Tapparan joulutodistus – Kuka vielä kaipaa Kuuselaa ja Lainetta?

Kiekkoareenan tutkivalla yksiköllä ei ole mitään hajua siitä, millaisia joulutodistuksia Veli-Matti Savinainen sai. Sen sijaan sen voi paljastaa, että Tapparan kultakypärä ja SM-liigan maali- ja pistepörssien kärkinimi sai Kiekkoareenan joulutodistuksessa arvosanan erinomainen. Numerona se on 10. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Tässä vaiheessa vuotta monessa perheessä piilotellaan parhaimman mukaan paketteja. Käärepaperien sisältä löytyvien joululahjojen ei haluta tulevan julki ennen aattoiltaa.

Tappara teki toisin jakamalla joululahjat neljä päivää etuajassa.

Seura julkisti joulutauon alkajaisiksi kuusi jatkosopimusta. Tapakin oli hieman totutusta poikkeava – Jan-Mikael Järvisen (3 vuoden jatko), Juhani Jasun (2), Otto Rauhalan (2), Joona Luodon (3)  jatkopahveista ja Anton Levtchin ja Jere Rouhiaisen option käyttämisestä kerrottiin tiistain Lukko-ottelun yhteydessä. Ei ottelua ennen, eikä erätauolla, vaan vasta kamppailun jälkeen.

Yllättävän runsaslukuinen yleisöjoukko seurasi mediakuutiolla näytettyä tilaisuutta katsomossa, vaikka "hämäläiseen hitauteen" kuuluu yleensä se, että tasaisestakin pelistä lähdetään mieluusti vähän etuajassa.

Joululeivonnaiset ovat muutenkin hyvin uunissa.

"Nykyisten matalien korkojen aikana säästötileiltä ei voi odottaa kovinkaan kummoisia tuottoja, Tapparan juniorimyllystä voi."

Tappara tiedotti jo lokakuun puolivälissä tulevista päävalmentajakuvioistaan. Ensi kaudella nähdään Jukka Rautakorven viides tuleminen. Vallanvaihto – vai pitäisikö sanoa paluu vanhaan – sujuu ilman sisäpoliittisia kriisejä. Viime kevään mestaruuden ja toissa vuoden hopean valmentanut Jussi Tapola jatkaa seuran palkkalistoilla.

Sopimusasiat ovat jatkuvuuden kannalta kuin vakuutus. Ne turvaavat tulevaisuuden. Siksi junioripuolelle tehtävät valmennukselliset satsaukset ovat enemmän kuin rahan pankkitilille panemista.
Nykyisten matalien korkojen aikana säästötileiltä ei voi odottaa kovinkaan kummoisia tuottoja, Tapparan juniorimyllystä voi.

Ammattilaisurheilussa ei voi kuitenkaan katsoa kovin kauaksi horisonttiin. Oleellista on, mltä Tapparan pelaaminen näyttää nyt. Parhaimmillaan kirvesrintojen peli jauhaa kuin rasvattu kone, heikoimmissakin kamppailuissa joukkue on koko ajan voitossa kiinni.

Ja mikä parasta, peli on tuloksellisen toisteista, mutta ei kuitenkaan kaavamaista. Tappara edustaa hieman erilaista pelaamista kuin kaksi muuta kärkijoukkuetta eli KalPa ja TPS. Jussi Tapolan esikuntineen luomassa sabluunassa kaikkia pelin vaiheita käytetään, mutta tiukan paikan tullen ja loppujen lopuksi päädytään träppiin ja viivelähtöihin.

Säntäilyn välttäminen ja viisikkopelin tiiviys ovat samalla selitys sille, miksi Tappara voitti syyskaudella peräti 16 ottelua vain yhden maalin erolla. Tamperelaisten pelitavalla tehdään tulosta.

No, millainen syksyn saldo sitten tarkkaan ottaen on? 

Kasassa on 31 ottelusta 68 pistettä ja pistekeskiarvo on hämmentävän kova: 2,19. Etenkin ylivoimapelaamista on ollut nautittava seurata: kaksi toimivaa pakkopeliviisikkoa ovat jauhaneet yv-osumia 30:n onnistumisprosentilla.

Lätkälukemiin vihkiytymättömille voi todella, että se on ki-vi-ko-va prosentti.

Jos ja kun Tampereelle kaavailtu Kansi ja Areena joskus valmistuu, Tappara on valmis.

Tapparan joulutodistus:

Erinomainen: Arvokisoissa ja KHL:ssäkin jo esiintynyt kaksinkertainen SM-kultamitalisti Veli-Matti Savinainen teki tänä syksynä lopullisen läpimurtonsa – Liigassa ja Leijonissa. Pistepörssin ykkössija joulutauolla voi yhdellä kaudella osua vain yhden pelaajan kohdalle. Kovin kauaksi ei jäänyt Henrik Haapala, jonka itseluottamusta ja taitoa pursuavaa pelaamista on ollut hykerryttävä seurata.
Vain harva tulee enää ajatelleeksi, että riveistä ovat poissa viime kauden pistepörssivoittaja Kristian Kuusela ja koko kiekkokalenterivuoden komeetta Patrik Laine.

Kiitettävä: Kapteeni Jukka Peltola on todellinen liimapelaaja. Paikka kuin paikka tai rooli kuin rooli sopii. Homma toimii yhtä lailla ykkösketjun laiturina tai nelosvitjan sentterinä. Viiden viime kauden yhteenlaskettu plus-miinuslukema on yli 50 pykälää plussalla.
Pakkitrio Aleksi Salonen, Otso Rantakari, Valtteri Kemiläinen jakaa tasapisteissä Tappara-puolustajien sisäisen pörssin kärkisijan – hankintaosaston pelisilmä on ollut kirkas.

Hyvä: Arvosana-asteikon alapään käyttäminen olisi sarjakärjen osalta häväistys. Jokseenkin koko kirvesrintojen kaarti ansaitsee syyskaudestaan vähintään kahdeksikon.
Erikseen voi mainita kaikki seuraan tälle kaudelle siirtyneet uudet miehet. Sopeutumisvaikeudet ovat olleet minimissä.
Uransa 14:ttä liigakautta kiskova Teemu Nurmi on matkalla yli 40 pinnan runkosarjaan ja piste-ennätykseensä, ei hassummin 31-vuotiaalta.

Tyydyttävä: Kesken viime kauden Lahdesta hankittu Niko Tuhkanen on jäänyt porkkanahousujen palapelissä vähän ylimääräiseksi mieheksi. Pitkän pelipaussin jälkeen Tappara vuokrasi puolustajan Kouvolaan.

Välttävä: Floppihankinnaksi kutsuminen olisi räikeää liioittelua, mutta kun ulkomaalainen hyökkääjä on tehnyt 29 ottelussa tehot 3+2 ja keikkuu koko joukkueen miinustilaston ykkösenä (–7), vahvistuksesta ei voi puhua. Martin Røymark ei ole jäänyt mieleen oikein muusta kuin o-kirjaimen poikkiviivasta. 

Heikko: CHL:stä putoaminen on tahra muuten puhtaan oransseissa pelihousuissa. Jatkopeleistä karsiutuminen osui hallitsevan Suomen mestarin kohdalle turhan varhaisessa vaiheessa.

Hylätty: