"Törkeen makeeta" - Ilves murskasi Ässät ja siirsi ratkaisun Poriin

Eemeli Suomi aloitti Ilveksen maalijuhlat Hakametsässä. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto
Eemeli Suomi aloitti Ilveksen maalijuhlat Hakametsässä. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto

Tampereen Ilves otti ensimmäisen pudotuspelivoittonsa kuuteen vuoteen, kun se kaatoi Hakametsässä Ässät selvästi lukemin 6-1. Porilaiset olivat voittaneet ottelusarjan ensimmäisen pelin keskiviikkona, joten tupsukorvat lähtivät otteluun selkä seinää vasten.

Ilves löi vierailijoille jauhot suuhun heti ensimmäisessä erässä lyöden taululle lukemat 3-0 Eemeli Suomen, Marcus Fageruddin ja Markku Flinckin maaleilla.

Maalittoman toisen erän jälkeen ottelu ratkesi lopullisesti kolmannessa erässä Ässien otettua kolmen sekunnin välein ensin kahden ja sitten 2+2 minuutin rangaistukset. Ilves iski seuranneen ylivoimaputken aikana peräti kolmeen otteeseen.

Ensin Ville Meskanen kahden miehen ylivoimalla, sitten sama mies uudelleen vain 32 sekunnin jälkeen. Michael Keränen kaunisteli lukemat reilua minuuttia jo 6-0:aan. Ässäkapteeni Matti Kuparisen kavennus ottelun lopulla oli laiha lohtu porilaisille.

Rautiaiselle kolme tikkiä - Ilvekselle kolme maalia

Tunnelmat tamperelaisleirillä eivät olleet murskavoiton jälkeenkään silti riehakkaat.

- Yksi kiinnitys meille. Lauantaita odotellessa, ei oikeastaan sen ihmeempiä fiiliksiä. Voitettiin nyt, ja lauantaina pitäisi vielä voittaa, Teemu Rautiainen summasi tunnelmia ottelun jälkeen.

Rautiaisen saldoksi ottelusta jäi yksi kakkossyöttö, mutta hän oli silti isossa roolissa saatuaan mailan kasvoihin tilanteessa, josta Jere Seppälälle tuomittiin 2+2-minuuttinen rangaistus. Mies asteli median tentattavaksi kolme tikkiä kasvoissaan, mutta isompaa vammaa ei tullut.

- Maila tuli siinä vähän naamaan, ei sen isompaa. Onneksi meillä on tuo ompelukone tuolla kopissa, niin aika nopeasti saatiin kuntoon.

Pudotuspeleille tyypilliseen tapaan ottelu oli fyysinen ja taklauksia viljeltiin runsaasti puolin ja toisin. Samaa lienee odotettavissa Ilvekselle lauantaina Porissa sarjan päätösottelussakin.

- Hienoja pelejä nämä on. Tasaisia vääntöjä, ja joutuu kamppailemaan paljon. Ei lauantainakaan varmasti helpolla pääse, Rautiainen pohti.

Katsomosta fiilistä

Rautiaisen tavoin yhden syöttöpisteen ottelusta tililleen kirjauttanut hyökkääjä Otto Koivula oli pelin lopputuloksen hyvin paljon samoilla linjoilla kollegansa kanssa.

- Saimme ottelusarjan tasoihin, se on pääasia. Ei sillä oikeastaan ole väliä kuinka paljon voittaa, kunhan voittaa. Hyvä että nyt saatiin se voitto.

Ilveksen paluu pudotuspelijoukkueena Hakametsään keräsi lehtereille 6300 katsojaa, jotka pitivät tunnelmaa yllä hallissa hyvin läpi ottelun.

- Oli hienoa, kun kaikki nousivat lopussa seisomaan ja huusivat Ilvestä. Siitä tulee hieno fiilis. Vielä kun hyvät biisit lähtevät soimaan, niin on hienoa olla sekä kentällä että vaihtoaitiossa. Kyllä sitä jaksaa aina kuunnella. Toivottavasti saadaan kuunnella lisää vielä. Pitää hoitaa lauantaina, niin sitten jatkuu.

Ilveksen edellinen pudotuspelivoitto on peräti kuuden vuoden takaa, kun Ilves pudotti Hakametsässä vierailleen HPK:n pois ensimmäisellä kierroksella 2011. Koivula oli tuon ottelun aikaan 12-vuotias - ja Ilves-fani.

- Ilves taisi silloin tiputtaa Kerhon sääleissä? Olin kyllä hallissa katsomassa. Kovin isoja muistikuvia ei ole, mutta sen muistan että kyllä Ilves sen pelin voitti, nyt 18-vuotias laituri muisteli.

Katsomosta jäälle edennyt kiekkoura vei nyt uran ensimmäisiin aikuisten pudotuspeliotteluihin. Isokokoisena (193 cm) pelaajana Koivula pystyy fyysiseen peliin, jota pudotuspeleissä nähdään normaalia enemmän.

- Kyllä nämä ovat kovempia ja fyysisempiä pelejä. Kivahan näitä on pelata, tätä varten on koko runkosarja väännetty.

- Tämä on tietysti lyhyt sarja, niin pitää olla joka vaihdossa hereillä. Ei saa nukahtaa yhtään. Sen tietää, että jos pienikin virhe tulee, niin se voi ratkaista koko ottelusarjan.

Ottelusarja huipentuu lauantaina Porissa sarjan kolmannessa osaottelussa. Kolme peliä neljään päivään on kova tahti, ja välipäivä tulee tarpeeseen.

- Hyvä että nyt saa yhden päivän tässä huilata ja ladata akkuja. Kova rypistys, kun pelataan back-to-back tällaisia pleijaripelejä. Molemmilla joukkueilla on varmasti kova stressitila ja paineet, että pitää onnistua. Nyt on hyvä ottaa päivä huilia ja valmistautua, että on lauantaina valmis.

"Törkeen makeeta"

Ilveksen päävalmentaja Karri Kivi ei pelaajiensa tapaan suostunut tuulettamaan voittoa ottelun jälkeen. Hän korosti sarjan olevan vielä kesken.

- Näissä playoff-peleissä ilot ja surut ovat pienempiä kuin runkosarjapeleissä. Silloin kun asiat ovat kesken, ne ovat kesken. Kyllä tässä ajatus on heti siirretty jo lauantaihin, Ilves-luotsi totesi.

Myös Kivi antoi kiitosta halliin tiensä löytäneille kotijoukkueen faneille. Ilves keräsi yli kuusituhatpäisen yleisön nyt jo neljättä kertaa peräjälkeen.

- Se on törkeen makeeta. Se on ollut jo viime huhtikuussa haave. Olen tiennyt, että sitä ei tapahdu, jos jengi ei pelaa hyvin. Siihen ei ole oikotietä.

Porissa yli 20 minuuttia Ilveksen takalinjoilla luutinut puolustaja Arto Laatikainen oli tänään seitsemäntenä puolustajana eikä käynyt pelaamassa yhtään vaihtoa. Tarkempia tietoja miehen kunnosta ei Kiveltä lipsunut, mutta kokenutta puolustajaa runkosarjan lopulla sivussa pitänyt loukkaantuminen ei liene vielä hellittänyt otettaan.

- Sanotaan sen verran, että ei ole pelillinen syy. Sellaista valmentajaa ei olekaan, joka laittaisi ykköskentän vasemman pakin nollalle minuutille.

Mitä Ässien organisaation entisenä pataluotsina hyvin tunteva Kivi odottaa olevan vastassa lauantaina?

- Eiköhän Ässätkin laita kaiken peliin. Siinä pelissä on panosta. Kivien potkiskelu maanantaina tai salintäyteiset lätkäkatsomo, siinä on ihan kiva panos. Itse ajattelin ainakin olla paikalla.