TPS entisellään, HIFK:lla taas muutoksia - "Alussa kotijoukkueen iskun paikka"

Teemu Väyrynen pelaa pirteää kevättä. Kuva: Europhoto/Jukka Rautio

TPS:n ja HIFK:n välinen puolivälieräsarja jatkuu tasatilanteesta 2–2. Kumpikin joukkue on hallinnut kotiotteluitaan selvästi ja jäänyt jälkeen vieraissa.

TPS ei ole tehnyt minkäänlaisia muutoksia hyökkäysketjuihinsa ennen keskiviikon viidettä puolivälierää HIFK:ta vastaan.

Maanantaina Helsingissä pelatussa edellisessä kohtaamisessa koostumukset muuttuivat hieman kolmannessa erässä. Timi Lahtinen siirtyi kakkosketjun laidalta kolmosketjuun Julius Vähätalon ja Jerry Ahtolan rinnalle, Teemu Väyrynen taas sai ottelun loppupuolella tilaisuuden Erik Thorellin ja Patrik Virran ketjussa.

Keskiviikon otteluun TPS lähtee kuitenkin samoilla ketjuilla, joilla maanantaina aloitti. Puolustajapareissa on tapahtunut paperilla pieniä muutoksia, mutta se ei välttämättä heijastu kentälle. TPS on runkosarjan lopulta lähtien peluuttanut kaikkia seitsemää puolustajaa, joten pakkiparit vaihtelevat joka tapauksessa otteluiden aikana. Nyt seiskapakin titteli on Per Savilahti-Naganderilla, joka siirrettiin vilttiin kesken maanantain ottelun.

Maanantaina näyttöpaikan kakkosketjussa saanut Teemu Väyrynen on nostanut kevään aikana päätään TPS:n ilmeisimpien ratkaisijoiden takaa. Pirteä ja energinen joensuulainen on saanut otteistaan kehuja TPS:n valmennukseltakin. Luotosta kertoo myös edellisen ottelun piipahdus kärkiketjuissa.

–Ketjumuutoksilla haettiin varmaan silloin sitä, että pystyisin voittamaan irtokiekkoja päädyssä ja luomaan paikkoja Thorellille ja Virralle, jotka ovat hyviä maalintekijöitä, Väyrynen luonnehtii.

–Heidän kanssaan olisi tietysti mukava pelata, ja se olisi minulle iso näyttöpaikka. Koko joukkue on kuitenkin täynnä hyviä pelaajia, joten siinä mielessä ei ole väliä, missä ketjussa pelaan, Väyrynen pyöritteli Kiekkoareenalle tiistaina, kun TPS ei ollut vielä lyönyt keskiviikon ketjujaan lukkoon.

Väyrysen vahvuudet piilevät juuri työteliäisyydessä ja energiapelaamisessa. Sarjan ensimmäisessä ottelussa nähty läpiajomaali tosin osoitti, että kiekkokin tottelee huhtikuussa 20 vuotta täyttävää hyökkääjää.

–Olen saanut alati enemmän vastuuta, mikä taas on tuonut itseluottamusta. Ja kun on itseluottamusta, peli kulkee. Yritän tuoda kentälle energiaa luistelulla, riistoilla ja kamppailuilla ja luoda maalipaikkoja muille, Väyrynen kuvailee.

Väyrynen on ponnahtanut TPS:n kokoonpanoon lähes täydestä tuntemattomuudesta. Jokipoikien kasvatti siirtyi B-juniorina Espoon Bluesiin ja sai tulikasteensa miesten sarjoissa vasta viime kaudella. Bluesissa pelattujen 20 liigaottelun merkitys oli kuitenkin lähinnä saada joukkue kituuttamaan kausi loppuun, joten lähtökohta oli aivan erilainen kuin menestysjanoisessa TPS:ssä.

–Moni ei varmasti odottanut, että saisin pelata tällä kaudella näin paljon liigaa. Itselleni se oli kuitenkin selvä tavoite alusta asti. Kausi on siis mennyt niin kuin on pitänytkin. Olen kehittynyt alivoimapelaamisessa, pelin lukemisessa ja rauhallisuudessa. Junioreiden ensimmäinen virhe liigassa on yleensä höntyillä joka paikkaan kiekon perässä, minulta se on jäänyt pois, Väyrynen arvioi.

Käynnissä olevat pelit ovat luonnollisesti Väyrysen lyhyen uran suurimpia hetkiä. Joensuulainen aikoo ottaa kaiken ilon irti.

–Upeita kokemuksia nämä ovat kun hallit ovat täynnä, minä en ole kokenut tällaista aiemmin. Ensimmäiset matsit hiukan jännittivät, mutta nyt peleihin lähtee jo samalla asenteella kuin runkosarjassa. On vain kiva mennä kentälle ja päästä näyttämään, mitä osaa, Väyrynen toteaa.

Puolivälieräsarja on näyttänyt selvästi kaksia kasvojaan tähän mennessä. Jokerikorttina on HIFK, joka on jäänyt Turussa rumasti jälkeen, mutta ryhdistäytynyt kotiotteluissaan. Jatkoon päästäkseen IFK:n on voitettava Turussa, joten keskiviikkona vierailta odotetaan ryhtiliikettä vieraissakin.

–Juuri otteluiden aluissa on kotijoukkueella se suurin iskun paikka. Yleisö ja kaikki muutkin asiat ovat kotijoukkueen tukena. Ei siinä sen kummempaa selitystä ole, Väyrynen pohtii syitä sille, miksi kotijoukkue on jyrännyt kaikkien kohtaamisten alkupuolella.

–Emme ole vieraissakaan lähteneet muuttamaan peliämme, HIFK on vain tullut alussa todella kovaa. Keskiviikkona vain jatketaan siitä mihin olemme aiemmissa kotipeleissämme jääneet. Otetaan homma haltuun ja lähdeään viemään peliä kuten osaamme, laituri lataa.

HIFK:lla jälleen muutoksia

HIFK:n kokoonpano elää jälleen. Roope Hintzin, Jarkko Malisen ja Corey Elkinsin ketjut ovat entisellään, mutta nelosketjussa maanantaina aloittanut Robert Leino on joutunut jäämään sivuun. Hänet korvaa seuran A-nuorten kapteeni Juha Jääskä.

Puolustuksesta sivuun on joutunut Ryan O’Connor. Miro Heiskanen nousee seitsemännen pakin paikalta Saku Salmelan pariksi, uutena miehenä kokoonpanossa on Daniel Grillfors. Ruotsalaispuolustaja pelaa kauden ensimmäisen play-off-ottelunsa. Poissaolon jälkeen miehen todellinen pelikunto on mysteeri.

Hyökkääjä Mikael Johansson on sivussa toista ottelua peräkkäin, mutta maanantain kotiotteluun kuntoutuneet Jarkko Malinen ja Juuso Puustinen ovat edelleen mukana.

TPS:

Jasper Lindsten–Eric Perrin–Tomi Kallio; Henrik Tallinder–Elmeri Eronen
Erik Thorell–Patrik Virta–Timi Lahtinen; Ilkka Heikkinen–Miro Keskitalo
Julius Vähätalo–Jerry Ahtola–Teemu Väyrynen; Martin Berger–Harri Tikkanen
Topi Taavitsainen–Jonne Virtanen–Otto Nieminen; Per Savilahti-Nagander (seitsemäs puolustaja)

Aloittava maalivahti: Oskari Setänen (varalla Aleksandar Georgijev)

HIFK:

Juuso Puustinen–Roope Hintz–Joonas Rask; Teemu Eronen–Matt Generous
Lennart Petrell–Jarkko Malinen–Juhamatti Aaltonen; Joe Finley–Oliwer Kaski
Arttu Luttinen–Corey Elkins–Mika Partanen; Saku Salmela–Miro Heiskanen
Micke-Max Åsten–Juha Jääskä–Kai Kantola; Daniel Grillfors (seitsemäs puolustaja)

Aloittava maalivahti: Kevin Lankinen (varalla Jere Myllyniemi)