TPS ei jättänyt Ässille kuin murusia – "Homma on helpon oloista"

– Meiltä jäi kyllä kuti piippuun, Ässien päävalmentaja Jyrki Aho summasi ryhmänsä suorituksen osuvasti tiistai-iltana Turussa.

Patapaitojen näennäinen valjuus ei välttämättä johtunut marraskuun pimeydestä eikä Kasitietä verhonneesta latistavan länsisuomalaisesta vesisateesta, vaan Ässien isännöineen TPS:n peli-ilmeestä. Varmaotteisen tyly Palloseura ei juuri jättänyt saumoja vierasjoukkueelle, vaan runnoi rutiinilla 3–1 -numeroita selvemmän voiton.

Ässät taisteli ja luisteli tuttuun tyyliinsä, mutta jäi silti pelillisesti parikin luistimenpotkua turkulaisia jälkeen.

– Pelattiin ennen kaikkea joukkueena hyvin. Se tietysti helpotti, koska Ässät on työteliäs joukkue, joka ei anna periksi missään vaiheessa. Pelin loppukin sen osoitti, yrittivät alivoimalla tulla takaa.

Kotijoukkue iski maalin joka erään ja kurvaili näennäisen rauhallisessa ottelussa turvalliseen johtoon ennen kuin Ässät sai loppuminuuttien alivoimamaalin jälkeen pienen painostusjakson. Hetken nukahdus jäi kosmeettiseksi tahraksi, jota ilman TPS:n ilta olisi ollut täydellisen vakuuttava: ennen kavennusosumaa Ässät sai 55 minuutissa aikaiseksi 12 laukausta kohti TPS-maalia – näistä vain pari oli kunnon maalintekosektorilta.

Puolustajan tonttinsa moitteetta hoitanut Keskitalo summasi joukkueensa onnistumisen parilla lauseella.

– Puolustettiin hyvin keskustaa, he eivät juuri mitään paikkoja saaneet. Mutta sekin oli tiedostettu, että Ässät ampuu aika lailla joka paikasta, heitä vastaan pitää blokata kuteja ja hoitaa irtokiekot tarkasti maalin edessä. 

Nousukohteista syyssesonkia pelaavaan TPS:n onnistumisia on toisaalta turhaa leimata pelkäksi taistelevaksi puolustamiseksi, vaikka se usein onkin nopeimmin esiin nouseva mielikuva turkulaisryhmän otteista. TPS puolustaa tällä hetkellä parhaiten omalla kiekollisella pelillään, joukkue ei luovu herkästi kiekosta ja pystyy viemään useimpia pelejä tavalla tai toisella.

Se näkyyy sarjataulukossa, vaikka peli ei erityisesti säkenöi. Loistokkuuden sijaan TPS:n pelaamista tekee mieli luonnehtia vaivattomaksi ja tasapainoiseksi. 

– Tosiaan tuntuu siltä, että homma on parhaimmillaan helpon oloista. Se on ehkä eniten sitä, että ollaan joka ilta valmiita pelaamaan ja laittamaan kaikki likoon. Meillä on sen verran lahjakas joukkue, että peli kulkee, kun tehdään töitä. Ja se auttaa, kun pyritään pitämään kiekkoa paljon, se on paras tapa pelata. Silloin peli etenee helpommin meidän sääntöjen mukaan, Keskitalo pohtii.

Tiistain voiton voi nähdä myös henkisesti arvokkaana onnistumisena. TPS pelasi vahvasti kotijäällään myös lauantaina Tapparaa vastaan, mutta kovaa työntekoa ei palkittu, vaan hallitseva mestari vei pisteet. TPS-luotsi Ari-Pekka Selin kiitteli tiistain päätteeksi sitä, että joukkue oli henkisesti onnistunut nollaamaan takaiskun nopeasti ja oli hyvässä terässä nopeasti.

– Se on hyvä merkki, että häviön jälkeen päästään heti seuraavassa pelissä takaisin voittojen tielle. Ei tarvinnut jäädä sitä miettimään, Keskitalo tiivistää.