osalta aamuvarhaiselta Sportia vastaan. Aamun odotetun Satakunnan derbyn warm up -ottelu alkaa jo kello 9.

– Meillä on silti ihan iskukykyinen joukkue. Valmennuksellisesti tilanne olisi toinen, jos erät olisivat 3 x 20 minuuttia, mutta kyllä se 2 x 15 minuuttia vaikuttaa. Saamme hyvät neljä kenttää, vaikka varmaan pelaammekin kolmella, Selin ennakoi ja kehuu Äijänsuon tunnelmaa.

– Tapahtumana Pitsiturnaus on hemmetin hieno, niin katsomossa kuin vaihtoaitiossa.


TPS Pitsiturnauksessa:
9.00 TPS–Sport
14.00 HIFK–TPS