Harri Tikkasen yllätystehot kaatoivat Ilveksen

TPS osoitti tiistai-iltana kotiyleisölleen, että viikonlopun veltto esitys Lukkoa vastaan oli vain pieni työtapaturma. Palloseura ei jättänyt Ilvekselle minkäänlaista voittosaumaa, vaan sai takkuturkit näyttämään sarjasijoituksensa mukaiselta sarjan peräpään ryhmältä. Rauhalliseksi kiekotteluksi loppua kohti lipuneen koitoksen päätöslukemat kirjattiin TPS:lle 4–1.

– [Ryhdinpalautus] oli selvä suunnitelma alusta saakka. Lauantaina oli pitkästä aikaa paljon porukkaa ja tuli meille pieni mahalasku. Kun se peli vihellettiin poikki, oli päivänselvä juttu, että tiistaina tulee kiukkuinen ryhmä. Me olimme ensimmäisessä erässä aivan ylivoimaisia, ja toisen erän alkua lukuun ottamatta klaarattiin homma selvästi, TPS:n voiton pääarkkitehti Harri Tikkanen summasi.

Tikkanen oli tehomies kahdella maalillaan. Häntä voi luonnehtia vähintäänkin yllättäväksi ratakaisijaksi, sillä ennen tiistai-iltaa hän oli 44 ottelussa kerännyt vain kaksi syöttöpistettä. Samaa voi sanoa ottelun muista TPS-maalareista: Martin Berger iski kauden toisen maalinsa ja Julius Vähätalo kolmannen.

Kauden ensimmäistä osumaansa Tikkanen ehti povata jo lauantain ottelun erätaukohaastattelussa. Maalintekoon hän hiipi varkain avauserässä ja upotti vaarattoman oloisesta vastahyökkäyksestä rannelaukauksen Hannu Toivosen selän taakse. Päätöserässä viiltävä rannelaukaus leijaili siniviivalta saakka ohi maskissa olleen Ilves-vahdin.

– Unohdin tehdä sen siinä Lukko-pelissä, otin nyt takaisin. Totta kai on mukavaa onnistua. Vaikka roolia ei ole tänä vuonna maaleja sylkeä, on tässä sellaisia paikkoja ollut, että olisi jo useamman voinut tehdä. Nyt vähän kiekko pomppikin tähän osoitteeseen, helpottunut Tikkanen tuumasi.

Vaikka kokeneen peruspakin pistesaldo on selvästi laskenut aiemmista kausista, Tikkasen sesonkia ei tarvitse pitää epäonnistuneena. Nykykiekkoilun lainalaisuuksien mukaisesti muuttunut rooli joukkueessa näkyy suoraan tilastoisssa – jatkuvasti korostuvat ylivoimaminuutit ovat jääneet häneltä vähiin.

– Eniten on vaikuttanut rooli. Aikaisempina vuosina olen pelannut ylivoimaa ja tällä kaudella en ole siinä mukana. Tasakentällisin ja alivoimalla kun pelataan, väitän ettei kovin moni muukaan sellainen pakki pisteillä juhli. Mutta kaiken kaikkiaan olen mielestäni onnistunut annetussa roolissa ja auttanut joukkuetta saamaan pisteitä.

– Ei se sopeutuminen ainakaan helppoa ole ollut. Peliajasta lähtee minuutteja ylivoiman mukana pois, ja varsinkin rikkonaisissa peleissä tulee paljon penkillä istumista, jonka jälkeen on vaikeaa päästä uudestaan rytmiin. Mutta kunnialla kannan roolini, ja parhaani teen tässäkin ruudussa, Tikkanen pohti.

Omien tehojen puutteesta huolimatta Harri Tikkanen voi omankin työpanoksensa osalta olla varsin tyytyväinen joukkueen saldoihin. Viime kaudella kovan tasonnoston tehnyt TPS keräsi runkosarjassa 90 pistettä. Ilves-voitolla mustavalkoiset ohittivat tuon saldon nousten 92 pisteeseen – ja pelejä on jäljellä vielä 14.

Joukkueen kehityskäyrä on pitkällä linjalla niin johdonmukainen, että pukukopin liepeillä ja kannattajien keskuudessa uskalletaan jo odottaa onnistumisille jatkoa runkosarajan päätyttyäkin.

– Olemme pelanneet niin tasaisesti ja hyvin koko kauden, pisteet tulevat jatkumona siitä. Kohta pari vuotta ollaan aika suunnitelmallisesti tätä projektia tehty, ja voi sanoa, että eteenpäin on oikeastaan päivä päivältä menty. Hienoa, että ollaan tässä tilanteessa, mutta nälkä kasvaa syödessä. Kun saadaan runkosarja pakettiin, sitten vasta aletaan toden teolla pelata, Tikkanen totesi.