Tampereen derby: Tappara testaa peluutusta, Ilves pestaa pelaajia

Taitaa olla ihan hyvä, etteivät Tappara ja Ilves kohtaa tänään ulkokaukalossa. Parinkymmenen asteen pintaan pudonnut rapsakka pakkanen voisi vaatia pipoa muiltakin kuin Hannu Toivoselta – joka ei ole torstaina kokoonpanossa edes luukuvahtina. Kuva: Jukka Rautio/EurophotoTapparan ja Ilveksen lähtökohdat kauden neljänteen paikallisotteluun eroavat toisistaan kuin kesä- ja pakkaspäivä.

Tappara on ottanut voiton kymmenestä edellisestä ottelustaan, rouhinut niistä 26 pistettä ja korjannut nimiinsä voitot myös kaikista kolmesta Ilves-kamppailusta. Ilves puolesstaan on voittanut viidestä viime ottelustaan vain yhden. Kymmenen ottelun kuntopuntarissa Ilves on samalla 12:nnella sijalla kuin koko runkosarjan taulukossa. Joulu-tammikuun kymmenen viime ottelua ovat kartuttaneet pistepussia 11:llä.

Kuusi pointtia illan otteluun – tai vaikkapa erätaukokeskusteluun:

 1. Kirvesrinnat ovat jo nyt sivunneet aiempaa kymmenen peräkkäisen voitto-ottelun ennätystään, joka on peräisin vuosituhannen taitteesta, kaudelta 1999–2000. Sillä kaudella Tapparan kolme parasta pistemiestä olivat seuraikoni Janne Ojanen, Aleksander Barkov sr ja Roman Meluzin.
  Ilveksen tehokkaimmat olivat tuolloin Petr Tenkrat, Raimo Helminen ja Vesa Viitakoski – kiekkomaailmalle hyvin tuttuja nimiä siis kaikki. Joukkuetasolla Tappara oli 12 joukkueen SM-liigassa runkosarjan kolmas, Ilves kahdeksas. Kummankin tamperelaisen tiet katkesivat keväällä 2000 playoffien ensimmäisellä kierroksella eli puolivälierissä.
   
 2. Tällä kaudella Tapparan pudotuspelipaikka on jo varma. Se johtaa SM-liigaa kahdeksan pisteen erolla. Sen sijaan Ilveksen urakka alemmassa keskikastissa vaatii kelkan kääntämistä. Tiistain Sport-tappio pudotti joukkueen tasaisessa alemmassa keskikastissa sijalle 12.
   
 3. Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola on lyönyt ketjuhierarkian kokeelliseksi. Pistepörssin kärkikaksikko Henrik Haapala–Veli-Matti Savinainen sekä kolmas maajoukkuemies Jani Lajunen ovat paperilla vasta kolmosketju. Viime viikolla sama trio oli Kärppiä vastaan "nimellinen nelonen" – toki silti myös 3–1-voitoin tehokkain koostumus.
  Savinaisen saldo kauden kolmesta paikallispelistä on toistaiseksi 5+2. Lisäksi "Vellu" on ratkaissut kaksi edellistä derbyä jatkoajalla.
   
 4. Ilves on tehnyt jatkosopimuksia useamman nuoren pelaajansa kanssa. Kahden vuoden sopimuksella joukkueessa jatkavat maalivahti Antti Lehtonen, puolustaja Valtteri Ilomäki, sekä hyökkääjät Juho Liuksiala ja Eemeli Suomi. Lisäksi Ilves on käyttänyt puolustaja Olli Vainion option kaudesta 2017–18.
   
 5. Hyökkääjä Miiko Hintzin kuluvaa kautta koskeva pelaajasopimus on puolestaan purettu yhteisymmärryksessä pelaajan aloitteesta, eikä Hintz jatka enää joukkueen mukana. Hintz ehti tehdä 14 pelaamassaan ottelussa tehot 3+1.
   
 6. llveksen taloustilanne on jälleen pinnalla. Lokakuussa keskeytynyttä yhtiökokousta jatketaan loppiaisviikonlopun jälkeen maanantaina 9. tammikuuta. Isoista ennakko-odotuksista huolimatta tuossa kokouksessa Ilvekselle ei ole tulossa omistajavaihdosta. Ostajakandidaateilla on toki mahdollisuus tulla esittäytymään.

Tapparan kokoonpano:

Charles Linglet–Juhani Jasu–Jere Karjalainen; Aleksi Elorinne–Otso Rantakari

Martin Røymark–Otto Rauhala–Teemu Nurmi; Alexander Bonsaksen–Aleksi Salonen

Henrik Haapala–Jani Lajunen–Veli-Matti Savinainen; Pekka Saravo–Jere Rouhiainen

Sebastian Repo–Jan-Mikael Järvinen–Jukka Peltola; Manu Honkanen (13:s hyökkääjä)

Dominik Hrachovina (Teemu Lassila)

Ilveksen kokoonpano:

Topias Haapanen–Tapio Laakso–Jere Helenius; Arto Laatikainen–Olli Vainio

Jerry D'Amigo–Michael Keränen–Juho Liuksiala; Jarkko Parikka–Teemu Aalto

Santeri Vuoti–Aleksi Mustonen–Valtteri Ilomäki; Ville Järvinen–Joona Kunnas

Markus Jokinen–Markku Flinck–Niko Ahoniemi

Antti Lehtonen (Valtteri Urpolahti)