Tappara-Lukko on Juhani Jasulle kahden kotiedun sarja

Esimerkiksi Pyynikin maisemat ovat tätä nykyä Juhani Jasun kotikaupungin maisemia. Kuva: Kimmo Mäkeläinen

Juhani Jasulla on ollut runkosarjan jälkeen hetki aikaa tutustua uuteen ympäristöön, sillä Tappara huilasi pitempään kuin esimerkiksi sen ensimmäinen pudotuspelivastustaja Lukko.

Tamperelaisten pelit päättyivät aiemmin kuin muilla, ja treeneihin kirvesrinnat palasivat vasta tiistaina.
Perjantaina odotus päättyy, kun pudotuspelit käynnistyvät suoraan kunnon rytinällä.

Perjantaina pelataan Hakametsässä, lauantaina Äijänsuolla.

– On se tavallaan tärkeää ja kivaa, että on kotietu. Onhan se nimensä veroinen, Jasu myöntää.

– Vaikka koti mulla on Raumallakin. Ehkä mulla on kotietu molemmissa paikoissa.

Tampereen kaduilla Jasu saa kävellä rauhassa, eikä kukaan ole häirinnyt miestä muutenkaan. Rauman suunnalta ei lyöty painetta Lukon kasvatin niskaan.

– Ei ole tullut yhtään. Olen hiukan jo odotellutkin jostain suunnalta, mutta mulla on varmaan niin kilttejä kavereita ja tuttuja, Jasu hymyilee.

– Ihan lähipiiri tukee mua, missä sitten pelaankin. Vaikka siellä on Lukko-sydän melkein kaikilla, he ymmärtävät, että tämä on mun ammattini.

Aloitussavotta Gagnonin kanssa

Pieni tauko peleistä ja harjoituksista tuo mahdollisuuden antaa ajatusten lentää. Jasun kohdalla ne ovat liihotelleet Lukon vahvaan ylivoimapeliin ja ykkössentteri Aaron Gagnoniin.

Jasu tietää, että puolivälierissä hän tulee kumartumaan monta kertaa aloitukseen kanadalaista vastaan. Kumpikaan ei vie toiselta kiekkoa helposti, sillä molemmat ovat aloitusten erikoisosaajia.

– Ei se toistaiseksi ole uniin mennyt, mutta valveilla sitä on tullut mietittyä, Jasu myöntää.

– ”Gags” aloittaa varmaan 95-prosenttia Lukon ylivoimista, ja mä aloitan suuren osan meidän alivoimistamme. Väkisinkin niitä kohtaamisia tulee.

Lukolla oli muuten runkosarjassa liigan paras ylivoima, Tapparalla taas huonoin alivoima.

– Tiedän.

Lukon kohtaaminen aika jännä tilanne

Vastaus tulee napakasti, saa peräänsä hymyn, joka levenee nauruksi.

– Ehkä se on hyvä puolustautuminen, että runkosarjan tilastoilla ei ole nyt mitään merkitystä. Se on kuitenkin fakta, että Lukolla on liigan paras ylivoima, ja se on meille haaste, Jasu sanoo.

– Mutta mitä itse nyt olen nähnyt, niin ei meidän alivoimassamme mitään rakenteellista vikaa ainakaan ole. En mä sen kummemmin voi puolustella.

Lukon kohtaamista Jasun ei sinänsä tarvitse enää jännittää, sillä hän käsitteli jo asetelman HPK:n miehenä. Asetelma on kuitenkin mielenkiintoinen.

– Ei sitä olisi osannut muutama vuosi sitten arvata, että tiet vievät näin. Ensin Lukosta HPK:hon, sitten sieltä tänne. Olihan se arvattavissa jo pitkään, että juuri Lukko sieltä meidän vastustajaksemme tulee. Onhan se aika jännä tilanne.