Tappara-pomo Leinonen: CHL on investointi tulevaisuuteen

Mestarit areenalla. Joukkuekuvausta seuraava Mikko Leinonen on yksi kansainvälisen seurakiekkoilun puolestapuhujista. CHL saa Leinoselta tunnustusta, vaikka rahallisesti europelit eivät ole seuralle rahasampo – ainakaan vielä. Kuva: JP Mikola

Mestari-Tapparan toimitusjohtaja Mikko Leinonen kumartuu nojaamaan Hakametsän kaukalon laitaan. Seurapomon kyynärpäät ovat tällä kertaa naapuri–Ilveksen puolella, sillä oman joukkueen aitiossa on ahdasta. Laidalle on ripustettu yli kaksikymmentä pelipaitaa odottamaan seuraavaa valokuvaa.

Tapparasta otetaan joukkuekuva kaksilla pelipaidoilla: Ensin pelaajien päällä on liiga-asu runsainen sponsorilogoineen. Toiseen kuvaan ryhmittäydytään CHL-vetimissä.

Leinonen seuraa valokuvausta tyytyväisenä. Hän on ollut voimakkaasti ajamassa seurajääkiekkoilun eurooppalaistumista, ja askeleet Nordic Trophysta European Trophyyn ja nyt käsillä olevaan Champions Hockey Leagueen ovat olleet juuri sitä, mitä perustajaseurassa on toivottu.

"Onhan tätä jo kymmenen vuotta harjoiteltu."

Tappara on myös yksi kuudesta suomalaisseurasta, jotka olivat perustamassa jääkiekkoilun Mestareiden Liigaa. Leinosen mukaan kansainvälisillä otteluilla ja CHL:llä on vakiintunut asema Tapparan ajatusmaailmassa.

– Onhan tätä jo kymmenen vuotta harjoiteltu, ensin pohjoismaissa ja nyt laajemmin. Valmentajat ja pelaajat ottavat tämän tosissaan, Leinonen perustelee.

Alkavalla kaudella CHL:ssä on mukana joukkueita 13 maasta. Yhteensä joukkueita on 48. Se on jo vähän liikaa, vaikka moni ei halua sanoa sitä ääneen. 

Leinonen uskoo, että joukkuemäärän pienentäminen kaudelle 2017–18 on oikean suuntainen askel vetovoiman lisäämiseen. Vaikka CHL on saanut seuraihmisten – nyt jo valmentajienkin – puheissa reilun arvostuksen, maksava yleisö ei ole kunnioittanut monikansallista sarjaa yhtä varauksettomasti.

Tappara on tehnyt voitollisen tilinpäätöksen nyt neljä kertaa peräkkäin.

Tappara on tehnyt voitollisen tilinpäätöksen nyt neljä kertaa peräkkäin. Taustayhtiö Tamhockey Oy julkisti viime tilikautensa tuloksen kesäkuun lopussa. Mestaruuskausi nelinkertaisti liikevoiton. Vuosi sitten eli kolmannen peräkkäisen hopean jälkeen plussaa kertyi 63 000 euroa, päättyneellä tilikaudella voittoa kirjattiin 252 378 euroa.

Leinosen mukaan tulos oli hyvä, mutta ei riittävä.

Miten CHL vaikutti kauden 2015–16 tulokseen?

– Matkakustannukset olivat sen verran isot, että viime kauden CHL:stä taisi tulla vähän takkiin. Niiden pelien matkaohjelma vaikuttaa paljon siihen. Jos pelikalenteri on suotuisa, voitollekin voi päästä, Leinonen sanoo.

Liigan pitkäaikaisin toimitusjohtaja tuli Tapparan ohjaksiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1993. Viime vuositutuhannen lopulle osui loikka pankkimaailmaan, mutta nyt 61-vuotiaalla "Mikillä" on ollut ollut kirjoituspöytänsä kirvesrintojen toimistolla jo vuodesta 1999 lähtien.

Parinkymmenen vuoden ajanjaksolla Leinonen on nähnyt, mihin Suomi-kiekon rahkeet riittävät, jos rajapaalut lyödään pelkästään omaan maahan. Siksi Tappara lähti innolla mukaan kansainvälisiin peleihin jo kymmenen vuotta sitten.

"Tietysti myös kaukalossa täytyy lähteä parantamaan sijoitusta."

Europeleihin käytetyt rahat ovat sijoitus tulevaisuuteen.

– Kyllä, täytyy ehdottomasti ajatella niin, että tämä on investointi tulevaisuuteen, Leinonen korostaa.

Sanan sijoitus voi ammattilaisurheilussa ymmärtää toki myös toisella tavalla. 
–  Tietysti myös kaukalossa täytyy lähteä parantamaan sijoitusta, Leinonen huomauttaa.

Viime kaudella Tappara voitti CHL:ssä oman alkulohkonsa ennen ruotsalaista Djurgårdenia ja sveitsiläistä Zugia. Pudotuspelivaiheen ensimmäisellä kierroksella Tappara kaatoi tshekkiläisen Vitkovicen 2–0 ja 2–1 ja eteni 16 joukkoon. Ruotsalainen Luulaja löi kuitenkin europeleille pisteen voittamalla kotipelinsä 5–0. Hakametsässä Tappara oli vielä kaatanut pohjoisruotsalaiset 2–1. 

Tällä kaudella alkulohkon vieraspelit hoituvat yhdellä matkalla Keski-Eurooppaan. Reissun lähtökohdat ainakin ovat otolliset, sillä kahdessa pelaamassaaan harjoitusottelussa omiin ei ole uponnut kiekkoakaan.

Tappara kohtaa sunnuntaina Saksassa Adler Mannheimin ja matkustaa tiistai-illan ottelua varten runsaan 500 kilometrin päähän etelä-Sveitsiin. Luganoa kauniimpaa kiekkokaupunkia Euroopasta ei taida löytyä. Vuorien ympäröimä järvenrantakaupunki on vehreine puistoineen ja taivasta tavoittelevine huippuineen kuin suoraan matkailuesitteestä.

Tapparan toimitusjohtaja ei kuitenkaan ole komeista maisemista huolimatta lähdössä joukkueen mukaan Sveitsiin.

– En, ei minulla ole aikaa lähteä sinne pyörimään. Täällä Tampereella riittää töitä, Leinonen tokaisee.