Tilastot elävät vielä pelin jälkeenkin

Aleksi Saarelalla on toistaiseksi yksi syöttöpiste lauantain pelistä. Maanantaina saldo lienee kaksi. Kuva: Esa Urhonen

Lukon ja Ilveksen välisen ottelun viimeinen minuutti käynnistyy.

Hyökkäysalueella vasemman pakin paikalla oleva Aleksi Saarela kääntää keskelle, ja Rony Ahonen ampuu suoraan syötöstä kiekon verkkoon.

Osumalla ei ole enää mitään merkitystä, eikä pitkistä hiuksistaan luopunut Ahonen innostu isommin tuulettamaan.

Ensimmäisenä häntä onnittelemaan liukuu pakkipari Jesse Virtanen.

Kenttäkuulutus toteaa maalin pistemiehet. Maalintekijä on Ahonen, syöttöpisteet menevät Saarelan lisäksi Ville Vahalahdelle.

Kuluu tovi. Liigan verkkosivujen tulospalvelussa ei enää näy Saarelaa. Syöttöpiste on siirtynyt Virtaselle, vaikka kukaan tuomareista ei ole käynyt toimitsija-aition edessä sitä pyytämässä.

Päätöksen on tehnyt pelin otteluvalvoja.

– Kysyin otteluvalvojalta, menivätkö syöttäjät oikein. Hän sanoi katsovansa tilanteen ja soittavansa takaisin, toimitsijaesimiehenä pelissä toiminut Marjo Kuro selventää.

Aikansa tallenteita pyöriteltyään otteluvalvoja ilmoitti, että piste kuuluu Virtaselle.

Vastaava asetelma koettiin Äijänsuolla pari viikkoa sitten, kun Kärpät vieraili Raumalla. Tuolloin Mika Pyörälä oli tehokkaana ja naputteli pelin aikana tehot 1+5.

Pelinjälkeishaastatteluihin saapuessaan hän kuitenkin jo tiesi, että yksi piste siirtyy pois. Kyseessä oli tuolloinkin aivan pelin lopussa syntynyt osuma.

On tuttua, että joukkueet käyvät kesken pelin korjaamassa tilastoja. Pelaaja, yleensä joukkueen kapteeni, käy ilmoittamassa päätuomarille virheellisestä tilastomerkinnästä.

Tuomari käy kertomassa muutoksesta toimitsijapöydälle, ja tilastot korjataan.

– Me emme tee mitään päätöksiä. Me voimme vain esittää muutoksia. Me teemme vain, mitä käsketään, Kuro painottaa.

Nykyään tilastot voivat muuttua ilman tuomariakin. Toimitsijapöydän varustukseen kuuluu nykyään Ruutu-palvelu, jonka avulla epäselviä syöttöjä ja maaleja voi yrittää selvittää.

Lisäksi otteluvalvoja voi puuttua peliin ja määrätä vaihtamaan syöttäjää. Hänellä on käytössään useampia kameravaihtoehtoja.

Lauantain pelissä Lukon pelaajien sekaantuminen on ymmärrettävää, koska Saarela antoi syötön Virtasen pelipaikalta, ja Ruutu-palvelun kuva rajautui maalin jälkeen kuvaamaan Ahosta. Seuraavaksi kuvaan liukui Virtanen.

– Me voimme tehdä muutoksia niin kauan, kunnes tuomari on allekirjoittanut pöytäkirjan, Kuro kertoo.

Tuomarin nimikirjoitus ei kuitenkaan ole viimeinen sana. Tilastoja voidaan muuttaa vielä pelin jälkeenkin.

– Joukkueella on oikeus seuraavaan päivään mennessä pyytää korjaamista. Valitukset tulevat meille tulospalveluun, Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä kommentoi.

Hänen mukaansa kaikki maalintekijät ja syöttäjät tosin käydään nykyään jälkikäteen läpi ilman valituksiakin. Pisteitä ei kuitenkaan oteta pois, vaikka nähtäisiin, ettei johonkin tilanteeseen kuuluisi kahta syöttäjää.

– Näin toimitaan nyt periaatteessa kolmatta kautta. Tämä tuli mahdolliseksi siinä vaiheessa, kun saimme nämä uudet videolaitteistot, joihin sisältyvät tuomareiden mikrofonit, Järvelä paljastaa.

Asia on pelaajille tärkeä. Tehopisteet ovat näkyvä mittari pelaajia vertailtaessa, joten ne vaikuttavat sopimusneuvotteluihin.

Sopimuksiin kirjataan usein myös bonuksia tehdyistä maaleista tai annetuista syötöistä. Lisäksi esimerkiksi Liigan yhteistyökumppanit Nelonen, Veikkaus ja Liigapörssi käyttävät virallisia tilastoja omassa liiketoiminnassaan.

– Sen takia niiden pitää mennä oikein, Järvelä painottaa.

Yksi äänekkäästi asian puolesta puhuneista on Suomen Jääkiekkoilijat ry:n varapuheenjohtaja, nykyään KHL:n Amur Habarovskissa pelaava Teemu Ramstedt.

– Hän on tuonut asiaa esiin, ja pelaajayhdistyksellä tämä on ollut monta vuotta agendalla, Järvelä myöntää.

– Vasta nyt meillä on ollut tekniikka sillä tasolla, että se on ollut mahdollista. Jos tulee pyyntö, meidän pitää olla satavarma, että korjauksemme on oikein.

Menneet vuodet ovat täynnä tarinoita, miten tietyt pelaajat ovat puhuneet itselleen syöttöpisteitä. Nykyään sen ei pitäisi enää olla mahdollista.

Todennäköisesti Saarelakin pisteensä vielä saa. Lukko on korjauspyynnön tehnyt, sillä joukkueenjohtaja Mika Kuosmanen laittoi asian eteenpäin heti pelin jälkeen.

Korjauspyyntö oli Lukolta kauden kolmas. Se käsitellään maanantaina.

– Jos tällaista leikkiä leikitään, niin kyllähän niiden pitää oikein mennä. Pääsääntöisesti ne nyt menevätkin, Kuosmanen toteaa.