Tappara-valmentaja Elo: Vasta runkosarjan jälkeen alamme keskittyä pleijareihin

Timo Elo (takana) ja Jussi Tapola pääsivät pitkän runkosarjan keskellä haukkaamaan yhden ottelun ja parin treenin verran happea myös ulkokaukalossa. Pudotuspeleissä yleisön on mahduttava Hakametsän lehtereille. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto


Tappara varmisti runkosarjan voittonsa jo viime viikolla. 

– Totta kai olemme ottaneet sen vastaan hyvällä mielellä. Pitkä matka tässä on juostu, ei tätä voi väheksyä. Se kertoo runkosarjan osalta, että olemme onnistuneet, Tapparan valmentaja Timo Elo sanoo.

Treeneissä on ollut piikkipaikan varmistuttua tuttu tekemisen meininki. Hakametsän kaukalossa tai historiaa huokuvan hallin yläkäytävän oheistreeneissä ei ole vedetty sen kummemmin happea – tai kätketty partakoneita ja käännetty treenivaihdetta playoff-asentoon.

– Totuus on se, että menemme vielä pellisesti ja urheilullisesti runkosarjan ja kulloisenkin vastustajan ehdoilla. Vasta runkosarjan jälkeen alamme keskittyä pleijareihin.

– Emmehän me edes vielä tiedä vastustajaamme. Se voi olla Kärpät, ja sitten matkustamme Ouluun, ja jos se on Ilves, niin siinä on jo matkoissakin vähän eroa. On mahdollisuus vähän erilaisiin vieraspelireissuihin, Elo virnistää.

"Vasta runkosarjan jälkeen alamme keskittyä pleijareihin." 

Jäätreenejä ja oheisharjoittelua seuratessa käy joka tapauksessa selväksi, että tuttu määrätietoisuus leimaa sekä pelillisiä harjoitteita että fysiikkatreeniä. Pistesarakkeesta jo nyt löytyvät 119 pistettä antavat toki mahdollisuuden säädellä pelaamista ja kokoonpanoja.

SM-liiga on niin taktinen sarja, että playoffeissa menestymiseksi peliä on pystyttävä kehittämään pitkän, 60 ottelun runkosarjan, aikana. Joukkueen elinkaaren osalta matka alkaa aina keväällä, kun edellisen kauden nimilaput on irrotettu pukukopin lokeroista.

Kuinka tärkeää se pelin kehittäminen ja kehittyminen käytännössä on?

– Totta kai on tärkeää, että peliä ja sen tiettyjä osa-alueita pitää pystyä kehittämään. Ei sitä kuitenkaan kauteen lähdettäessä voi niin ajatella, että tietyssä vaiheessa kautta tämän tai tämän asian pitäisi olla jollakin tietyllä mallilla, Elo huomauttaa. 

Tässä vaiheessa vuotta on jo nähty, että hyvillekin joukkueille osuu niin sanottuja vaikeita vastustajia. Tappara jäi – runkosarjan osalta – pakkaselle TPS:ää vastaan. Niin voi käydä myös torstai-iltana vastaan asettuvaa Pelicansia vastaan, jos lahtelaiset voittavat tänään Hakametsässä. Ennen tätä kohtaamista keskinäisten pelien pisteet ovat Tapparalle 5–4.

Tuloksen lisäksi oleellista on tuijottaa myös sitä, millaisista pelillisistä asioista erot syntyvät

– Pelaaminen kehittyy myös siitä, että saadaan kauden aikana kiinni siitä, miten vastustajat pelaavat. Kyllähän peli on aina suhteessa vastustajaan, Elo korostaa.

– Paljon puhutaan träpistä ja viivelähdöistä, mutta Liigassa on tällä kaudella ollut monia joukkueita, jotka antavat paljon painetta ja pyrkivät voittamaan tilaa. Muutos on ollut erittäin selvä: Puhdasta träppiä näkyy vähemmän. Todella monet joukkueet pyrkivät antamaan painetta, tulevat rohkeasti päälle ja pyrkivät pelaamaan selkeästi nopeammin, Elo kuvailee.

"Pelaaminen kehittyy myös siitä, että saadaan kauden aikana kiinni siitä, miten vastustajat pelaavat." 

Ruotsista on vuosien varrella rantautunut Suomeen monia trendejä. Vaikutteet muotiin ja pelitapaan ovat jo pitkään tulleet tänne länsinaapurista. Ruotsin SHL:n lisäksi Tapparan valmennus pyrkii olemaan perillä pelillisistä virtauksista ilmansuunnasta välittämättä.

– Seuraamme paljon eri liigoja ja myös maaotteluja, jotta saamme käsityksen siitä mitä muualla tapahtuuu ja mihin tämä laji on menossa, Elo kertoo.

Raumalaisvalmentaja Timo Elo työskentelee nyt kolmatta kautta Kirvesrintojen valmennustehtävissä. Kuva: JP MikolaTämän kauden Tapparalle leimansa on antanut myös se, että "poikkeuksellisen" moni pelaajista on nähty maajoukkuekomennuksilla. Lainausmerkit ovat tuossa sen vuoksi, että leijonakutsut eivät olet mitenkään mykistäviä yllätyksiä sarjan kärkijoukkueelle.

Leijonissa nähtyjen Henrik Haapalan, Veli-Matti Savinaisen, Jani Lajusen, Kristian Kuuselan, Jukka Peltolan ja Aleksi Elorinteen lisäksi Norjan maajoukkuemiehet Alexander Bonsaksen ja Martin Røymark ovat olleet maajoukkuekomennuksilla.

– Se monesti unohtuu, mutta samassa junassa he ovat.

Tapparassa maajoukkuekomennukset nähdään yhtenä osana yksilön kehittymistä.

– Pelaajille on arvokas asia päästä katsomaan, missä kansainvälinen kärki menee. Asioita ei voi siirtää kansainvälisistä peleistä ihan suoraan seurajoukkueeseen, pelaajien kehittymisen kannalta kokemukset ovat arvokkaita, Elo sanoo.

Itse perustyö tehdään kuitenkin arjessa. Ei ole sattumaa, että moni kokenutkin pelaaja on ottanut kehitysaskeleita kirvesrinnoissa. Kun sana kiirii, se poikii hyviä asioita (lue: vetovoimaa) myös sopimusneuvotteluihin.

– Monesti puhutaan vain joukkueesta ja sen pelitavasta, mutta myös siitä voisi puhua, kuinka iso osa arkea yksilön kehittäminen ja eteenpäin vieminen on, Elo sanoo. 

Raumalaisvalmentaja on nyt ollut kolme vuotta Tapparan leivissä. Kaksi edelliskautta Elo luotsasi A-nuoria, täksi kaudeksi hän sai kutsun Jussi Tapolan ja edustusjoukkueen valmennusryhmään.

– Nämä kolme vuotta ovat antaneet paljon, avartaneet näkemystä – ja antaneet myös tuttuihin asioihin myös paljon vahvistusta.

– Hyviä ihmisiä tänne on rekrytoitu. Osaaminen on todella kovalla tasolla. Työn tekemisen arvostaminen on täällä iso arvo, Elo perustelee.

Tappara–Pelicans Hakametsässä torstaina 9. maaliskuuta kello 18.30