Tämän ei pitänyt olla mahdollista – suupala muuttui avainvastustajaksi!

Vielä kolme vuotta sitten Norjan Jonas Holos putosi pahasti Teemu Selänteen ja muiden Leijonien kyydistä. Kuva: Jukka Rautio.

Vielä reilut kolme vuotta sitten Norja oli Leijonille pelkkä suupala Sotshin olympiaturnauksessa.

Suomi vyöryi vakuuttavaan 6–1-voittoon ensimmäisen osuman ampuneen Teemu Selänteen johdolla.

Kun myös Lauri Korpikoski ja Jori Lehterä onnistuivat maalinteossa avauserän aikana, Norjan veskarina aloittanut Lars Haugen joutui tekemään tilaa Lars Voldenille jo 20 minuutin pelin jälkeen.

Leijonilla ei ollut missään vaiheessa hädän päivää. Toisen kerran onnistunut Korpikoski, Olli Jokinen ja Olli Määttä jatkoivat maalikarkeloita.

Tapparasta tuttu puolustaja Alexander Bonsaksen muistaa varmasti myllytyksen, sillä hän oli jäällä peräti neljän suomalaisosuman aikana.

Historian valossa Sotshin tulos oli tyypillinen. Norja on ollut aina vähintään pari potkua Suomea jäljessä, kun maat ovat kohdanneet olympia- ja MM-turnauksessa.

Suomen saldo on edelleen tappioton: 23 ottelua, 21 voittoa ja 2 tasapeliä.

Ainoat tahrat ovat MM-turnauksista 1990 ja 1996. Sveitsi venyi Fribourgissa 3–3-tasapeliin ja toisti saman Wienissä 1–1-tuloksella.

Silloin puolustaja Janne Niinimaa pelasti Leijonat häpeältä täräyttämällä tasoituksen. Norjalaissankariksi nousi peräti 48 torjuntaa kopannut Robert Schistad.

Hurjien lukemien perusteella Suomella ei pitäisi olla hädän päivää lauantain päiväottelussa, mutta vaatimattoman MM-alun jälkeen Norjan kohtaamista jännitetään enemmän kuin koskaan.

Nyt puhutaan syystäkin kohtalon ottelusta.

Mikäli Leijonat kärsivät historiallisen tappion, todennäköisesti MM-kisojen puolivälieräpaikka vaatii paitsi Sveitsin myös väkivahvan Kanadan lyömisen.

Niinpä pöytään lyödään todella kovat panokset.

On selvää, että voitto edellyttää Norjan veskarilta vastaavaa unelmapeliä kuin Schistadilta nähtiin 21 vuotta sitten.

Suurella todennäköisyydellä ihmetemppua yrittää Sotshissa luhistunut Haugen, joka on ollut Norjan kiistaton ykkösvahti Pariisissa.

Haugen pelasi hienon sarjakauden ruotsalaisessa Färjestadissa ja on jatkanut huippuesityksiä MM-jäällä. Niinpä nyt on tarjolla suurta sankaruutta.

Norjan menestys perustuu ennen kaikkea vahvaan veskaripeliin ja tiiviiseen puolustamiseen, kuten neljän ensimmäisen MM-ottelun maaliero (8–7) kertoo.

Ratkaisuvoima lepää pitkälti kivikovan ykkösnyrkin varassa. Tämä rakentuu maan kirkkaimman kiekkotähden Patrick Thoresenin ympärille. Hänen rinnallaan ovat Olimbin veljekset Mathis ja Ken Andre. Trio on viimeistellyt Norjan kahdeksasta maalista peräti kuusi.

Thoresenilla on parempi CV kuin valtaosalla suomalaiskiekkoilijoista. Hän on pelannut KHL:n runkosarjassa 292 ottelua ja takonut niissä peräti 282 pistettä. Pudotuspelisaldo on vähintään yhtä vakuuttava: 98 ottelua ja 82 pistettä.

Kuuden kauden KHL-jakso toi kaksi mestaruutta.

Thoresen on todistanut suuruutensa myös Sveitsissä ja Ruotsissa.

Vain NHL jäi valloittamatta nyt 33-vuotiaalta huippuhyökkääjältä. Toki hän kävi sielläkin ja pääsi pelaamaan 106 ottelua.