Tiesitkö tämän – HPK:n pörssikärki teki taannoin KHL-sopimuksen!

Kovassa nousukiidossa. Teemu Turunen kurvailee mustassa kypärässä vielä tässä kuvassa, mutta nyt väri on vaihtunut kultaiseksi. Kuva: Jukka Rautio

Kun HPK kertoi alkukesästä Teemu Turusen hankinnasta, päävalmentaja Antti Pennanen ja toimitusjohtaja Antti Toivanen kehuivat kilvan laitahyökkääjää.

– Meidän on löydettävä Mestiksestä uusia hentusia ja pärssisiä, jotta HPK menestyy jatkossa. Tässä on yksi vahva ehdokas, Pennanen suitsutti.

– Turusella on kaikki elementit murtautua SM-liigan kärkihyökkääjien joukkoon seuraavien kausien aikana, Toivanen säesti.

Julkistamiseen liittyvät suitsutukset ovat usein kiekkobisnekseen liittyvää liturgiaa, mutta tällä kertaa HPK:n vahvat miehet tiesivät mitä puhuivat.

Se oli loogista Pennasen ja Turusen kahden vuoden hedelmällisen yhteistyön jälkeen. Se toi kaksi Mestiksen mestaruutta Jukureissa.

Tuloksellisesti hämeenlinnalaiset taisivat saada jopa enemmän kuin osasivat odottaa. Hiljattain 21 vuotta täyttänyt Turunen lähti joulutauolle HPK:n tehomiehenä kerättyään 8+11=19 pistettä.

– En olisi uskonut tähän, kun kausi alkoi. No, kultakypärä on oltava jollakin, Turunen vähätteli omaa osuuttansa.

Ei sitä saa kuitenkaan sattumalta?

– Ei kai... Olen tehnyt paljon hommia – ja ehkä jotain oikeinkin, Turunen vastasi.

Jokerien kasvatin suuruus näkyy myös tehotilastosta. Turusella on koko SM-liigan kolmanneksi paras plusmiinus-saldo (+16) heti seurakaveri Juho Keräsen (+20) ja TPS:n Jasper Lindstenin (+18) jälkeen.

Samalla Turunen taistelee tiukasti vuoden liigatulokkaalle annettavasta Jarmo Wasama -palkinnosta lähinnä seurakaverinsa Emil Larmin ja Ilveksen hyökkääjän Otto Koivulan kanssa.

Pennasen mainitsemat Timo Pärssinen ja Jukka Hentunen tekivät samoin kaudella 1998–99. Kokkolan Hermeksen divarijoukkueesta tullut kaksikko teki vahvaa jälkeä HPK:ssa. Lopulta Pärssinen (39 pistettä) pokkasi pokaalin, mutta yhtä hyvin se olisi voitu antaa myös Hentuselle (34).

– En asettanut itselleni mitään pistetavoitetta. Päämääränä oli pelipaikan vakiinnuttaminen SM-liigassa. Eikä nelosketjussa, koska se ei ole minulle sopiva rooli. Silloin olisi ollut parempi jäädä Mestikseen, Turunen painotti.

Pisteet eivät kerro aina kaikkea pelaajan esityksistä. Vaikka Turunen takoi kuudessa joulukuun liigamatsissa komeat lukemat 3+6=9, jakso ei ollut pelillisesti mikään täysosuma. Hänellä oli vaikeuksia omassa päässä muun joukkueen tavoin.

HPK:n pitää päästä eroon tästä kurittomuudesta säilyttääkseen asemansa kuuden parhaan joukossa.

Pennasella oli merkittävä rooli Turusen valitessa ensimmäisen liigajoukkueensa.

– Tuttuun valmennukseen oli mukava tulla. Tiesin mitä saan – ja niin tiesi "Pendokin" (Pennanen). Hän sai yritteliään pelaajan, joka tekee silloin tällöin pisteitäkin, Turunen kuvaili.

Turunen ehti tehdä Jokereiden kanssa KHL-sopimuksen alkukesästä 2014, mutta yhteinen taival kesti vain muutaman päivän. Sen jälkeen A-junioreiden edelliskauden paras pistemies lainattiin Jukureihin.

Olet siis tavallaan KHL-pelaaja?

– Ei niin voi sanoa, koska en ole pelannut peliäkään siellä. Jos olisin vetänyt Jukureissa alkukauden tosi hyvin, kenties olisin päässyt kokeilemaan Jokereissa. Sitä on turha miettiä enää, Turunen vastasi.

Kiinnostaako KHL jatkossa?

– Totta kai. Niin kuin muutkin kansainväliset liigat, Turunen painotti.