Tapparalla normaali välipäivän kaava – Kristian Kuusela nollaa aamuverryttelyn jälkeen kiekkoasiat mielestään

KHL:ssa alkukauden pelannut Kristian Kuusela palasi Tapparan vahvuuteen helmikuun puolivälissä, juuri ennen siirtoikkunan umpeutumista. Runkosarjassa vire oli vielä hakusessa, mutta viime kamppailuissa on jo nähty viitteitä totutusta. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Tappara kotiutui tappiolliselta Kuopion-reissultaan jo ennen puoltayötä. Vajaat puoli vuorokautta myöhemmin pelaajat olivat jo normaalisti työpaikallaan Hakametsän jäähallissa.

Kirvesrintojen reservit olivat jäällä ennen vapaaehtoisille jäillä osallistuneita finaalisotureita. Kello 11 jäällä oli vain yksi pelaaja. Norjalaishyökkääjä Martin Røymark porasi jäänajon jälkeen reiät maaleja varten, siirsi maalit paikoilleen ja haki vaihtoaitiosta ämpärillisen kiekkoja itseään ja muita jäälle tulijoita varten.

Noin kymmenen minuuttia myöhemmin jäälle liukui verkkareissaan puolustaja Aleksi Elorinne. Sama asu oli myös muilla jäälle ilmestyneillä pelaajilla eli Juhani Jasulla ja Otto Rauhalalla. Täydessä pelivarustuksessa aamun verryttelyjäillä eivät olleet Røymarkin lisäksi kuin maalivahdit Dominik Hrachovina ja Teemu Lassila.

Kristian Kuusela kuului siihen joukkoon, joka hoiti välipäivän verryttelynsä luistimennauhoja solmimatta.

Lento Rissalasta Pirkkalaan auttoi finalistia sen verran, että tapparalaiset olivat jo yhdentoista jälkeen illalla kotona. Nukkumaan meneminen ei juurikaan venähtänyt siihen verrattuna, jos torstaina olisi pelattu koti-Hakametsässä.

– Minulla ei muutenkaan ole hirveästi vaikeuksia nukkumisessa. Ihan normaalit yöunet, kahdeksan–yhdeksän tuntia, sai nukuttua ja heräsin sitten, kun muksut aamulla herättivät, Kuusela hymähti.

Edes 0–2-tappioasemaan joutuminen ei vienyt Kuuselan yöunia. 

– Kyllähän me tietysti haastavaan paikkaan olemme itsemme laittaneet, mutta ei auta. 

Kuuselan 146 ottelun ja 11 kevään playoff-kokemus on melko massiivinen. Laitahyökkääjä pelasi finaaleissa jo toistakymmentä vuotta sitten, kun Ässät eteni keväällä 2006 kultakamppailuun.

Tämän kevään kahdessa finaaliottelussa Kuusela on toistaiseksi osunut kerran, ja 14 pudotuspelikamppailun jälkeen koossa on 7 (4+3) tehopistettä. Neljä edellistä mitalipeli-kevättä Tapparassa ja Bluesissa ovat tuoneet muhkean potin. Kuusela on rohmunnut 73 kamppailussa peräti 57 (18+39 tehopistettä).

Ne ovat osoitus, mihin ratkaisija pystyy – ja mitä ratkaisijalta odotetaan.

– Pitää vain parantaa pienia asioita, sekä joukkueena että jokaisen pelaajan, Kuusela sanoo rauhalliseen tyyliinsä.

Pelkästään hyökkäämällä otteluja ei voiteta. KalPa on osoittanut pystyvänsä hyödyntämään ylihyökkäämisen mesterillisesti. Molemmat ottelut ovat päättyneet KalPalla 3–2-lukemin.

Kolme omiin per peli alkaa olla nykyviritteisessä huippukiekossa määrä, joka alkaa riskirajoilla. Ei katastrofi, mutta enemmän kuin mihin tiiviistä puolustuskyvystään tunnettu Tappara on tottunut.

– Ei se määrä ole katastrofi, mutta vähän huolimatonta tekemistä meillä on ollut. Omassa päässä pitää parantaa, ja tietysti tuossa on ollut myös vastustajan hyvyyttä, Kuusela sanoi.

Varsinaisia yllätyksiä kuopiolaiset eivät ole Kuuselan mukaan tarjonneet.

– Ei, ei ole ollut yllätyksiä. Aika lailla odotettua tämä on ollut, miten olemme pelanneet.

– Nyt ei auta katsella taakse tai miettiä menneitä. Se ei paranna mitään ja turha jo pelattuja on ajatella, koska niihin ei voi vaikuttaa. Pitää vain keskittyä tulevaan.

Millaisilla välipäivän rutiineilla se onnistuu?

– Joukkueen kanssa tilanne on jo käyty nopeasti läpi. Jääkiekkoa saa tässä miettiä ihan tarpeeksi, mutta kun lyö hallin oven kiinni, on ihan sama, onko tilanne 0–2 vai 2–0. Nyt vain pitää saada mieli irti jääkiekosta ja tehdä jotakin muuta, Kuusela korostaa.

Mikä on oma perjantaipäivän suunnitelmasi?

– Haen lapset kotiin ja koitamme keksiä jotakin tekemistä. Se on varmasti paras keino. Lapset eivät pelistä puhu, hyökkääjä hymyilee.

Eikö poikakaan? 

– No, kyllähän hän näitä pelejä seuraa, mutta ainakaan vielä ei tule neuvoja. Katsotaan sitten muutaman vuoden päästä.