Top 10 -listaus: Liigan kovimmat siirrot

Ilari Filppula on koko liigan ykkössuosikkeja pistepörssin voittajaksi. Kuvat: Jukka Rautio/Europhoto

Liiga on vetänyt tänäkin vuonna kovan luokan nimiä ulkomailta, ja moni Suomessa jo loistanut pelaaja on päättänyt jatkaa uraansa liigajäillä. Kiekkoareena listaa kesän ennakkoon kovimmat hankinnat, ja ainakin yksi johtopäätös on helppo tehdä: Tappara on jälleen onnistunut pelaajahankinnoissaan.

Pelaajasiirtojen top 10 -lista:

1. Ilari Filppula, TPS

TPS teki kovan kaappauksen Ruotsista, kun Filppula päätti palata neljän vuoden ulkomaan reissun jälkeen takaisin Suomeen. Viime kaudella Filppula takoi Ruotsissa 48 ottelussa 33 tehopistettä, ja hän on lähtökohtaisesti piste per peli -tahdin pelaaja kotimaiseen liigaan. Virtuoosimainen sentteri, joka saattaa olla koko sarjan paras ylivoimapelaaja. Viimeksi kun EVU:n kasvatti pelasi Turussa, päättyi kausi Suomen mestaruuteen ja NHL-sopimuksen saamiseen.

2. Mikko Mäenpää, JYP

Parikin kertaa Suomea MM-jäillä edustanut puolustaja Mäenpää on ollut kaksi viime kautta Sveitsin pääsarjan parhaimpia puolustajia. Taiturimainen viivapelote on iskenyt parhaalla liigakaudellaan 47 tehopistettä, ja häneltä löytyy kovia näyttöjä Suomi-Sveitsi-akselin lisäksi KHL-jäiltä, jossa hänen paras runkosarjansa on tuottanut peräti 37 tehopistettä. Mäenpää, 34, on ennakkoon sarjan paras puolustaja hyökkäyssuuntaan, eikä mikään viittaa siihen, että miehellä alkaisi vielä ikä painaa.

3. Jarkko Immonen, JYP

Mäenpään lisäksi JYP teki toisenkin kovan hankinnan Sveitsin-jäiltä, kun maailmanmestari Immonen päätti palata kotiin. Keskushyökkääjä lähti 2009 mestaruuskevään jälkeen kuudeksi vuodeksi KHL:ään, jossa hän pelasi tasaisen varmasti kaudesta toiseen. Kaksi viime kautta ovat sujuneet Sveitsissä, ja viime kaudella hän jäi pistelukemassa pienoiseen pettymykseen, kun 49 ottelussa syntyi 26 tehopistettä. Immosen arvoa ei kuitenkaan katsota pelkästään pisteissä, ja on selvää, että hän on vielä 35-vuotiaana liigatasolla yksi sarjan parhaimmista pelaajista.

4. Mikko Lehtonen, Tappara

23-vuotias puolustaja siirtyi kahden KooKoo-vuoden jälkeen hallitsevan Suomen mestarin nuttuun. Viime keväänä sensaatiomaisesti Suomen MM-joukkueeseen noussut Lehtonen loistaa kentän jokaisella alueella, ja hänelle on kirvesrinnoissa tarjolla valtava rooli. Lehtosella on kyky toimittaa kiekkoa siniseltä maalille, ja Tapparan kaltaisessa joukkueessa se tietää rutkasti tehopisteitä, kun irtokiekkoja imuroidaan kovalla prosentilla sisään. TPS-kasvatti saattaa olla jo tällä kaudella liigan paras puolustaja, kun katsotaan kokonaisvaltaista pelaamista.

Mikko Lehtonen on vakuuttanut harjoituskaudella Tapparan nutussa. Alkava kausi jäänee vähään aikaan viimeiseksi, kun Kiekko-67:n kasvatti nähdään Suomen jäillä.

5. Tomas Zaborsky, Tappara

Vikkelä ja maaliahne laitahyökkääjä Zaborsky on aina onnistunut mainiosti pelatessaan liigassa, ja olisi suuri ihme, jos ei onnistuisi nytkin. Viime kaudella Ruotsissa loukkaantumisista kärsinyt Zaborsky saa Tapparasta ison roolin, ja hän on heittämällä yksi suurimpia suosikkeja pistepörssin voittajaksi. Slovakkitaituri saa liikkeensä ja pelinlukutaitonsa ansiosta paljon paikkoja, joten nappikausi on lähes taattu, jos mies vain pysyy kasassa.

6. Miika Koivisto, Kärpät

Koiviston murtautumista liigan puolustajaeliittiin odotettiin pitkään, kunnes viime kaudella se tapahtui: Koivisto oli puolustajien pistepörssin toinen iskiessään Jukurien paidassa hulppean 37 tehopisteen kauden. Hyvin liikkuva puolustaja nousi myös Lauri Marjamäen Leijoniin, joten vaasalaislähtöisen pelimiehen kausi meni nappiin. Olikin hieman yllättävää, että Koivisto jatkoi Suomessa, sillä ulkomaillakin olisi varmasti ollut ottajia. Nyt mies on uudenlaisen haasteen edessä, sillä Kärpissä kärkipuolustajan paikalle on selvästi enemmän tunkua kuin Mikkelissä, joten viime kauden kaltaisen tempun toistaminen ei ole kirkossa kuulutettu.

7. Janne Keränen, Lukko

Pekka Virta toi luottoaseensa mukanaan Raumalle, jossa Keränen on aiemmin viettänyt viisi kautta. Viime kaudella Keränen pelasi KalPa-paidassa uransa parhaan sesongin iskien runkosarjassa 24 maalia ja 42 tehopistettä. Vikkelä laitahyökkääjä tekee rajusti töitä molemmissa päissä ja iskee kaudesta toiseen kovia maalilukemia. Kolmen viimeisen kauden aikana Keränen on tehnyt vähintään 18 maalia runkosarjassa. Huomioitavaa on kuitenkin se, että 30-vuotiaan paras kausi Lukossa on tuottanut vain 13 maalia, joten löytyykö huippuvire Länsi-Suomessa?

8. Erik Thorell, HIFK

Thorell tuli vuosi sitten Ruotsin toiseksi korkeimmalta sarjatasolta liigaan TPS:n paitaan ja iski heti kättelyssä 24 maalin kauden. Ja kun otetaan huomioon, että kyseessä on 25-vuotias hyökkääjä, niin kehitysvaraa varmasti vielä löytyy. Mutta Thorellin HIFK-siirrossa piilee myös uhkakuvia, sillä viime kauden Palloseurassa tarjoilu oli parempaa kuin tämän kauden HIFK:ssa. Ruotsalaistaituri tarvitsee vierelleen laadukkaat kenttäkaverit, jotta tulosta syntyisi samaan tahtiin kuin Turussa. Lähtökohtaisesti Thorell kuuluu kuitenkin siirtolistalla korkealle, sillä viime kauden näytöt yhdistettynä hänen potentiaaliinsa, tekevät hänestä kovan luokan kaappauksen.

Erik Thorellin harteilla lepää paljon, mutta kuinka ruotsalaishyökkääjä suoriutuu, kun vierellä ei ole yhtä laadukkaita tarjoilijoita kuin TPS:ssä? Lisäksi Thorell sai lähteä viime kauteen lähes paineettomassa tilassa, mutta nyt mieheltä odotetaan suurtekoja, joten laiturin paineensietokykyä testataan toden teolla.

9. Jarno Kärki, Tappara

22-vuotias hyökkääjä Jarno Kärki on pelannut kolme täyttä liigakautta ja rikkonut jokaisena kautena kymmenen maalin rajan. Paras sesonki on tuonut 194-senttiselle Kärjelle 17 maalia ja 36 tehopistettä. Nyt mies päätti lakaista Porin pölyt jaloistaan ja siirtyä Tapparaan, jossa nuoret pelaajat useimmiten ottavat isoja kehitysaskeleita urallaan. Kärki oli jo valmiiksi kovan tason liigapelaaja, mutta Tampereella hänestä saatetaan leipoa sarjan parhaimpia hyökkääjiä. Ässäkasvatti liikkuu hyvin kokoisekseen, suojaa kiekkoa mallikkaasti, tekee peliä hyvin ja laukoo vihaisesti, joten pelilliset ominaisuudet ovat kunnossa. Jos ja kun Tapparassa mies saa hieman urheilullisuutta tekemiseensä, kutsuvat häntä nopeasti ulkomaan jäät.

10. Julius Junttila, Kärpät

Tuulennopea Junttila jätti kotikaupunkinsa Oulun ensimmäistä kertaa viime kesänä, kun hän siirtyi Ruotsiin Luulajan paitaan. SHL-reissu ei sujunut suunnitelmien mukaan, joten uutta vauhtia on hyvä hakea tutusta ympäristöstä. Junttila on kärppäpaidassa pomminvarma onnistuja, mutta onko hänestä jo nousemaan pistepörssin kärkisijoille? Junttilalla on nopeutta, taitoa ja pelisilmää, joten mikään ei estä hyökkääjää olemasta sarjan parhaita laitureita.

Kunniamaininnat:

  • Matti Järvinen, Tappara
  • Niko Mikkola, Tappara
  • Juhani Tyrväinen, HIFK
  • Juha-Pekka Haataja, HIFK
  • Juuso Puustinen, JYP