Thorell sai sen, mitä Turusta haki

Erik Thorell kuului avainpelaajiin, kun Ruotsi voitti alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden 2012. Tie pääsarjaan on silti ollut ohdakkeinen. Kuva: Liiga/Europhoto/Jukka Rautio

TPS-kannattajat nyökkäilivät hyväksyvästi viime toukokuussa, kun seura julkisti hankkineensa riveihinsä Ruotsin toisella sarjatasolla tehoja mättäneen Erik Thorellin. Miehen potentiaali oli selvästi nähtävillä.

Tuskin kukaan osasi silti odottaa, että Allsvenskanista ponnistetaan pikatahtia Liigan piste- ja maalipörssin kärkipäähän. 24 ottelussaan Thorell on iskenyt tehot 13+7=20.

Kotimaassaan Thorell yritti pääsarjaläpimurtoa kasvattajaseurassaan Färjestadissa kausina 2009-12. Ensimmäisellä kaudella rooli oli pieni, kahdella seuraavalla vääränlainen. Tämän syksyn jälkeen tuntuukin hämmentävältä todeta, että Thorellin tehot 105 SHL-ottelussa olivat vaatimattomat 4+6=10.

Färjestadista tie vei ensin kaudeksi 2013-14 Allsvenskaniin Rögleen, mutta ura ei urjennut Skånessakaan. Läpimurto tapahtui toissa kaudella Karlskronassa, joka nousi kauden päätteeksi SHL:ään.

Thorell ei siirtynyt Blekingen ylpeyden mukana pääsarjaan, vaan pani kunnolla ranttaliksi Allsvenskanin Karlskogassa. Tehot 15+35=50 toivat koko sarjan pistepörssin toisen sijan joukkuekaveri Marcus Nilssonin takana.

Viime kauden jälkeen SHL:n ovet näyttivät olevan selällään Thorellia varten. Mikä ihme toi 24-vuotiaan karlstadilaisen Suomeen, kun tätä nykyä kiekkoilijat ylittävät Itämeren yleensä idästä länteen?

-Minulle on ollut vaikeaa saada iso rooli SHL:ssä. Olin kuitenkin pelannut hyvin Allsvenskanissa. Halusin paikkaan, jossa kehitys jatkuu. Näin TPS:ssä mahdollisuuden saada iso rooli pääsarjassa, Thorell kertoo.

Sen Thorell on myös saanut - tai pikemminkin ottanut. Laituri on vakuuttanut etenkin kyvyllään hakeutua maalille oikea-aikaisesti ja takoa osumia lähietäisyydeltä. 

-Olen saanut pelata paljon, joten ei se ehkä ihme ole, että maalejakin on tullut. Hauskaahan tämä tietenkin on, Thorell toteaa.

"Halusin paikkaan, jossa kehitys jatkuu."

Thorell on piristävä poikkeus eurooppalaisella kiekkokentällä. Viime vuosina Suomessa on totuttu siihen, että pelaajamarkkinoilla ensin tulee NHL, sitten KHL ja nykyään myös muut suuret eurooppalaiset sarjat. SM-liigasta on tullut yhä enemmän kasvattajasarja, jonka parhaat kyvyt viedään rahakkaammille kentille.

24-vuotias Thorell on toki vielä kehittyvä, nuori kiekkoilija, joten hänenkin kohdallaan Suomen pääsarja käy kasvattajaliigasta. Thorellin siirto on silti nykynäkökulmasta poikkeuksellinen, kun SHL-ovikin oli mitä luultavimmin auki.

Suomalaiset kiekkoihmiset suhtautuvat alati kriittisemmin Liigan kilpailukykyyn, mutta Thorell rauhoittelee puheita tasoerosta.

-Suomalaiset joukkueet pärjäävät hyvin esimerkiksi CHL:ssä. Ne ovat tiukkoja, kovatasoisia matseja.

-Suomessa pelataan ehkä nopeampaa ja fyysisempää kiekkoa kuin SHL:ssä. Ruotsissa taas taktiikka korostuu. SHL:ssä on toki paljon hyviä pelaajia, mutta kyllä Suomen liiga on todella kovatasoinen. Täällä on hienoa olla, Thorell analysoi.

-On vaikea sanoa, että jompikumpi liigoista olisi parempi. Kumpikin on Euroopan ehdotonta huippua.

Erikin veli Gustaf valitsi viime kauden jälkeen toisin. Kaksikko teki solkenaan tehoja Karlskogassa, mutta Gustaf suuntasi SHL:n Brynäsiin. Gustafin tämän kauden tehot (20, 1+0=1) kertovat kuitenkin, etteivät tapaukset ole ihan vertailukelpoisia.

-Hän on viihtynyt hyvin, Brynäshän on aivan kärkipäässä. Hän on kuitenkin erilainen pelaaja, joka sopii erilaisiin rooleihin, Erik kuvailee isoveljeään.

Erik Thorellin mielipuuhaa sen sijaan on tuhojen tekeminen hyökkäyspäässä. Tosin muitakin eväitä Thorellilla on. Färjestad-aikoina Thorell joutui jahtaamaan liigapaikkaa pitkän kaavan kautta.

-Tottakai puolustuspelillisiä asioita on vieläkin takaraivossa, kun FBK:ssa rooli oli selvästi puolustavampi. Nyt pelaan kuitenkin hyökkäysvoittoista lätkää, Thorell tiivistää.

Nyt Thorellilla tuskin on suuremmin valittamista. TPS on pitkästä aikaa Liigan kärkikahinoissa. Thorellin tehoilla on tietenkin oma, merkittävä vaikutuksensa, mutta TPS ei ole noussut kärkipäähän vain muutaman tehomiehen raahaamana. Joukkueen menestys perustuu tasokkaaseen viisikkopeliin.

-Olemme saaneet kaiken natsaamaan. Pelaamme nopeaa jääkiekkoa, teemme töitä emmekä lintsaa yhteisistä hommista. Nyt täytyy vaan jatkaa samalla linjalla, pitää taso korkeana ja huolehtia siitä, että pysymme jatkossakin kärjessä, Thorell kertoo.

Thorellin TPS-sopimuksessa on optio ensi kaudesta. Tällä hetkellä näyttää siltä, että 20 maalin raja on paperia ja jopa 30 osumaa pienellä venymisellä realismia, jos Thorell pysyy terveenä. Mieheen on varmasti kiinnitetty huomiota muuallakin.

Thorell itse ei halua puida ensi kauden asioita vielä tässä vaiheessa. Jos rivien väleihin on uskominen, TPS-kannattajien ei kannata ainakaan vielä menettää toivoaan Thorellin TPS-jatkon suhteen.

-Tällä hetkellä elän vain hetkessä, yritän kehittyä ja katson, mitä eteen tulee. Olen kuitenkin viihtynyt täällä, Thorell suostuu kertomaan.

Ennen kautta Thorell totesi suoraan, ettei tunne sen paremmin TPS:ää kuin Turkuakaan kummoisesti. Muutamaa kuukautta myöhemmin tuleva tuomio ei ainakaan heikennä TPS:n mahdollisuuksia pitää kiinni yllätystähdestään.

-Elämä jääkiekon ulkopuolellakin sujuu hyvin. Kaupunki on hieno, tekemistä on paljon, tyttöystävä on mukana ja ihmiset ovat mukavia, Thorell ylistää.

On eri asia, riittääkö Suomen vanhimman kaupungin hohtokaan pitämään ruotsalaisen Aurajoen rannoilla. Nykyisillä otteilla uteliaita katseita riittää varmasti.