TPS:n salainen sankari: "Mahtavaa pelata"

Normaalisti laidalla pelaava Jerry Ahtola tekee vakuuttavaa työtä TPS:n sentterinä. Kuva: Juha Sinisalo

TPS pelaa tällä hetkellä erittäin tasapainoista ja ehjää jääkiekkoa. Joukkue pystyy tekemään peliä neljän ketjun voimin.

Viime kaudella yksi TPS:n heikkouksista oli ratkaisijarintaman kapeus. Tällä kaudella asetelma on kääntynyt päälaelleen. Ilmeisimpien nimien takaa löytyy ratkaisijoita illasta toiseen.

Malliesimerkki on TPS:n sentteritilanne. Eric Perrin, Elias Karvonen ja viimeksi Patrik Virta ovat olleet vuorollaan sivussa, Tadas Kumeliauskas ei ole pystynyt pelaamaan koko kaudella. Valmennus on joutunut siirtämään Jerry Ahtolan laidalta keskushyökkääjäksi. Kuinka ollakaan, joukkue osoittaa leveytensä ja homma toimii. Ahtola kuittasi jälleen syöttöpisteen, kun Sport kaatui Turkuhallissa 5–2.

"Tauon jälkeiset esitykset ovat olleet hemmetin hyviä."

TPS:ää on toriparlamenteissa moitittu siitä, ettei joukkueeseen hankittu ennalta selvää ykköskorin sentteriä Perrinin rinnalle. Virta ja Ahtola ovat kuitenkin nousseet vuorollaan vahvasti esiin. Onko Ahtolasta pysyväksi ratkaisuksi sentterin paikalle?

–En tiedä, olenko minä ratkaisu, mutta ihan kivasti on mennyt, Ahtola nauraa.

–Ei sillä oikeasti ole väliä. On mahtava pelata, varsinkin kun katsoo laitureita (tiistaina Erik Thorell ja Dave Spina). Nopeita, kiekollisesti taitavia äijiä. Katsotaan, jos tästä löytyy vakituinen paikka. Toivotaan näin.

–Sentterin rooliin tottuminen kesti aikansa. Alussa oli vaikeaa, kun piti muistaa pysyä pelin keskustassa. Selkäytimestä tuli helposti laiturinkäännöksiä, ja ajauduin lähelle laitoja. Viimeiset neljä–viisi peliä ovat sujuneet jo hyvin, Ahtola analysoi.

Viime kaudella Ahtola teki koko runkosarjassa 17 pistettä. Nyt turkulainen on noin 30 pisteen tahdissa, ja roikkuu liigan tehotilaston kärkipäässä. Plus-miinus-tilaston merkitystä yliarvioidaan usein, mutta kun liigan tehotilaston viiden kärjessä on kolme tepsiläistä (Ahtola, Jasper Lindsten ja Elmeri Eronen), jotain on tehty oikein.

–Olemme puhuneet viisikon tiiviydestä paljon, ja paketti on pysynyt hyvin kasassa. Viisi puolustaa, viisi hyökkää. Se periaate on saatu hyvälle tasolle. Kun puolustat hyvin, pääset myös hyökkäämään hyvin. Pysymme kiekossa ja saamme pitkiä hyökkäyksiä, Ahtola kertoo.

Kiekonhallintaa edesauttaa omalta osaltaan Ahtola itse. Ihan jokainen laitahyökkääjä ei kaavi aloituksia Ahtolan tapaan yli 50 prosentin tehoilla. Sport-ottelu oli Ahtolalle aloitusympyrässä vaikea (21,1 %), mutta kokonaisuutena Ahtola on esiintynyt hienosti myös aloituksissa.

–On siellä niitäkin pelejä, missä prosentti on ollut kahdeksan, Ahtola nauraa.

–Aloituksia harjoitellaan usein treenien jälkeen. Aloitan lähinnä voimalla, teknisesti en ole hirveän hyvä aloittaja. Reagointi ja voima ovat pääasiat. Aika paljon se on päänupista kiinni. Jos menee voittamaan aloitusta, saumat ovat paremmat kuin jos menee tilanteen valmiiksi uitettuna, Ahtola kertoo.

Ahtolan peluuttamista keskellä olisi helppo pitää valmennuksen hätäratkaisuna, mutta päätös ei ole kovin kaukaa haettu. Ahtola nimittäin pelasi juniorivuosinaan paljon keskellä, eikä tontti ole liiga-areenoillakaan ollut vieras.

–Olen usein ollut tuuraamassa loukkaantuneita senttereitä, ei se sikäli ole mikään uusi paikka. Oman totuttelunsa se kuitenkin vaatii muutaman vuoden tauon jälkeen.

–Kiekolliseen sentteripeliin on kuitenkin jo tullut itseluottamusta. Pyrin pitämään oman pään kunnossa ja hyökkäämään sitä kautta.

Sport-voitto oli TPS:n kolmas peräkkäinen. Vaasalaisten päävalmentaja Tomek Valtonen sanoi ottelun jälkeen, että TPS on yksi liigan parhaista joukkueista tällä hetkellä. Ahtola lähettää voittoputkesta terveisiä valmennuksen suuntaan.

–Käytimme maajoukkuetauon järkevästi. Treenasimme pari päivää kovaa ja pidimme sen jälkeen pitkän huilin. Emme tehneet tuplatreenejä tai mitään ylimääräistä, ei siinä ajassa kuitenkaan ihmeitä tehdä.

–Tauolta löytyi raikkaus jalkoihin. Tauon jälkeiset esitykset ovat olleet hemmetin hyviä, Ahtola suitsuttaa Ari-Pekka Selinin valmennustiimiä.