Top 10 -listaus: Nämä pelaajat ratkovat liigan vuoden tulokas -palkinnon

Petrus Palmun kautta varjostaa harjoituskaudella tapahtunut loukkaantuminen, mutta miehen pitäisi olla kunnossa perjantain liiga-avauksessa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Alkavan liigakauden vuoden tulokas -tittelistä tullaan näkemään huima taisto, kun liigajäillä viilettää useampia nuoria lahjakkuuksia, joilla on saman tien mahdollisuus nousta joukkueissaan isoon rooliin. Jarma Wasama -tulokaspalkinto myönnetään pelaajalle, joka on osoittanut kauden aikana eniten kykyä nousta kansainvälisen tason pelaajaksi, joten palkinto ei mene automaattisesti tulokkaiden pistepörssin voittajalle.

Viime kaudella tulokaspalkinto meni Ilveksen 19-vuotiaalle Otto Koivulalle, joka peittosi tulokkaiden pistepörssin maalieron turvin voittaneen 21-vuotiaan Teemu Turusen. Jarmo Wasama -palkinnon voi voittaa suomalaispelaaja. joka on alle 25-vuotias ja pelannut enintään 20 liigaottelua. Jos pelaajalla on allaan liikaa ammattilaisotteluita ulkomailta, ei häntä lasketa liigassa tulokkaaksi. Tämän vuoksi muun muassa HPK:n Kristian Vesalainen ja SaiPan Ahti Oksanen eivät voi voittaa Jarmo Wasama -palkintoa.

Kiekkoareenan top 10 -tulokaslista:

1. Petrus Palmu, TPS

20-vuotias Petrus Palmu on viettänyt viimeiset kolme kautta maailman parhaaksi juniorisarjaksi tituleeratussa OHL:ssä. Palmu on saanut Kanadassa 171-senttiseen kroppaansa runsaasti jämäkkyyttä, ja hän on jo valmis tekemään tuhojaan myös miesten sarjoissa. Viime kaudella Palmu iski OHL:ssä 62 runkosarjaottelussa huikeat 98 tehopistettä ja ansaitsi viimeinkin NHL-varauksen, kun Vancouver Canucks huusi nuorukaisen nimen varaustilaisuuden seitsemännellä kierroksella. Palmu on monipuolinen hyökkääjä, jonka kiekonkäsittelytaito ja pelinluku ovat parasta A-luokkaa.

2. Joni Ikonen, KalPa

Montreal Canadiensin toisen kierroksen varaus viime kesäkuulta palasi täksi vuodeksi Ruotsista Suomeen. Viime kaudella Ikonen ihastutti Frölundan junioreissa sekä Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa. Sami Kapasen johtamaan KalPaan siirtynyt Ikonen on nopea ja huipputaitava keskushyökkääjä, joka saa tällä kaudella ison ruudun Kuopiosta. Hänellä on saman tien ainekset iskeä yli 30 tehopisteen liigakausi, vaikka ikää on mittarissa vasta 18 vuotta. Ikonen ei ole vielä elokuun otteluissa yltynyt tehoilemaan, ja hänelle tapahtuu edelleen paljon juniorimaisia virheitä, mutta nuoret pelaajat ottavat isojakin hyppyjä lyhyessä ajassa, joten KalPa-taiturilta voidaan odottaa paljon.

3. Jesperi Kotkaniemi, Ässät

17-vuotias ässälupaus on varauskelpoinen NHL:ään vasta ensi kesänä, mutta nuori ikä ei miestä hidasta. Kotkaniemi saattaa olla lahjakkain suomalaissentteri sitten Alexander Barkovin, ja nuorukainen onkin saanut harjoituskaudella tilaisuuden näyttää osaamistaan patapaidassa. Kotkaniemi on isokoinen hyökkääjä, joka lukee peliä täydellisesti, mikä tekee hänestä erinomaisen pelinrakentajan. Kotkaniemellä on myös tulinen laukaus, ja vielä kun hän on fyysisesti ikäisekseen valtavassa kunnossa, voi hänestä nousta jo alkavalla kaudella Ässien kärkikenttien pelaaja.

Jesperi Kotkaniemellä on erinomainen mahdollisuus tulla varatuksi ensi kesän NHL Draftissa ensimmäisellä kierroksella. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

4. Frank Gymer, KalPa

Harjoituskauden perusteella 21-vuotias KalPa-hyökkääjä Gymer tulee ottamaan ison roolin Savossa. Viime kaudella Jokerien KHL-joukkueessa 16 ottelussa pelannut taitohyökkääjä latoi kahdeksassa harjoitusottelussa tehot 3+3 ja neljässä CHL-ottelussa tehot 2+2. Gymer on nopea ja viisas hyökkääjä, joka sopii kuopiolaisten ryhmään kuin nenä päähän, eikä olisi jättimäinen yllätys, mikäli helsinkiläislähtöinen pelimies olisi KalPan pistepörssin kärkisijoilla kauden päätyttyä.

5. Rasmus Kupari, Kärpät

Kupari on Kotkaniemen ohella Suomen suurimpia lupauksia ensi kesän NHL Draftiin. 17-vuotias sentteri otti viime kaudella jättimäisen kehitysloikan, ja sama tahti näyttäisi jatkuneen kesälläkin. Kupari saattaa aloittaa kautensa junioreissa, mutta hänellä on kaikki mahdollisuudet tehdä "teuvoteräväismäinen" temppu kesken kauden ja nousta nimekkään joukkueen kärkipelaajiin. Kuparilla on fysiikka ja luistelu kunnossa, ja kun nuorella lahjakkuudella on maaginen taito käsitellä kiekkoa, ei olisi suuri ihme, jos kärppätalentti ottaisi jo tällä kaudella roolia liigatasolla.

Kupari on Kotkaniemen ohella Suomen suurimpia lupauksia ensi kesän NHL Draftiin

6. Teemu Lepaus, Ilves

Savonlinnassa "Talvisalon taikuriksi" ristitty laitahyökkääjä iski viime kaudella Mestiksessä SaPKon paidassa 48 ottelussa 62 tehopistettä ja voitti koko sarjan pistepörssin. Lepaus voitti vielä pudotuspelienkin pistepörssin ja johdatti savonlinnalaiset Mestis-mestaruuteen, joten liigasta löytyi ottajia jonoksi asti. Mies päätyi takaisin kasvattiseuraansa, jossa hänelle on tarjottu suurta roolia. Lepauksella on vielä puutteita luistelussa ja fysiikassa, mutta hänen hyökkäyspään taitonsa ovat kiistattomat. Lepaus, 24, on etenkin ylivoimalla iso ase tupsukorville, ja sen myötä mieheltä voi odottaa jo mukavaa pistesaldoa tulokaskaudella.

7. Casimir Jürgens, Pelicans

Listan ensimmäinen puolustaja on HIFK-kasvatti Jürgens, joka siirtyi SaPKo-paidasta täksi kaudeksi Pelicansiin. 22-vuotias Jürgens on näyttänyt harjoituskaudella vahvoja otteita, ja hän saanee saman tien ison roolin Lahdessa. Viime kaudella nuori puolustaja takoi Mestiksessä 49 ottelussa 38 tehopistettä ja voitti koko sarjan puolustajien pistepörssin. Mestiksen valovoimaisin puolustaja on kelpo ase hyökkäyspäässä, mutta hän pelaa aina kypsästi kentän jokaisella alueella, mikä tekee hänestä erinomaisen yleispuolustajan. Kaiken osuessa kohdalleen Jürgens takoo jo tällä kaudella upean pistemäärän liigassa.

8. Jonatan Tanus, SaiPa

Tanus on listan kolmas pelaaja, joka juhli viime kaudella Mestis-mestaruutta Savonlinnassa. Lepauksen ketjukaveri SaPKo-paidasta on nopea hyökkääjä ja lahjakas maalintekijä. Viime kaudella hän iski Mestis-historian kovimman maalilukeman, kun Tappara-kasvatti latoi 49 ottelussa 40 maalia. Tanuksella on puutteita sijoittumisessa ja pelinlukutaidossa, mutta vahva liike ja nopeaa lähtevä laukaus tekevät taatusti tulosta myös pääsarjatasolla. Tanus on siitä mielenkiintoinen pelaaja, että häntä pidettiin aikoinaan kovempana lupauksena kuin hänen juniorivuosien ketjukaveriaan, Alexander Barkovia.

Jonatan Tanus pelasi jo 15-vuotiaana A-nuorten SM-liigassa, mutta miehen urapolku ei ole mennyt täysin odotusten mukaan. Nyt Tanuksella on upea mahdollisuus tehdä läpimurtonsa liigatasolla. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

9. Harri Kainulainen, HPK

190-senttinen oikea käsi alhaalla pelaava hyökkääjä, jolla on erinomainen laukaus. Ikää on mittarissa 21 vuotta, joten Kerholla on kieltämättä käsissään mielenkiintoinen lupaus. Kainulaiselta puuttuu vielä vauhtia ja kovuutta, mutta hänen maalintekotaidoillaan tehdään tuhoa jo nyt, jos vain rooli pysyy isona kauden läpi. HPK-hyökkääjälle on hyvin tärkeää saada onnistumisia alkukaudesta lähtien, jotta itseluottamus pysyy tapissa, ja sen mukana esitykset pysyvät hyvinä. Ainakin harjoituskauden perusteella Kainulaista kannattaa pitää erityisseurannassa.

10. Elias Ulander, HIFK

Ulander oli lähtökohtaisesti HIFK:n puolustajahierarkian pohjasakkaa, mutta harjoitusotteluiden perusteella voidaan jo todeta, että Ulanderilla on kaikki saumat tehdä niin sanotut "miroheiskaset" ja napata iso rooli helsinkiläisten alakerrasta. HIFK:n pakistossa on lukuisia kysymysmerkkejä, joten parin viime kauden ajan A-nuorten SM-liigan johtopuolustajiin kuulunut Ulander voi hyvinkin tehdä läpimurtonsa liigatasolla jo tällä kaudella. Ulander liikkuu hyvin ja pelaa aina maltilla, mitä ei voi sanoa monestakaan HIFK-puolustajasta. Näiden ominaisuuksien vuoksi Ulanderilla on erinomainen mahdollisuus nousta hierarkiassa ja sitä kautta kasvattaa peliaikaansa, mikä taas voi kasvattaa nuorukaisen pistelukemaa.

Kunniamaininnat:

  • Joona Koppanen, Ilves
  • Joona Ikonen, Ilves
  • Tarmo Reunanen, TPS
  • Juha Jääskä, HIFK
  • Niklas Nevalainen, Sport